Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 29 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Se recunoaște sau nu, sistemul sanitar se află în impas din cauza crizei financiare“

„Se recunoaște sau nu, sistemul sanitar se află în impas din cauza crizei financiare“

• interviu cu doctorul Constantin Nanu, director general al Direcției de Sănătate Publică Neamț

Reporter: Credeți că este justificată temerea unora că, după aceste reduceri de paturi din spitalele nemțene, vor urma, mai devreme sau mai tîrziu, disponibilizări de personal ?
Constantin Nanu:
Din cîte știu, deocamdată, nu se intenționează restructurări de personal. După cum știți, contractele spitalelor cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț s-au încheiat pe numărul de paturi care existau înainte, nu acum, după reducere. Întrucît schema de personal era, practic, deficitară, cred că finanțatorul sistemului sanitar, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate va putea asigura salarizarea întregului personal. Nu știu exact cum stau lucrurile la Casa Neamț, dar, de exemplu, la CAS Iași există, la ora actuală, o subfinanțare. Se acoperă doar 76% din necesar, se mizează pe deblocarea unui fond de rezervă de la Casa Națională, care este de 12%, dar chiar și așa se acoperă doar 88% din necesar. În consecință, dacă nu se are în vedere o regîndire a finanțării, spre sfîrșitul acestui an există riscul ca personalul sanitar să nu își mai poată primi salariile.
Rep: Se vorbește despre reduceri de paturi, în sensul eficientizării și rentabilizării activității secțiilor. În cele din urmă, pacientul va avea de cîștigat, va fi tratat mai bine, va avea condiții de spitalizare mai bune?
C.N.:
Nu cred că există vreo interdependență între aceste aspecte. Pacientul va avea cu adevărat de cîștigat atunci cînd secțiile vor fi dotate corespunzător, adică vor fi retehnologizate, atunci cînd se va crea un ghid de practică medicală, în care să se specifice etapele care trebuie urmate în tratarea fiecărei afecțiuni și atunci cînd va intra în vigoare pachetul minim de servicii medicale pentru fiecare asigurat. Numai că acestea sînt chestiuni de viitor și, la ora actuală, nu se poate spune că s-a rezolvat ceva în sistemul sanitar.
Rep.: Calitatea actului medical va cunoaște, cumva, o îmbunătățire în urma diminuării spațiului de cazare ?
C.N.:
Scăderea numărului de paturi dintr-o secție nu influențează calitatea actului medical. Asta este cert. Calitatea actului medical se îmbunătățește doar prin utilizarea tehnologiei avansate, a aparaturii de ultimă generație, foarte performante. Afirmația că medicii sînt foarte buni profesioniști mai trebuie și demonstrată din cînd în cînd. Atît timp cît nu ai aparatură de înaltă performanță, nu ai de unde să știi cum se utilizează aceasta. Avînd asemenea aparatură, ești obligat să te instruiești, să faci cursuri, să te specialilizezi. În acest fel, îmbunătățești calitatea actului medical, prin diminuarea riscului intervenției respective, prin reducerea numărului de zile de spitalizare și prin refacerea mai rapidă a pacientului care se întoarce, într-un timp mai scurt, în procesul muncii și în societate.
Rep.: Cum credeți că percep bolnavii care plătesc asigurări pentru sănătate această politică sanitară pe care o aplică actualul Guvern ?
C.N.:
Măsura reducerii paturilor este nepopulară, mai ales în Neamț, un județ sărac. Dar, prin diminuarea numărului de paturi, va crește indicele de utilizare a patului, unii pacienți nu vor mai sta internați cu zecile de zile pentru unele boli care se pot trata, eficient, acasă.

Vorbe pe la colțuri

Rep.: În lumea medicală se vorbește, pe la colțuri, despre faptul reducerile de paturi ar avea și alt scop decît acela al eficientizării activității. Se spune că spațiile devenite, astfel, disponibile ar putea fi închiriate de persoane particulare. Ce părere aveți?
C.N.:
Consider că aceasta este doar o speculație. Restructurarea spitalelor reprezintă cu adevărat o cale de a reduce cheltuielile inutile din sistem, care, la ora actuală, nu dispune de fonduri suficiente. Se recunoaște sau nu, aceasta poate fi o soluție a cheltuirii mai judicioase a fondurilor. Se recunoaște sau nu, sistemul sanitar din România se află în impas din cauza crizei financiare. Cît despre celălalt aspect, legea reformei sanitare ia în calcul posibilitatea ca un investitor particular să închirieze o anumită suprafață, unde este obligatoriu să se desfășoare tot activitate medicală.
Rep.: Reforma sistemului sanitar presupune noi responsabilități pentru medicii șefi de secție?
C.N.:
În mod cert, și asta se vede cu ochiul liber din faptul că medicii șefi de secție vor încheia contracte cu directorii de spital, deci, automat, responsabilitatea cheltuielilor le va reveni lor. Încheind acest contract vor trebui să asigure indicatorii de performanță, să se încadreze în bugetul alocat secției respective, pentru că, altfel, la evaluarea activității după un an, există riscul ca ei să nu mai încheie contractul de șef de secție. Astfel, un medic șef de secție este manager de spital, la scară mai mică.
Rep.: Este posibil să li se impute sumele cu care au depășit bugetul alocat?
C.N.:
Norme exacte în acest sens nu au apărut. De altfel, nu au apărut nici normele după care se vor încheia aceste contracte cu managerul spitalului.
Rep.: Ați discutat cu medicii șefi de secție, ce părere au despre acest contract ?
C.N.:
Primii cu care am apucat să discut au fost medicii șefi de secție de la Spitalul Roman, care s-au declarat foarte nemulțumiți de reducerea numărului de paturi din unitatea dumnealor, aducînd ca argument suprem numeroasele cazuri sociale tratate acolo, cauzate de sărăcia celor din zonă. Cînd au auzit despre acest contract, și-au mai temperat atitudinea agresivă cu care veniseră să discute cu conducerea Direcției de Sănătate Publică și a Prefecturii Neamț. Cred că au înțeles că doar diminuînd spațiul de cazare și menținînd la un număr cît mai mic personalul, vor reuși să se încadreze în bugetul alocat.

Articol afisat de 1385 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective