Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 18 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Debut scriitoricesc al profesorului bicăjean Dragomir Oprea. „Durerea vine de la răsărit“

Debut scriitoricesc al profesorului bicăjean Dragomir Oprea. „Durerea vine de la răsărit“

• „cartea am scris-o pentru că aveam o obligație față de satul meu, față de familia mea, față de fratele meu, care a suferit atît de mult din cauza acestui cancer, colectivizarea“, a spus profesorul Dragomir Oprea

Editura „Crigarux“ a lansat, ieri, o carte-document, „Durerea vine de la răsărit“, scrisă de cel mai bun profesor de istorie din Bicaz, Dragomir Oprea.
„Titlul volumului parafrazează un alt titlu, celebru, al unui roman scris de Mihail Sadoveanu, «Lumina vine de la răsărit». Cartea profesorului Oprea este și document, și carte de memorialistică, în care el povestește, secvențial, amănunte din viața sa, și în special momentele care l-au marcat decisiv în evoluția sa, momente ale unei istorii care nu s-a lăsat trăită, ci care ne-a trăit pe toți la modul cel mai dureros“, a spus, la lansarea volumului, Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Neamț.
Dragomir Oprea își deapănă amintirile pornind din copilărie, o perioadă grea, traversată de seceta cumplită din anii '46-'47. Durerea care l-a marcat pe viață a fost, însă, colectivizarea forțată la care au fost supuși membrii familiei sale, vecinii, toți oamenii satului.
„Satul Răstoaca, unde m-am născut, a fost un puternic centru de rezistență împotriva colectivizării. Îmi amintesc că în 1956, anul în care am intrat la liceu, prin sate umblau echipe de bătăuși și amenințau oamenii care nu vroiau să intre în colectiv. Momentul culminant al rezistenței sătenilor a fost după ce satul, colectivizat forțat, trebuia să fie parcelat. Au venit specialiști de la Galați să parceleze terenurile, dar oamenii i-au amenințat, le-au cerut să-i lase în pace și să plece. Au plecat, însă, sătenii, odată dezlănțuiți, au luat cu asalt Primăria, au tăiat legăturile telefonice, au scos cererile pe care le semnaseră forțat și, într-o horă a mîniei, în mijlocul șoselei Galați - Focșani, le-au dat foc. Unul din capii revoltei a fost fratele meu, Ștefan, care, la puțină vreme, a fost arestat împreună cu alți 41 de țărani din sat, dus la Galați, torturat, judecat de Tribunalul Militar București, și condamnat. Revolta a fost catalogată ca fiind «complot neorganizat împotriva orînduirii socialiste», iar consătenii mei au primit, fiecare, cîte 18-20 de ani de temniță - dacă ar fi fost «complot organizat» ar fi fost condamnați cu toții la moarte. Fratele meu a petrecut ani grei în închisorile comuniste - Gherla, Periprava, și cînd s-a întors mi-a povestit toate suferințele îndurate... Cartea am scris-o pentru că am simțit că aveam o obligație față de satul meu, față de familia mea, față de fratele meu, care a suferit atît de mult din cauza acestui cancer, colectivizarea, care a distrus, practic, satul românesc“, a precizat autorul volumului, profesorul Dragomir Oprea.
Născut la 5 februarie 1943 în comuna Răstoaca, județul Vrancea, Dragomir Oprea este absolvent al Liceului „Unirea“ din Focșani, promoția 1961, și al Facultății de Istorie - Filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași, promoția 1966. A rămas, de la absolvire și pînă în prezent, profesor de istorie la Liceul din Bicaz. Se consideră discipol al regretatului academician profesor universitar doctor Gheorghe Platon. Este primul profesor evidențiat în învățămîntul bicăjean, în 1980. În 1990 a primit Diploma de Onoare a Ministerului Învățămîntului, pentru activitate rodnică și îndelungată la Olimpiadele Naționale de Istorie. Debutul său ca scriitor, prin volumul „Durerea vine de la răsărit“, a fost posibil grație sprijinului acordat de inginer Nicolae Sălăgean, directorul general al Grupului CarpatCement Holding Bicaz.

Articol afisat de 2045 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective