Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 18 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Debut scriitoricesc al profesorului bicãjean Dragomir Oprea. „Durerea vine de la rãsãrit“

Debut scriitoricesc al profesorului bicãjean Dragomir Oprea. „Durerea vine de la rãsãrit“

• „cartea am scris-o pentru cã aveam o obligaþie faþã de satul meu, faþã de familia mea, faþã de fratele meu, care a suferit atît de mult din cauza acestui cancer, colectivizarea“, a spus profesorul Dragomir Oprea

Editura „Crigarux“ a lansat, ieri, o carte-document, „Durerea vine de la rãsãrit“, scrisã de cel mai bun profesor de istorie din Bicaz, Dragomir Oprea.
„Titlul volumului parafrazeazã un alt titlu, celebru, al unui roman scris de Mihail Sadoveanu, «Lumina vine de la rãsãrit». Cartea profesorului Oprea este ºi document, ºi carte de memorialisticã, în care el povesteºte, secvenþial, amãnunte din viaþa sa, ºi în special momentele care l-au marcat decisiv în evoluþia sa, momente ale unei istorii care nu s-a lãsat trãitã, ci care ne-a trãit pe toþi la modul cel mai dureros“, a spus, la lansarea volumului, Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.
Dragomir Oprea îºi deapãnã amintirile pornind din copilãrie, o perioadã grea, traversatã de seceta cumplitã din anii '46-'47. Durerea care l-a marcat pe viaþã a fost, însã, colectivizarea forþatã la care au fost supuºi membrii familiei sale, vecinii, toþi oamenii satului.
„Satul Rãstoaca, unde m-am nãscut, a fost un puternic centru de rezistenþã împotriva colectivizãrii. ÃŽmi amintesc cã în 1956, anul în care am intrat la liceu, prin sate umblau echipe de bãtãuºi ºi ameninþau oamenii care nu vroiau sã intre în colectiv. Momentul culminant al rezistenþei sãtenilor a fost dupã ce satul, colectivizat forþat, trebuia sã fie parcelat. Au venit specialiºti de la Galaþi sã parceleze terenurile, dar oamenii i-au ameninþat, le-au cerut sã-i lase în pace ºi sã plece. Au plecat, însã, sãtenii, odatã dezlãnþuiþi, au luat cu asalt Primãria, au tãiat legãturile telefonice, au scos cererile pe care le semnaserã forþat ºi, într-o horã a mîniei, în mijlocul ºoselei Galaþi - Focºani, le-au dat foc. Unul din capii revoltei a fost fratele meu, ªtefan, care, la puþinã vreme, a fost arestat împreunã cu alþi 41 de þãrani din sat, dus la Galaþi, torturat, judecat de Tribunalul Militar Bucureºti, ºi condamnat. Revolta a fost catalogatã ca fiind «complot neorganizat împotriva orînduirii socialiste», iar consãtenii mei au primit, fiecare, cîte 18-20 de ani de temniþã - dacã ar fi fost «complot organizat» ar fi fost condamnaþi cu toþii la moarte. Fratele meu a petrecut ani grei în închisorile comuniste - Gherla, Periprava, ºi cînd s-a întors mi-a povestit toate suferinþele îndurate... Cartea am scris-o pentru cã am simþit cã aveam o obligaþie faþã de satul meu, faþã de familia mea, faþã de fratele meu, care a suferit atît de mult din cauza acestui cancer, colectivizarea, care a distrus, practic, satul românesc“, a precizat autorul volumului, profesorul Dragomir Oprea.
Nãscut la 5 februarie 1943 în comuna Rãstoaca, judeþul Vrancea, Dragomir Oprea este absolvent al Liceului „Unirea“ din Focºani, promoþia 1961, ºi al Facultãþii de Istorie - Filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaºi, promoþia 1966. A rãmas, de la absolvire ºi pînã în prezent, profesor de istorie la Liceul din Bicaz. Se considerã discipol al regretatului academician profesor universitar doctor Gheorghe Platon. Este primul profesor evidenþiat în învãþãmîntul bicãjean, în 1980. ÃŽn 1990 a primit Diploma de Onoare a Ministerului ÃŽnvãþãmîntului, pentru activitate rodnicã ºi îndelungatã la Olimpiadele Naþionale de Istorie. Debutul sãu ca scriitor, prin volumul „Durerea vine de la rãsãrit“, a fost posibil graþie sprijinului acordat de inginer Nicolae Sãlãgean, directorul general al Grupului CarpatCement Holding Bicaz.

Articol afisat de 2471 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective