Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 11 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Stagiunea muzicală pietreană. Tribuna tinerilor interpreți

Stagiunea muzicală pietreană. Tribuna tinerilor interpreți

Stagiunea muzicală pietreană, a propus publicului pietrean, la sfîrșitul săptămînii trecute, un concert sub genericul „Tribuna tinerilor interpreți“. Seria manifestărilor muzicale este organizată de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, în colaborare cu Filarmonica de Stat „Mihail Jora“ din Bacău și Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iași, cu susținerea financiară a Consiliul Județean Neamț și Primăriei municipiului reședință de județ,
În cadrul concertului au evoluat, în compania Orchestrei Filarmonicii băcăuane, condusă de maestrul Ovidiu Bălan, trei dintre foarte tinerele speranțe ale școlii nemțene de interpretare: pianiștii Andrei Gologan și Daniel Ciobanu și violonistul Laurențiu Busnea.
Toți trei au, pînă la această vîrstă, palmaresuri impresionante, edificate la numeroase concursuri naționale și internaționale, olimpiade școlare de specialitate, concerte și recitaluri în țară și peste hotare.
Inițiativa organizatorilor stagiunii muzicale pietrene, de a aduce pe podiumul de concert acești tineri reprezentanți ai școlii nemțene de muzică și interpretare, alături de o orchestră profesionistă, este un semn de gratitudine față de truda de excepție a acestor copii. Timp de aproape două ore, ei au reușit să ofere transpuneri sonore pertinente ale unor partituri celebre ale muzicii clasice de concert.
Alături de concertele în Fa major și Sol major, Concertul pentru pian și orchestră în Re major de Joseph Haydn este cel mai des întîlnit în programele simfonice. Și asta pentru că bogăția de idei, farmecul poetic și vigoarea ce-l străbat caracterizează epoca trecerii de la sonoritatea parcimonioasă a clavecinului la strălucitorul ton al pianului aflat, pe atunci, la început de carieră. De la expoziția strălucitoare a primei părți (Vivace), pînă la emoționala temă a părții a doua (Un poco Adagio) și de aici la particularizatele intonații de inspirație folclorică „All' Ungherese“ din partea a treia (Allegro assai), concertul reliefează plastic optimismul robust atît de specific lui Haydn.
Dacă Andrei Gologan, pianist cu mult aplomb și cu un dezvoltat autocontrol, a parcurs primele două părți precis, dar oarecum egal, în cea de a treia, cea mai spectaculoasă, s-a dezlănțuit. Aplecarea către etalarea virtuozității, decurgînd dintr-o vanitate juvenilă cultivată pertinent, l-a făcut să ofere o interpretare strălucitoare ce a pus în valoare verva melodică și ritmică a părții a treia, concluzionată elocvent și cu un bis furtunos.
Concertul în La major pentru vioară și orchestră K.V. 488 este ultimul din seria celor scrise la Salzburg, în anul 1775, de Wolfgang Amadeus Mozart. Acordul inițial, cu întregul lui potențial melodic, domină întreaga lucrare, ca un leit-motiv al resurselor nebănuite sugerate și apoi dezvoltate magistral, de-a lungul structurii tripartite.

Stagiunea continuă cu noi invitați
Laurențiu Busnea zămislește un sunet curat, cald și frumos. Intonația este justă în toate pozițiile și, lucru important, are o bună coordonare cu orchestra. Acest lucru s-a văzut, mai ales, din dialogul exact cu partida viorilor. În partea a doua, a dat oarecare semne de oboseală și de aceea cadența a răsunat flasc, fără nerv și vitalitate.
Compus la Viena în 1786, Concertul pentru pian și orchestră în La major, K.V. 488 de Wolfgang Amadeus Mozart se impune atît prin abundența melodicii pregnante și forța emoțională concentrată în spațiul mișcării lente a părții a doua, de o profunzime și o expresivitate copleșitoare, cît și prin nobila și rafinata exuberanță a ultimei mișcări.
Daniel Ciobanu este un interpret energic, nervos care, nu de puține ori, a impus cu voluntarism tempoul. Impetuozitatea interpretării și vigoarea expresiei pianistice constituie punctele forte ale transpunerii sale sonore.
Următorul concert, din cadrul stagiunii simfonice pietrene, va avea loc vineri, 16 iunie 2006, ora 18, cînd la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacău se va afla dirijorul american Robert Gutter, iar soliști vor fi pianistele Mihaela Spiridon și Oana Kalmuski-Zarea. În program: Uvertura „Cenușăreasa“ de G. Rossini, Concertul pentru două piane și orchestră în Mi bemol major K.V. 365 de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93, de Ludwig van Beethoven.

Articol afisat de 1225 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective