Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 11 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Carol I - ctitorul României Moderne. 140 de ani de la urcarea pe tron“

„Carol I - ctitorul României Moderne. 140 de ani de la urcarea pe tron“

La Muzeul de Istorie ºi Arheologie Piatra Neamþ va avea loc, astãzi, vernisajul expoziþiei aniversare „Carol I - ctitorul României Moderne. 140 de ani de la urcarea pe tron“. Manifestarea, patronatã de Complexul Muzeal Judeþean ºi Consiliul Judeþean Neamþ, este organizatã cu sprijinul Muzeului Naþional de Istorie al României, Direcþiei Arhivelor Naþionale - filiala Neamþ, Asociaþiei Filateliºtilor Piatra Neamþ, Societãþii de ªtiinþe Istorice - filiala Neamþ, precum ºi a colecþionarilor nemþeni Constantin Paþilea, Viorel Nicolau ºi Gheorghe Apopei. La vernisaj vor lua parte reprezentanþii Ministerului Culturii ºi Cultelor, Comisiei Naþionale a Muzeelor ºi Colecþiilor, administraþiilor judeþeanã ºi localã, instituþiilor de culturã ºi învãþãmînt din judeþul Neamþ, ºi vor prezenta comunicãri istorici din cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ ºi a Facultãþii de Istorie a Universitãþii „Spiru Haret“ din Bucureºti.
Expoziþia, ce conþine fotografii ºi cãrþi poºtale de epocã, brevete, ordine ºi medalii, obiecte numismatice, arme, steaguri, uniforme, albume, hãrþi, texte ºi schiþe genealogice, steme, diverse tratate ºi lucrãri de istorie, manuscrise etc, contureazã o imagine concludentã asupra personalitãþii, domniei ºi epocii primului rege al românilor, Carol I de Hohenzollern. Expoziþia va rãmîne deschisã pentru public în perioada 11 mai-30 septembrie 2006.
„Este prima expoziþie de acest gen a Muzeului de Istorie ºi Arheologie Piatra Neamþ, în care prezentãm obiecte ºi documente de certã valoare patrimonialã, care ilustreazã personalitatea lui Carol I, regele românilor vreme de aproape 50 de ani, între anii 1866 - 1914. Sînt lucruri de suflet, care au fost adunate în timp de cãtre instituþia noastrã, precum ºi lucruri care ne-au fost împrumutate de colaboratori ºi diferite alte instituþii. Sînt lucruri cu totul ºi cu totul deosebite, care se vãd destul de rar, ºi care aduc aminte despre un moment important ºi despre o mare personalitate a istoriei noastre naþionale“, a precizat doctor Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeþean Neamþ.
Carol I - pe numele sãu complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul strãin (de origine germanã), apoi regele României, care a condus Principatele Române ºi, apoi, România, dupã abdicarea forþatã a lui Alexandru Ioan Cuza. Proclamat domnitor al Principatelor Române în ziua de 10 mai 1866, a rãmas cu acest titlu pînã în 26 martie 1881, cînd a fost proclamat rege, devenind, astfel, întîiul rege al României. ÃŽn timpul domniei sale, þara a obþinut independenþa deplinã faþã de Imperiul Otoman, dupã un rãzboi intens, modern ºi foarte eficace (cunoscut în istorie ca Rãzboiul de Independenþã, dar ºi ca Rãzboiul ruso-turc, 1877 - 1878), în care contribuþia României a fost decisivã. ÃŽn timpul luptelor desfãºurate pe teritoriul Bulgariei de azi, armata românã l-a avut pe Carol ca lider al sãu, regele fiind prezent personal pe cîmpul de luptã. Tratatul de la Berlin din 1878 a consfinþit nu numai independenþa absolutã a României faþã de „Sublima Poartã“, dar ºi un imens prestigiu internaþional datorat tuturora, de la rege (care s-a dovedit a fi un excelent strateg militar), pînã la ultimul soldat. Urmãrile directe ale Rãzboiului de Independenþã au fost consolidarea unirii Moldovei cu Þara Româneascã, eliminarea relativei „ºubrezimi“ ºi a pericolelor ce ameninþau continuu mãreþul act al Unirii de la 5-24 ianuarie 1859, precum ºi intrarea þãrii în rîndul naþiunilor suverane, prin proclamarea României ca regat, în anul 1881. Tot în timpul domniei lui Carol I, în 1913, în urma celui de-al doilea rãzboi balcanic, România obþine de la Bulgaria partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul. Carol I a murit la 27 septembrie 1914, dupã 48 de ani de domnie, fiind înmormîntat în Biserica Domneascã de la Curtea de Argeº.

Articol afisat de 2809 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective