Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 11 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Stagiunea muzicalã pietreanã. Tribuna tinerilor interpreþi

Stagiunea muzicalã pietreanã. Tribuna tinerilor interpreþi

Stagiunea muzicalã pietreanã, a propus publicului pietrean, la sfîrºitul sãptãmînii trecute, un concert sub genericul „Tribuna tinerilor interpreþi“. Seria manifestãrilor muzicale este organizatã de Centrul pentru Culturã ºi Arte „Carmen Saeculare“, în colaborare cu Filarmonica de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu ºi Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaºi, cu susþinerea financiarã a Consiliul Judeþean Neamþ ºi Primãriei municipiului reºedinþã de judeþ,
În cadrul concertului au evoluat, în compania Orchestrei Filarmonicii bãcãuane, condusã de maestrul Ovidiu Bãlan, trei dintre foarte tinerele speranþe ale ºcolii nemþene de interpretare: pianiºtii Andrei Gologan ºi Daniel Ciobanu ºi violonistul Laurenþiu Busnea.
Toþi trei au, pînã la aceastã vîrstã, palmaresuri impresionante, edificate la numeroase concursuri naþionale ºi internaþionale, olimpiade ºcolare de specialitate, concerte ºi recitaluri în þarã ºi peste hotare.
Iniþiativa organizatorilor stagiunii muzicale pietrene, de a aduce pe podiumul de concert aceºti tineri reprezentanþi ai ºcolii nemþene de muzicã ºi interpretare, alãturi de o orchestrã profesionistã, este un semn de gratitudine faþã de truda de excepþie a acestor copii. Timp de aproape douã ore, ei au reuºit sã ofere transpuneri sonore pertinente ale unor partituri celebre ale muzicii clasice de concert.
Alãturi de concertele în Fa major ºi Sol major, Concertul pentru pian ºi orchestrã în Re major de Joseph Haydn este cel mai des întîlnit în programele simfonice. ªi asta pentru cã bogãþia de idei, farmecul poetic ºi vigoarea ce-l strãbat caracterizeazã epoca trecerii de la sonoritatea parcimonioasã a clavecinului la strãlucitorul ton al pianului aflat, pe atunci, la început de carierã. De la expoziþia strãlucitoare a primei pãrþi (Vivace), pînã la emoþionala temã a pãrþii a doua (Un poco Adagio) ºi de aici la particularizatele intonaþii de inspiraþie folcloricã „All' Ungherese“ din partea a treia (Allegro assai), concertul reliefeazã plastic optimismul robust atît de specific lui Haydn.
Dacã Andrei Gologan, pianist cu mult aplomb ºi cu un dezvoltat autocontrol, a parcurs primele douã pãrþi precis, dar oarecum egal, în cea de a treia, cea mai spectaculoasã, s-a dezlãnþuit. Aplecarea cãtre etalarea virtuozitãþii, decurgînd dintr-o vanitate juvenilã cultivatã pertinent, l-a fãcut sã ofere o interpretare strãlucitoare ce a pus în valoare verva melodicã ºi ritmicã a pãrþii a treia, concluzionatã elocvent ºi cu un bis furtunos.
Concertul în La major pentru vioarã ºi orchestrã K.V. 488 este ultimul din seria celor scrise la Salzburg, în anul 1775, de Wolfgang Amadeus Mozart. Acordul iniþial, cu întregul lui potenþial melodic, dominã întreaga lucrare, ca un leit-motiv al resurselor nebãnuite sugerate ºi apoi dezvoltate magistral, de-a lungul structurii tripartite.

Stagiunea continuã cu noi invitaþi
Laurenþiu Busnea zãmisleºte un sunet curat, cald ºi frumos. Intonaþia este justã în toate poziþiile ºi, lucru important, are o bunã coordonare cu orchestra. Acest lucru s-a vãzut, mai ales, din dialogul exact cu partida viorilor. În partea a doua, a dat oarecare semne de obosealã ºi de aceea cadenþa a rãsunat flasc, fãrã nerv ºi vitalitate.
Compus la Viena în 1786, Concertul pentru pian ºi orchestrã în La major, K.V. 488 de Wolfgang Amadeus Mozart se impune atît prin abundenþa melodicii pregnante ºi forþa emoþionalã concentratã în spaþiul miºcãrii lente a pãrþii a doua, de o profunzime ºi o expresivitate copleºitoare, cît ºi prin nobila ºi rafinata exuberanþã a ultimei miºcãri.
Daniel Ciobanu este un interpret energic, nervos care, nu de puþine ori, a impus cu voluntarism tempoul. Impetuozitatea interpretãrii ºi vigoarea expresiei pianistice constituie punctele forte ale transpunerii sale sonore.
Urmãtorul concert, din cadrul stagiunii simfonice pietrene, va avea loc vineri, 16 iunie 2006, ora 18, cînd la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu se va afla dirijorul american Robert Gutter, iar soliºti vor fi pianistele Mihaela Spiridon ºi Oana Kalmuski-Zarea. ÃŽn program: Uvertura „Cenuºãreasa“ de G. Rossini, Concertul pentru douã piane ºi orchestrã în Mi bemol major K.V. 365 de Wolfgang Amadeus Mozart ºi Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93, de Ludwig van Beethoven.

Articol afisat de 1653 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective