Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 18 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Amputările“ de paturi crează derută în sănătate

• ieri, la sediul DSP Neamț, au avut loc discuții aprinse între conducerea acestei instituții și directorii de spitale din județ, pe tema reducerii de paturi • cu toate că directorii unităților spitalicești au pledat în favoarea menținerii actualelor structuri, directorul DSP Neamț a cerut ca, a azi la ora 12, să aibă pe masă propunerile de restructurare, conform cererii ministrului • directorul Spitalului Roznov și cel al Centrului de Sănătate Ceahlău au adus argumente în favoarea menținerii acestor două unități sanitare, cărora ministerul de resort le-a pus gînd rău •

Discuțiile pe seama reducerii paturilor din spitalele nemțene, precum și a desființării sau schimbării statutului a două dintre aceste unități, purtate, ieri, între conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, directorii spitalelor și autoritățile județene nu au reușit să îi aducă la un numitor comun pe cei prezenți.
În timp ce doctorul Constantin Nanu, director al DSP Neamț - aflat sub influența directivelor trasate de ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu - a cerut răspicat directorilor de spitale să opereze reduceri masive de paturi în secțiile care nu-și dovedesc eficiența, precum și în acelea care tratează o patologie care nu necesită, obligatoriu, internare, interlocutorii săi nu doar că nu au agreat aceste măsuri de rentabilizare a activității unităților sanitare cu paturi, ci au apreciat că indicatorii luați în discuție nu reflectă exact calitatea și eficiența muncii desfășurate aici.
În ciuda tuturor argumentelor prezentate de directorii spitalelor nemțene, în favoarea menținerii actualelor structuri, conducerae DSP Neamț a cerut ca astăzi, la ora 12, să primească din partea fiecărei unități propuneri de măsuri care vor fi aplicate în scopul eficientizării activități și reducerii cheltuielilor în secțiile considerate necompetitive.

Spitalul Roznov și Centrul de Sănătate Ceahlău, încotro?
A fost dezbătută, în mod deosebit, situația Spitalului Orășenesc Roznov și aceea a Centrului de Sănătate Ceahlău.
În timp ce conducerea Ministerului Sănătății a luat în calcul, la modul cel mai serios, desființarea Spitalului Roznov, întrucît se află la numai 15 kilometri distanță de Spitalul Județean Neamț, doctor Cristina Iacob Atănăsoaiei, director al respectivei unități, s-a străduit din răsputeri să demonstreze că existența acesteia este mai mult decît justificată, avînd în vedere că deservește o populație de 57.000 de locuitori din oraș și zonele arondate. „Mai mult decît atît, indicatorii medico-financiari arată că activitatea noastră este eficientă. În afară de secțiile Interne, Pediatrie și Neurologie, am făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru a înființa o unitate de primire a urgențelor, am și solicitat scoaterea la concurs a două posturi de medic pentru acest sector. Pentru că Pediatria este foarte solicitată și, aici, avem numai zece paturi, am cerut obținerea a încă zece paturi și ni s-a promis sprijin în acest sens. Întotdeauna este loc de mai bine și de mai mult, iar cadrele medicale care lucrează la Spitalul Roznov chiar pun suflet și fac eforturi pentru ca lucrurile să meargă bine. De aceea, nu cred că este corect să se gîndească cineva să desființeze acest spital“, a declarat doctor Cristina Iacob Atănăsoaei, director al Spitalului Roznov.
Extrem de dezamăgită s-a arătat și doctor Lucreția Dobreanu, director al Centrului de Sănătate Ceahlău, unitate despre care se spune că trebuie să devină centrui medico-social. „Nu am nici o putere să mă opun unei decizii venite de la nivelul ministerului de resort, dar ar fi păcat să se întîmple asta, mai ales acum, cînd am reușit să aducem la spital un medic pediatru care să lucreze, deocamdată, cu jumătate de normă, am început lucrările de reamenajare a Pediatriei, am făcut contract cu «Micromedica» pentru activitatea de laborator și am semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț“, a declarat doctor Lucreția Dobreanu, director al Centrului de Sănătate Ceahlău. Doctorul Constantin Nanu, director al DSP Neamț susține că dacă autoritățile locale s-ar implica mai mult în susținerea unității spitalicești din Ceahlău, soarta acesteia ar putea fi alta. „Dacă s-ar oferi o locuință de serviciu bine dotată și chiar o mașină cu care medicul tentat să vină aici să se poată deplasa, poate am avea șanse să convingem pe cineva să rămînă aici. De nenumărate ori, am scos posturi la concurs pentru Ceahlău, dar nu s-a arătat nimeni interesat. Nu mai spun că unitatea nu dispune de dotări care să permită investigații radiologice și de laborator“, a declarat doctorul Constantin Nanu, director al DSP Neamț.
Spitalul de boli psihice Gîdinți va fi mutat din spațiul în care funcționează acum, într-un altul situat chiar în municipiul Roman. Potrivit precizărilor făcute de către conducerea DSP Neamț, clădirea este foarte veche, a fost revendicată de proprietari și, ca atare, trebuie evacuată cît mai rapid.

Spitalul Județean Neamț rămîne fără 70 de paturi
În contextul restructurării activității, Spitalul Județean de Urgență Neamț va pierde 70 de paturi, iar alte 36 paturi vor fi redistribuite, în sensul că vor fi luate din anumite secții considerate neeficiente și vor fi mutate în altele, unde este mare nevoie de acestea.
Astfel, analizînd foarte atent indicatorii medico-economici și situația generală a unității, conducerea celei mai mari unități sanitare din județ a dispus reducerea numărului de paturi la Chirurgie generală, Neurochirurgie, Obstetrică, Ginecologie, Urologie, Oftalmologie, Dermato-Venerice, Contagioase, Pediatrie. Reduceri de paturi au fost operate și la secțiile ORL și Chirurgie buco-maxilo-facială care, pînă la urmă, au fuzionat și au devenit una singură, cu 25 de paturi. Reduceri de paturi, urmate de fuzionare, s-au produs și la nivelul secțiilor Endocrinologie, respectiv, Diabet și boli de nutriție.
„În dimineața aceasta (ieri, 17 mai - n.r.), m-am întîlnit cu medicii șefi de secție din spital și am vorbit despre faptul că ni se cer reduceri masive de paturi, mai ales acolo unde indicatorii de activitate nu sînt buni. Unii dintre colegi au înțeles și ne-am sfătuit cum să facem, alții nu au înțeles și au protestat, în ciuda faptului că în secțiile dumnealor activitatea nu este deloc eficientă. În această situație, dacă am văzut că nu putem colabora, am luat decizia reducerii de paturi și îi vom înștiința și pe șefii respectivelor secții. Deciziile luate vor fi transmite atît la DSP, cît și la Prefectură, urmînd să ajungă, apoi, la conducerea Ministerului Sănătății“, a declarat doctorul Stelian Ghiță, director general al Spitalului Județean de Urgență Neamț.

Articol afisat de 1155 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIȘESCU, S. ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective