Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 11 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tetra

Acu' sã nu-mi spuneþi cã nu ºtiþi ce înseamnã „tetra“! Cuvîntul vine din vechea greacã ºi înseamnã, cu oarecare aproximaþie, „format din patru“.
ÃŽn vremurile socialimului real, pe atunci cînd în magazinele alimentare de stat (la cozi) gãseam, din cînd în cînd ºi uneori cu protecþie din partea unor vînzãtori, sã cumpãrãm doar gheare de pui ºi copite de porc, pe cînd nu exista ºomaj pe faþã, dar concedii fãrã platã cîte încãpeau, cînd aveam salarii buniºoare, însã nu aveam ce cumpãra cu ele, pentru cã un televizor color, de exemplu, se achiziþiona doar cu aprobare de la comitetul municipal de partid, dacã erai fruntaº etc., pe cînd nu puteai pleca într-o excursie în þãri strãine decît cu semnãturã din partea securistului care „rãspundea“ de unitatea ta (uneori un om de treabã, care îºi risca funcþia dacã îþi trecea prin cap sã nu te mai întorci în patria socialistã), pe cînd o excursie în „þãri socialiste“ se fãcea fãrã asigurarea unei sume decente, cu niºte controale vamale umilitoare ºi pline de ºicane, cînd o (rarã) excursie în Occident însemna o aventurã lipsitã de bani, fiindcã nu aveai voie sã scoþi din þarã decît o sutã de dolari de persoanã...
Ehehei, pe atunci, dacã plecai în URSS, în loc de valutã sau ruble, ascundeai în valizã un mic depozit de chiloþi „tetra“ ºi de haine din plastic „supraelastic“, domenii de producþie în care popoarele sovietice rãmãseserã în urma noastrã.
Cum adicã? Nu aveau cetãþenii sovietici ismene ºi chiloþi? Or fi avut, nu ºtiu zãu, dar chiloþii noºtri ordinari, din bumbac grosier, numiþii „tetra“, se vindeau ca pîinea caldã, furnizîndu-ne rublele de care aveam nevoie pentru cumpãrãturi în patria sovietelor. ÃŽn fiecare hotel ºi în fiecare staþiune, nãvãleau pe tine dealerii sovietici ºi îþi cereau, cu sufletul la gurã: „Chiloþi esti? Davai!“.
Un paradox uriaº: nu produceau suficienþi chiloþi, dar gãseai aur în toate tîrgurile, aur de Ural, ieftin ºi bun! Vindeai chiloþii ºi cumpãrai brãþãri ºi inele. Dacã la controlul vamal cîinos de la întoarcere nu te prindeau, deºi îþi tãiau fãrã de milã ºi fãrã de respect valiza în fãºii (Eu am una masacratã de vameºii ruºi în zadar, cãci nu ascunsesem în interior aur, neducînd cu mine decît chiloþii absolut necesari pentru un sejur igienic.) te alegeai cu cheltuielile pentru excursie rambursate ºi chiar cu un cîºtig în plus.
Drumeþ actual pe cãile unei Europe moderne ºi libere, de fiecare datã cînd aud, în autocarele pline de cãpºunari gãlãgioºi, cît de bine ne era în anii socialismului victorios ºi cît de rãu o ducem acum, îmi amintesc de epopeea sovieticã a chiloþilor „tetra“!

Articol afisat de 1663 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAª)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective