Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 18 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Castanii primei iubiri

„Aveam douăzeci de ani,/ Cînd treceam pe sub castani/ Și-ntr-atîtea rînduri,/ Prinși de-aceleași gînduri,/ N-alegeam pe ce rosteam“. Așa sunau cuvintele unui șlagăr din anii fericiți de dinaintea celui de al doilea război mondial. La noi, la Piatra, cîntecul se potrivea cum nu se poate mai acasă la el, căci din fața Teatrului și pînă la gară, ca și pe strada Ștefan cel Mare, castanii vegheau cu blîndețe anotimpurile pietrenilor, de la primul pas șovăielnic și pînă la ultimul drum către parcul cu molizi și tei de la Borzoghean.
Ca la o comandă, castanii noștri înfloreau în ziua de zece mai, pe atunci sărbătoarea principală a nației. Pentru puștime, era semnalul că putem face prima scaldă în Bistrița, „la căulă“, mai din jos de actualul baraj, loc de trecere a rîului către „Peste Vale“ cu mijloace arhaice. În ziua aceea, după parada din centrul tîrgului, la care liceenii luau parte cu entuziasm și veselie, cîrdurile de copii și adolescenți debarcau pe malul înierbat al rîului, pe pajiștea cu flori de păpădie, se dezbrăcau în fugă, urcau pe plutele trase la schelă și știobîlc în apă. Cei mai vrednici treceau înot dincolo. Ceilalți se mulțumeau cu bălăceala pe lîngă mal. Îmi amintesc că unul dintre noi, trecut dincolo în costumul lui Adam, căci cam așa arăta echipamentul nostru de scaldă, nu a mai avut puterea sau curajul să revină și a așteptat în tufe pînă noaptea, cînd a dat o fugă lungă pînă la podul de dincolo de gară și astfel a scăpat de rîsul tîrgului.
Îndrăgostiți, în serile călduțe ale lunii mai, tinerii pietreni nu frecventau centrul orașului, rezervat puștimii, ci făceau plimbări lungi și tandre pe sub castanii de pe Ștefan cel Mare, fără a lua în seamă realitatea că drumul lor ducea către cimitir.
Zumzăia uneori un acordeon, poate chiar pe melodia amintită mai sus, ori vioara veșnicului țigan lăutar din chioșcul de la „urși“, te întîlneai cu poetul mut și semiparalitic al parcului „Nici Albu“, îi cumpărai pe cîțiva lei o poezie pe care o dăruiai fetei iubite; și castanii înregistrau în memoria lor mută încă o idilă inocentă, căci așa erau vremurile, fără partide premature de „sex“, o sărutare fugară fiind cea mai mare speranță a băiatului prins de fiorii primei iubiri.
Cred cu tărie, ca om al școlii, în curăția sufletească a tineretului. Cred așa dar că și acum vor fi fiind perechi de îndrăgostiți în lungi plimbări pe sub castanii noștri. Dar mai ales văd cum, cu timpul, castanii au devenit „tribună“ pentru microbiștii de fotbal, neplătitori de bilete.
Și mai ales văd, cu uimire și cu durere, cum sînt tăiați fără milă martorii zburdălniciei atîtor generații de tineri. Cui îi pasă? La urma-urmei, nu sînt decît niște copaci bătrîni, care pun în pericol circulația rutieră și micșorează deverul casieriei stadionului.
Și ce atîta caz cu smiorcăielile babelor și moșnegilor, păliți de amintirile din junețe? Ce le pasă lor dacă pe ultimul drum către Borzoghean vor trece pe sub castani sau pe lîngă tribunele urlînde în febra altei iubiri: fotbalul... Tot acolo ajung!
„Aveam douăzeci de ani,/ Cînd...“ Ei și?

Articol afisat de 1129 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAȘ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective