Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Blocadă împotriva aviarei

Blocadă împotriva aviarei

• confirmarea prezenței gripei aviare în Bacău a impus amplasarea de filtre pe drumurile care duc în județul vecin • 8.000 de pui vii au fost sechestrați la Moldoveni • aceștia fuseseră cumpărați în urmă cu cîteva zile de la Avicola Bacău • Protan Roman este singura unitate din județ în măsură să incinereze cadavrele de păsări •

Confirmarea prezenței gripei aviare în județul Bacău, în localitățile Agaș și Palanca, a impus luarea unor măsuri imediate din partea Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DVSA), inclusiv instituirea de filtre, astă noapte, pe E85, lîngă Secuieni, la Costișa și Tazlău. În plus, 8.000 de pui de găină, vii, au fost sechestrați în comuna Moldoveni, aceștia fiind cumpărați zilele trecute de la Avicola Bacău. Specialiștii de la DVSA au declarat că situația este tensionată și vor face totul pentru ca Romanul și întreg județul să fie ocolit de temuta maladie. Odată cu activarea Comandamentelor Antiepizootice Locale, de la nivelul tuturor localităților județului, cei care fac parte din acestea, respectiv primarii, medicii veterinari, medicii umani, agenții de poliție și specialiștii agricoli, au inițiat prima fază a planului de prevenire. Acesta este alcătuit, pentru fiecare comună în parte, în funcție de specific, și va trebui respectat obligatoriu. Prima măsură majoră, care va fi luată, se referă la amplasarea unor filtre speciale, pe toate căile de acces care leagă județul Neamț de județul vecin, aflat în carantină. Cel mai important va fi barajul de pe E 85, de la limita zonei Romanului, probabil aproape de localitatea Secuienii Noi. Ieri după-amiază, conducerea DVSA Neamț a fost convocată la Prefectura Neamț, pentru a se stabili, la nivelul Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență, locul exact unde va fi amplasat filtrul. Conform prevederilor legale în domeniu, filtrele antiepizootice trebuie să îndeplinească unele condiții, mai ales de a nu permite trecerea autovehiculelor, dinspre Bacău, fără ca acestea să fie dezinfectate. Se pare că procedura tehnică, aleasă de medicii veterinari, va consta în amplasarea, pe carosabil, a unui covor din cauciuc buretos, îmbibat cu soluție antiseptică, iar, în funcție de cum va fi catalogată situația, ca factor de risc, vor fi folosite și pompe de pulverizat. „Privind controalele la societățile comerciale, care vînd produse din carne de pasăre, de pe raza județului, nu au mai apărut cazuri suspecte. Activitatea se desfășoară potrivit graficului. Odată ce au fost confirmate cele două focare de gripă aviară, la două gospodării din județul Bacău, am luat, miercuri (17 mai - n.red.), toate măsurile care se impun. În prezent, lucrăm la modalitatea de a amplasa filtrele, iar, în această seară, le vom activa. Filtrul va fi pe E 85, la granița dintre Roman și județul Bacău. În ceea ce privește nemțenii care, în ultima perioadă, au achiziționat, de la fermele avicole din Bacău, pui vii, acest lucru nu schimbă cu nimic situația actuală. Problemele la Bacău au apărut în două gospodării, unde proprietarii au cumpărat pui de la Brașov“, a declarat medic veterinar Sorin Ulea, directorul DVSA Neamț.

Comunele de „graniță“, în alertă
Odată ce focarele de gripă aviară din Bacău au fost confirmate, în toate comunele arondate municipiului Roman au fost intensificate activitățile Comandamentelor Antiepizootice, iar, în localitățile de „graniță“, Secuieni, Moldoveni, Oniceni și Icușești, acestea au intrat în alertă. Se mai adaugă și comunele Trifești, Bozieni, Tămășeni și Făurei, zone țintă, avînd luciuri de apă. Specialiștii de la DVSA au ajuns în zonele menționate și au verificat modul în care este respectat planul de prevenire a extinderii influenței aviare. Toți cei care fac parte din comisiile de apărare: primari, medicii veterinari și umani, agenții de poliție și inginerii agricoli, au demarat actiunile de control, pe plan local, și de supraveghere a drumurilor care fac legătura cu județul Bacău. Au fost scoase din depozite materialele de luptă, respectiv măștile și mănușile de protecție, pompele individuale de dezinfecție și soluțiile aferente. În plus, obiectele de decontaminare (covorașe speciale și învelitori ale mînerelor de uși) au fost pregătite ca, în cazul în care se va declanșa alarma, acestea să fie amplasate la intrările în primării, școli, biserici, magazine alimentare. În plus, circulația tuturor vehiculelor între cele două județe a fost restricționată, iar avizele de transport animale au fost anulate. Se pare că edilii din cele patru comune nu au înțeles, decît în prezent, cît de gravă poate fi situația și nu au reacționat, în 2001, cînd au fost înștiințați de conținutul Ordinului 311 al Ministerului Agriculturii, privind măsurile profilactice ce trebuie luate în cazul influenței aviare. Pînă la urmă, inspectorii veterinari au fost nevoiți să ajungă în teritorii, să oblige la achiziționarea materialelor menționate (printr-un nou Ordin, 26/2005). În prezent, în toate comunele amintite există metode de luptă cu pericolul contaminării cu virusul H5N1, iar planurile de acțiune sînt întocmite și gata de urmat.

8.000 de pui vii sechestrați
Luînd în serios pericolul, membrii Comisiei Antiepizootice din Moldoveni au controlat, miercuri, 17 mai, după primirea confirmării amintite anterior, toate microfermele zootehnice din zonă.
„La nivel de primărie a fost constituită comisia de apărare, iar, după ce membrii acesteia s-au întrunit, am mers în două locuri, unde știam că, de obicei, gospodarii cresc pui. La o familie «bănuită», din Moldoveni, nu s-a găsit nimic, aceasta lichidînd stocul cu ceva timp în urmă. La altă familie, din satul Hociungi, am descoperit un efectiv de 8.000 capete de pui vii, care au fost achiziționați de la SC Avicola Bacău, ferma Brad, în urmă cu cinci zile. Comisia a stabilit punerea acestora sub sechestru și interzicerea comercializării. Am anunțat conducerea DVSA, care va decide ce trebuie să facem. Avem legătură cu județul Bacău, respectiv un drum care iese în Hociungi. Acolo vom amenaja un filtru, cînd se va decide acest lucru“, a declarat agent sef principal Costică Șoiman, șeful Postului de Poliție Moldoveni. Acesta a mai spus că oamenii din comună au înțeles despre ce este vorba și crede că nu vor exista probleme.
De menționat că, în cazul în care proprietarii de păsări constată mortalitate în efectivele de înaripate, aceștia sînt obligați să anunțe, imediat, medicul veterinar local, pînă la sosirea căruia cadavrele trebuind lăsate în locul în care au fost găsite. În plus, nu trebuie permis accesul niciunei persoane în apropierea leșurilor. În asemenea situații, specialiștii veterinari vor lua probe, care vor fi supuse unor analize rapide, pentru eventuala descoperire a virusului H5N1. Indiferent de rezultat, cadavrele de păsări vor fi sigilate în recipienți, care vor ajunge la Protan Roman, singura unitate din județ în măsură să le distrugă în condiții de siguranță.

Articol afisat de 1292 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUȘTIUC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective