Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Doamna Zoe

În ultimul an de facultate, rămăsesem fără gazdă. La rugămintea fratelui meu, părintele Roman, de la Mitropolia Iașiului, mă găzduise chiar acolo, cîteva luni. Om deosebit, „școlit“ și chinuit prin pușcăriile comuniste, mă copleșea cu vorba, cunoștințele și înțelepciunea lui. Dar de-o bucată de vreme, părintele avea un canon : la o anumită oră din noapte, mereu aceeași, intra cineva în chilia lui, se îndrepta către colțul cu icoane și candelă nestinsă, adăsta preț de o rugăciune, făcea drumul întors și dispărea. În timpul acela, părintele era cuprins de o încordare teribilă, nu putea mișca nici un deget sau să articuleze un cuvînt, și după ce umbra aceea se pierdea, se descoperea epuizat și transpirat. Odată mă chemase, și-l găsisem chiar așa, leoarcă de apă. Mă dădeam mare, îl sfătuisem să pună ceasul să sune mai înainte, ca timpul acela să-l găsească în picioare, dar nici că vroise: dacă Dumnezeu mi-a dat canonul acela, trebuia să mă supun cît îmi e sorocit.
Ajuns în Neamț, o descoperisem pe sora părintelui, măicuță la Varatec, aflasem că părintele fusese trimis, poate fusese scăpat de iadul de aici, misionar peste ocean. Cînd mai marii Alimentației Publice îi luaseră măicuței niște încăperi, să facă acolo, nu știu de cofetărie sau bufet, încercasem să o ajut, dar fără succes. Măicuța, luminată, cu două licențe și specialistă în muzica psaltică, tracasată și hărțuită și ea, dispăruse : fusese hărăzită de Patriarhie, de ajutor, Măicuței Alexandra, cea care fusese mai întîi prințesa Ileana, mezina Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care înființase Noul Văratec, mînăstire ortodoxă în Pennsylvania. Acolo, fără să știe unul de altul, maica Benedicta și părintele Roman, frații, aveau să se întîlnească.
Știam acestea din gura Doamnei Zoe Dumitrescu Bușulenga, care stătea în fosta casă a maicii Benedicta și pînă la urmă se călugărise, la Varatec, cu același nume.
În urmă cu ceva vreme, nu se desprimăvărase încă, mă dusesem la Văratec să-i duc actualei măicuțe Benedicta două cărți : Tinerețea lui Beethoven și Simfoniile lui Beethoven. Mă și gîndeam la bucuria și plăcerea pe care avea să le încerce, cunoscătoare cum era, la lectura acelor cărți. Dar căsuța albă și tăcută, de pe ulicioară care urca puțin, nu prea departe de mînăstire, rămînea mută. Bătusem, strigasem, fără să mă fac auzit. Pînă a trecut careva pe ulicioară și mi-a spus că doamna nu venise încă. Poate mai tîrziu ...
S-a stins, așa cum a trăit, cu o rară modestie și demnitate. Fără ea ... cultura noastră e mai lipsită de patosul, frumusețea și limpezimea gîndurilor și sentințelor ei, renașterea rămîne mai puțin strălucitoare, istoria literară mai văduvită de judecata cumpănită, revistele cu un minus de pagini de valoare, sufletul mai cătrănit și mai sărac.
Cele două cărți, cu dedicația scrisă în urmă cu nu știu cîtă vreme, care n-au mai ajuns sub privirile ei, care nu i-au mai bucurat sufletul, capătă acum o valoare particulară. Nu pentru semnatarul acestor rînduri, ci pentru o bibliotecă dispusă să le primească.

Articol afisat de 1226 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil Răzeșu)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective