Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 11 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Carol I - ctitorul României Moderne. 140 de ani de la urcarea pe tron“

„Carol I - ctitorul României Moderne. 140 de ani de la urcarea pe tron“

La Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț va avea loc, astăzi, vernisajul expoziției aniversare „Carol I - ctitorul României Moderne. 140 de ani de la urcarea pe tron“. Manifestarea, patronată de Complexul Muzeal Județean și Consiliul Județean Neamț, este organizată cu sprijinul Muzeului Național de Istorie al României, Direcției Arhivelor Naționale - filiala Neamț, Asociației Filateliștilor Piatra Neamț, Societății de Științe Istorice - filiala Neamț, precum și a colecționarilor nemțeni Constantin Pațilea, Viorel Nicolau și Gheorghe Apopei. La vernisaj vor lua parte reprezentanții Ministerului Culturii și Cultelor, Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, administrațiilor județeană și locală, instituțiilor de cultură și învățămînt din județul Neamț, și vor prezenta comunicări istorici din cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ și a Facultății de Istorie a Universității „Spiru Haret“ din București.
Expoziția, ce conține fotografii și cărți poștale de epocă, brevete, ordine și medalii, obiecte numismatice, arme, steaguri, uniforme, albume, hărți, texte și schițe genealogice, steme, diverse tratate și lucrări de istorie, manuscrise etc, conturează o imagine concludentă asupra personalității, domniei și epocii primului rege al românilor, Carol I de Hohenzollern. Expoziția va rămîne deschisă pentru public în perioada 11 mai-30 septembrie 2006.
„Este prima expoziție de acest gen a Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, în care prezentăm obiecte și documente de certă valoare patrimonială, care ilustrează personalitatea lui Carol I, regele românilor vreme de aproape 50 de ani, între anii 1866 - 1914. Sînt lucruri de suflet, care au fost adunate în timp de către instituția noastră, precum și lucruri care ne-au fost împrumutate de colaboratori și diferite alte instituții. Sînt lucruri cu totul și cu totul deosebite, care se văd destul de rar, și care aduc aminte despre un moment important și despre o mare personalitate a istoriei noastre naționale“, a precizat doctor Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.
Carol I - pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul străin (de origine germană), apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi, România, după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza. Proclamat domnitor al Principatelor Române în ziua de 10 mai 1866, a rămas cu acest titlu pînă în 26 martie 1881, cînd a fost proclamat rege, devenind, astfel, întîiul rege al României. În timpul domniei sale, țara a obținut independența deplină față de Imperiul Otoman, după un război intens, modern și foarte eficace (cunoscut în istorie ca Războiul de Independență, dar și ca Războiul ruso-turc, 1877 - 1878), în care contribuția României a fost decisivă. În timpul luptelor desfășurate pe teritoriul Bulgariei de azi, armata română l-a avut pe Carol ca lider al său, regele fiind prezent personal pe cîmpul de luptă. Tratatul de la Berlin din 1878 a consfințit nu numai independența absolută a României față de „Sublima Poartă“, dar și un imens prestigiu internațional datorat tuturora, de la rege (care s-a dovedit a fi un excelent strateg militar), pînă la ultimul soldat. Urmările directe ale Războiului de Independență au fost consolidarea unirii Moldovei cu Țara Românească, eliminarea relativei „șubrezimi“ și a pericolelor ce amenințau continuu mărețul act al Unirii de la 5-24 ianuarie 1859, precum și intrarea țării în rîndul națiunilor suverane, prin proclamarea României ca regat, în anul 1881. Tot în timpul domniei lui Carol I, în 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic, România obține de la Bulgaria partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul. Carol I a murit la 27 septembrie 1914, după 48 de ani de domnie, fiind înmormîntat în Biserica Domnească de la Curtea de Argeș.

Articol afisat de 2409 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective