Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 18 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Politicienii nemțeni, despre integrarea în Uniunea Europeană

Politicienii nemțeni, despre integrarea în Uniunea Europeană

• deputatul PSD Ioan Munteanu a afirmat că, prin amînarea anunțării datei integrării, se poate înțelege că România nu are stabilitate politică, în timp ce deputatul PNL Vasile Pruteanu susține că restanțele la care avem stegulețe sînt pur tehnice, de aceea data integrării va fi sigur la 1 ianuarie 2007 • primarul Gheorghe Ștefan susține că raportul UE este unul realist și crede că nu este nici un motiv să pierdem integrarea la 1 ianuarie 2007 •

Raportul Comisiei Europene privind stadiul pregătirilor României pentru aderarea la UE păstrează incertitudinea integrării definitive a României, pînă în ultimul moment. Practic, abia în octombrie se va ști cu siguranță dacă vom intra în Europa de la 1 ianuarie 2007. Raportul indică această dată ca realizabilă, în nici un caz una sigură, acest lucru depinzînd de implementarea rapidă a unor reforme în agricultură, politici interne, corupție și justiție. Parlamentarii de Neamț susțin că România se va integra în UE de la 1 ianuarie 2007, chiar dacă va fi nevoie de mai multă muncă pentru eliminarea celor patru stegulețe roșii pe care le avem în acest moment. „Amînarea precizării datei de aderare îi pune pe români într-o situație de neîncredere în procesele care se defășoară în România, față de Uniunea Europeană. Prin amînarea anunțării datei, se înțelege că România nu are o stabilitate politică necesară pentru integrare. Trecînd peste faptul că un partid politic este la putere sau în opoziție, există obligația să facem tot ce ne spune UE pentru a nu fi amînată data de 1 ianuarie 2007. Astăzi, PNL a cerut PSD un pact de neagresiune, în condițiile în care noi am vrut să încheiem această pace încă din toamna lui 2005. PSD va susține acest proiect cu o singură condiție - să trecem de la declarații la fapte. Există lucruri grave nerealizate de România și dacă mă gîndesc la datoria externă a țării de pe vremea cînd era PSD la putere și o compar cu cea de astăzi, constat că nu prea sîntem pregătiți. Dacă mergem pe actuala creștere economică, de circa 4%, România va ajunge nivelul țărilor din UE peste 30 de ani. În legislația UE sînt 252 de puncte referitoare la competitivitate economică; noi atingem unul singur - emisiile, pentru că a căzut industria. Iată ce probleme importante trebuie rezolvate“, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu.
Deputatul PNL Vasile Pruteanu susține că raportul UE este unul echilibrat, care scoate în evidență rezultatele pe care le-a obținut România la indicatorii impuși: „Restanțele la care avem stegulețe sînt pur tehnice, de aceea cred că data integrării României va fi sigur la 1 ianuarie 2007. Cei care mai critică integrarea la această dată o fac pentru a susține că actuala guvernare nu și-a făcut treaba, nu că ar avea ei dreptate“.

Gata cu jocurile politice
Un alt deputat al Opoziției, Ioan Bivolaru, a precizat: „Nu pot face un comentariu decît ținînd cont că sînt deputut PSD, din Opoziție; susțin că raportul de țară putea fi și mai rău, iar în acest context afirm că este mulțumitor, de unde rezultă că șansele de integrare în 2007 sînt mari. S-au identificat și zonele deficitare, ceea ce înseamnă că Guvernul este obligat să stabilească niște priorități. Este un semnal că toate tentativele circurilor politice din România, de a destabiliza situația politică pentru interese de grup sau de partid trebuie să dispară. Viața politică nu mai trebuie să fie bulversată de știri bombă de genul alegerilor anticipale. Raportul acesta este un punct cîștigat de Tăriceanu, în tentativa lui Băsescu de a-l schimba, dar premierul a rămas repetent astăzi (miercuri, 17 mai - n.r.) cînd și-a însușit în totalitate succesul“. Senatorul PNL Șerban Strătilă este de părere că în octombrie ne va fi prezentat un raport intermediar, nicidecum unul care să anunțe data aderării, aceasta fiind sigură pe 1 ianuarie 2007: „În octombrie ni se va prezenta un raport intermediar, atunci se va urmări îndeplinirea obligațiilor României. Noi, din 14 stegulețe roșii, cîte aveam anul trecut, mai aveam acum patru, și acestea în domenii tehnice, ceea ce ne dă motive de încredere în aderarea de la începutul lui 2007“.
Și primarul de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, susține că raportul UE este unul realist și crede că nu este nici un motiv să pierdem integrarea de la 1 ianuarie 2007. „Ne-a fost prezentat un raport realist și sper ca, pînă în toamnă, să reușim să eliminăm toate problemele care ne-au fost arătate acum. Timpul nu este pierdut pentru soluționarea lor, așa că trebuie să sperăm în aderarea de la 1 ianuarie 2007“.

Articol afisat de 1294 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective