Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 18 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

O Europă cu aceeași măsură pentru toți

Cum se știe, la începutul acestei primăveri, tineretul studios (vorba vine!) al Parisului a protestat energic (și violent) împotriva unei încercări, a guvernului legitim ales, de a reforma piața muncii. Mulți dintre economiștii francezi și europeni au tot repetat că acel „contract al primei angajări“ care a învolburat străzile Cartierului Latin era o măsură benefică și necesară pentru sănătatea economiei din Hexagon. Degeaba. Tinerii nu l-au vrut. Nu e clar dacă toți cei ieșiți în stradă erau studenți (în opinia mea, nu erau). S-au produs încăierări cu poliția și vandalizări de vitrine și automobile. Săptămîni la rînd, Franța a fost semi-paralizată. Pînă la urmă, guvernul a cedat - dar e greu de spus dacă criza a trecut. Așa este într-o democrație, crizele sînt subînțelese.
Totuși, dacă acest lucru se petrecea în România - adică respingerea violentă, de către mase, a unei reforme propuse de guvern - cred că ar fi fost un bun motiv pentru Comisia Europeană să ceară amînarea aderarea țării la UE.
Recent, în Italia a ieșit la iveală o monstruoasă mașinațiune, într-unul dintre domeniile cele mai frumoase și mai glorioase ale sportului italian din ultimul secol: fotbalul. Buba s-a spart la Juventus Torino, unde Luciano Moggi (directorul executiv al clubului) era capul unei rețele impresionante de măsluitori. Pariuri clandestine, donații suspecte, contracte în afara legii, jucători transferați în condiții cu cîntec, sume nedeclarate fiscului, arbitri numiți pe sprînceană, rezultate decise la masa verde - toate acestea par a contura cea mai dezastruoasă beștelire a spiritului sportiv din ultimul secol (dacă nu mai mult). Nici nu știi ce este mai grav: că această cangrenă există de decenii într-un campionat considerat a fi unul dintre cele mai frumoase și mai valoroase ale lumii fotbalistice, ori că există temerea (pe cale de a fi confirmată) că Juve nu era singurul cap al caracatiței; și alte echipe par a fi fost contaminate de structurile mafiote. Sau, în fine, că e foarte posibil ca toată această caracatiță fotbalistico-financiară să fi avut, vreme de decenii, și un soi de protecție politică - altfel cu greu ar fi putut ajunge la dimensiunile actuale.
Ei bine, dacă acest lucru ar fi ieșit la iveală în Bulgaria, cineva ar fi putut spune - pe deplin argumentat - că o țară care maculează în acest fel cea mai elementară idee de fair-play nu merită să adere la Uniunea Europeană.
Iată numai două exemple - din ultimele luni - care arată că problemele grave nu-s numai caracteristica Estului. Cred că și acest lucru l-au avut în minte comisarii Uniunii alaltăieri, marți, atunci cînd au deschis în fața României și Bulgariei o ușă pe care, foarte probabil, cele două țări vor intra, împreună, în ianuarie 2007.
De ce nu s-a dat data aderării ca sigură? Tocmai ca să nu mai apară, în Vestul sau în Estul continentului, pînă atunci, noi probleme.

Articol afisat de 1128 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective