Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Blocadã împotriva aviarei

Blocadã împotriva aviarei

• confirmarea prezenþei gripei aviare în Bacãu a impus amplasarea de filtre pe drumurile care duc în judeþul vecin • 8.000 de pui vii au fost sechestraþi la Moldoveni • aceºtia fuseserã cumpãraþi în urmã cu cîteva zile de la Avicola Bacãu • Protan Roman este singura unitate din judeþ în mãsurã sã incinereze cadavrele de pãsãri •

Confirmarea prezenþei gripei aviare în judeþul Bacãu, în localitãþile Agaº ºi Palanca, a impus luarea unor mãsuri imediate din partea Direcþiei Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor (DVSA), inclusiv instituirea de filtre, astã noapte, pe E85, lîngã Secuieni, la Costiºa ºi Tazlãu. ÃŽn plus, 8.000 de pui de gãinã, vii, au fost sechestraþi în comuna Moldoveni, aceºtia fiind cumpãraþi zilele trecute de la Avicola Bacãu. Specialiºtii de la DVSA au declarat cã situaþia este tensionatã ºi vor face totul pentru ca Romanul ºi întreg judeþul sã fie ocolit de temuta maladie. Odatã cu activarea Comandamentelor Antiepizootice Locale, de la nivelul tuturor localitãþilor judeþului, cei care fac parte din acestea, respectiv primarii, medicii veterinari, medicii umani, agenþii de poliþie ºi specialiºtii agricoli, au iniþiat prima fazã a planului de prevenire. Acesta este alcãtuit, pentru fiecare comunã în parte, în funcþie de specific, ºi va trebui respectat obligatoriu. Prima mãsurã majorã, care va fi luatã, se referã la amplasarea unor filtre speciale, pe toate cãile de acces care leagã judeþul Neamþ de judeþul vecin, aflat în carantinã. Cel mai important va fi barajul de pe E 85, de la limita zonei Romanului, probabil aproape de localitatea Secuienii Noi. Ieri dupã-amiazã, conducerea DVSA Neamþ a fost convocatã la Prefectura Neamþ, pentru a se stabili, la nivelul Comandamentului Judeþean pentru Situaþii de Urgenþã, locul exact unde va fi amplasat filtrul. Conform prevederilor legale în domeniu, filtrele antiepizootice trebuie sã îndeplineascã unele condiþii, mai ales de a nu permite trecerea autovehiculelor, dinspre Bacãu, fãrã ca acestea sã fie dezinfectate. Se pare cã procedura tehnicã, aleasã de medicii veterinari, va consta în amplasarea, pe carosabil, a unui covor din cauciuc buretos, îmbibat cu soluþie antisepticã, iar, în funcþie de cum va fi catalogatã situaþia, ca factor de risc, vor fi folosite ºi pompe de pulverizat. „Privind controalele la societãþile comerciale, care vînd produse din carne de pasãre, de pe raza judeþului, nu au mai apãrut cazuri suspecte. Activitatea se desfãºoarã potrivit graficului. Odatã ce au fost confirmate cele douã focare de gripã aviarã, la douã gospodãrii din judeþul Bacãu, am luat, miercuri (17 mai - n.red.), toate mãsurile care se impun. ÃŽn prezent, lucrãm la modalitatea de a amplasa filtrele, iar, în aceastã searã, le vom activa. Filtrul va fi pe E 85, la graniþa dintre Roman ºi judeþul Bacãu. ÃŽn ceea ce priveºte nemþenii care, în ultima perioadã, au achiziþionat, de la fermele avicole din Bacãu, pui vii, acest lucru nu schimbã cu nimic situaþia actualã. Problemele la Bacãu au apãrut în douã gospodãrii, unde proprietarii au cumpãrat pui de la Braºov“, a declarat medic veterinar Sorin Ulea, directorul DVSA Neamþ.

Comunele de „graniþã“, în alertã
Odatã ce focarele de gripã aviarã din Bacãu au fost confirmate, în toate comunele arondate municipiului Roman au fost intensificate activitãþile Comandamentelor Antiepizootice, iar, în localitãþile de „graniþã“, Secuieni, Moldoveni, Oniceni ºi Icuºeºti, acestea au intrat în alertã. Se mai adaugã ºi comunele Trifeºti, Bozieni, Tãmãºeni ºi Fãurei, zone þintã, avînd luciuri de apã. Specialiºtii de la DVSA au ajuns în zonele menþionate ºi au verificat modul în care este respectat planul de prevenire a extinderii influenþei aviare. Toþi cei care fac parte din comisiile de apãrare: primari, medicii veterinari ºi umani, agenþii de poliþie ºi inginerii agricoli, au demarat actiunile de control, pe plan local, ºi de supraveghere a drumurilor care fac legãtura cu judeþul Bacãu. Au fost scoase din depozite materialele de luptã, respectiv mãºtile ºi mãnuºile de protecþie, pompele individuale de dezinfecþie ºi soluþiile aferente. ÃŽn plus, obiectele de decontaminare (covoraºe speciale ºi învelitori ale mînerelor de uºi) au fost pregãtite ca, în cazul în care se va declanºa alarma, acestea sã fie amplasate la intrãrile în primãrii, ºcoli, biserici, magazine alimentare. ÃŽn plus, circulaþia tuturor vehiculelor între cele douã judeþe a fost restricþionatã, iar avizele de transport animale au fost anulate. Se pare cã edilii din cele patru comune nu au înþeles, decît în prezent, cît de gravã poate fi situaþia ºi nu au reacþionat, în 2001, cînd au fost înºtiinþaþi de conþinutul Ordinului 311 al Ministerului Agriculturii, privind mãsurile profilactice ce trebuie luate în cazul influenþei aviare. Pînã la urmã, inspectorii veterinari au fost nevoiþi sã ajungã în teritorii, sã oblige la achiziþionarea materialelor menþionate (printr-un nou Ordin, 26/2005). ÃŽn prezent, în toate comunele amintite existã metode de luptã cu pericolul contaminãrii cu virusul H5N1, iar planurile de acþiune sînt întocmite ºi gata de urmat.

8.000 de pui vii sechestraþi
Luînd în serios pericolul, membrii Comisiei Antiepizootice din Moldoveni au controlat, miercuri, 17 mai, dupã primirea confirmãrii amintite anterior, toate microfermele zootehnice din zonã.
„La nivel de primãrie a fost constituitã comisia de apãrare, iar, dupã ce membrii acesteia s-au întrunit, am mers în douã locuri, unde ºtiam cã, de obicei, gospodarii cresc pui. La o familie «bãnuitã», din Moldoveni, nu s-a gãsit nimic, aceasta lichidînd stocul cu ceva timp în urmã. La altã familie, din satul Hociungi, am descoperit un efectiv de 8.000 capete de pui vii, care au fost achiziþionaþi de la SC Avicola Bacãu, ferma Brad, în urmã cu cinci zile. Comisia a stabilit punerea acestora sub sechestru ºi interzicerea comercializãrii. Am anunþat conducerea DVSA, care va decide ce trebuie sã facem. Avem legãturã cu judeþul Bacãu, respectiv un drum care iese în Hociungi. Acolo vom amenaja un filtru, cînd se va decide acest lucru“, a declarat agent sef principal Costicã ªoiman, ºeful Postului de Poliþie Moldoveni. Acesta a mai spus cã oamenii din comunã au înþeles despre ce este vorba ºi crede cã nu vor exista probleme.
De menþionat cã, în cazul în care proprietarii de pãsãri constatã mortalitate în efectivele de înaripate, aceºtia sînt obligaþi sã anunþe, imediat, medicul veterinar local, pînã la sosirea cãruia cadavrele trebuind lãsate în locul în care au fost gãsite. În plus, nu trebuie permis accesul niciunei persoane în apropierea leºurilor. În asemenea situaþii, specialiºtii veterinari vor lua probe, care vor fi supuse unor analize rapide, pentru eventuala descoperire a virusului H5N1. Indiferent de rezultat, cadavrele de pãsãri vor fi sigilate în recipienþi, care vor ajunge la Protan Roman, singura unitate din judeþ în mãsurã sã le distrugã în condiþii de siguranþã.

Articol afisat de 1671 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUªTIUC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective