Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 29 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
În Vietnam, pe urmele lui Mircea Eliade

În Vietnam, pe urmele lui Mircea Eliade

• interviu cu Valeriu Arteni, ambasador al României în Coreea de Sud, unul dintre cei mai iluștri absolvenți ai Universității Naționale din Vietnam

Pietreanul Valeriu Arteni a fost desemnat de un juriu să facă parte dintre cei o sută de absolvenți iluștri ai Universități Naționale Vietnameze din Hanoi, de pe întreaga durată a existenței centenare a instituției. La 16 mai, la împlinirea a o sută de ani de la înființare, a fost publicată monografia „Centenarul Universității Naționale.100 de portrete“, care îi alocă lui Valeriu Arteni mai multe pagini, incluzînd text biografic și fotografii, cele mai multe din timpul studenției. Aflîndu-se acum în Seul, ca ambasador al României în Coreea de Sud, Valeriu Arteni a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

Reporter: Domnule ambasador, ați fost inclus într-o selecție foarte restrictivă de absolvenți ai Universității Naționale Vietnam din Hanoi, care a detașat, din miile sau chiar sutele de mii de absolvenți de pe durata a o sută de ani, doar o sută de nume ilustre.
Valeriu Arteni:
Am răspuns solicitării onorante a Universității din Hanoi, a cărei propunere m-a surprins. Cu ocazia aniversării împlinirii a 100 de ani de la înființarea, la 16 mai 1906, a Universității Indochineze, s-a decis publicarea unei monografii originale, intitulată «Centenarul Universității Naționale.100 de portrete», a celor mai iluștri absolvenți din cei o sută de ani de existență. A fost stabilită o listă, iar «juriul» a hotărît și includerea mea. Ministerul Educației din Vietnam a notificat Ambasada României la Hanoi, în legătură cu aceasta, solicitînd sprijinul pentru materializarea proiectului. Chiar în ziua aniversării, pe 16 mai anul acesta, volumul a apărut.
Rep.: Experiența pe care ați trăit-o în Vietnam cuprinde, probabil, mult exotism, dar și asumarea tuturor pericolelor presupuse de unul dintre cele mai sîngeroase războaie ale istoriei recente.
V.A.:
E greu de descris în cîteva cuvinte experiența mea vietnameză fără egal. Am ajuns la Hanoi ca student, în cadrul schimburilor culturale româno-vietnameze. Mi-am început călătoria pe 24 martie 1971 și m-am reîntors pe 17 februarie 1976 (petrecîndu-mi fiecare vacanță de vară în România și China). Așadar, mi-am petrecut acolo cinci ani.
Am plecat cu inima îndoită pentru familia rămasă acasă, mai ales tatăl meu, veteran al frontului de Est în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, era anxios în privința deciziei mele de a merge într-o țară sfîșiată de război, dar nu m-a oprit.
O întrebare legitimă ar fi de ce tocmai în Vietnam și cum de m-am decis să urmez tocmai Facultatea de litere a Universității din Hanoi. Cauzele majore sînt două. Fac parte dintr-o generație puternic implicată în militanța transnațională, care a crezut în idealurile nobile ale lui Ho Și Min, Che Guevara, Martin Luther King, Nelson Mandela și ale altora care au luptat pentru libertate și dreptate socială și pentru a făuri o lume mai dreaptă și mai bună (Am fost și rămîn un optimist incorigibil). De aceea am dorit să fiu un martor imparțial al făuririi istoriei și nu un simplu spectator, manipulat nu rareori de distorsiunile media într-o lume divizată ideologic. Al doilea motiv, cel puțin la fel de puternic ca primul, este o atracție specială pentru limba și cultura vietnameză. Sînt un cititor pasionat și un mare amator al marelui orientalist și scriitor Mircea Eliade. El a fost primul român care a studiat gramatica vietnameză, atras de frumusețea sa fără egal a acestei limbi. Citind al său Jurnal m-am îndrăgostit de ideea de a continua acest periplu prin limba și literatura vietnameză. Eram la Institutul de Studii Orientale cînd am aflat despre șansa de a mai alege o „limbă rară“ (dintre cele necunoscute în România, în privința căreia țara noastră suferea de lipsă de experți) și să studiez în străinătate cu o bursă guvernamentală. Date fiind dificultățile economice prin care trecea familia mea, am decis, nu fără regret, să renunț la studiile de limba arabă și să merg în Vietnam, îndeplinindu-mi astfel visul secret de a urma exemplul ilustrului savant român pe care mi-l alesesem de model.
O altă dorință, izvorîtă din prima, a fost să devin regizor de film și să-mi folosesc în acest sens experiența acumulată în Vietnam, îmbinînd astfel cele două motive ale perioadei mele vietnameze. Din nefericire, acest proiect nu s-a materializat niciodată, singura mărturie notabilă a experienței mele vietnameze fiind un volum de poezii, Insomnie tropicală.
Am hotărît, în schimb, să îmbrățișez cariera diplomatică, lucru care mi-a adus alte notabile satisfacții.
Deși aceste notații par oarecum lungi, pentru mine au o puternică relevanță, precizînd cu exactitate ceea ce am trăit.

Frumusețe magică

Rep.: Cum a fost prima întîlnire cu Vietnamul?
V.A.:
Prima întîlnire cu Vietnamul a dezmințit, în multe privințe, clișeele legate integral de artocitățile războiului. Ceea ce m-a izbit a fost frumusețea magică a Hanoiului, normalitatea vieții oamenilor, filosofia lor în privința vieții și a morții, care îmi aminteau de celebrul roman al alui Malraux, Calea regală. Am descoperit frumusețea extraordinară a unui tărîm încă virgin, neexplorat, calda ospitalitate, prietenia sinceră și temperamentul optimist al poporului vietnamez. Războiul făcea parte din viața lor de zi cu zi. A devenit și parte din viața mea.
Exista o nezdruncinată convingere în victoria finală, cu orice preț și o respingere totală a ideii de compromis sau de capitulare.
Rep.: Cum s-a putut învăța în acel Vietnam aflat în plin război?
V.A.:
La Khoa Tieng Viet am găsit învățămînt de înaltă clasă, profesori excelenți și un grup larg de prieteni din Europa, America Latină și Asia. Experiența mea aici a durat un an; un an de studiu intensiv al limbajului, într-o clasă cu doi studenți români.
Am venit la Facultatea de litere mai tîrziu, în toamna lui 1972, în districtul Hiep Hoa din provincia Ha Bac, unde Universitatea din Hanoi a fost evacuată în urma bombardamentului masiv care a durat din aprilie pînă în decembrie 1972. Locuiam într-un templu vechi, împreună cu cîțiva studenți străini care nu au părăsit Vietnamul la repatrierea majorității colegilor lor europeni. După nopți lungi, petrecute în adăpostul antiaerian, obișnuiam să merg cu bicicleta în satul în care fuseseră evacuați colegii mei și unde Facultatea de litere își continua funcționarea, în condiții eroice. În ciuda sălbăticiei războiului, viața mergea înainte și studiile noastre la fel. Curajul și eroismul colegilor și profesorilor mei din acele zile a lăsat imagini neșterse în mintea mea, care îmi dau totdeauna curaj și putere.
În primăvara lui 1973, în urma semnării Tratatului de Pace de la Paris, m-am întors la Hanoi împreună cu universitatea și am început o viață ceva mai „normală“ fără război. Facultatea de litere era la Thanh Xuan, lîngă Ha Dong, iar eu locuiam în campusul pentru studenți străini, la Khoa Tieng Viet, lîngă Institutul Politehnic. Îmi amintesc entuziasmul și pasiunea profesorilor mei, caldul lor suport și prietenia. Îmi amintesc, deasemenea, încîntătoarele excursii care mi-au permis să aflu și mai mult despre cultura, istoria și tradițiile vietnameze.

Mulți vietnamezi cu studii în România au ajuns oameni de seamă

Rep.: Sînt mulți români care au studiat în Vietnam?
V.A.:
Relațiile de cooperare dintre România și Vietnam în domeniul educației au fost excelente, România fiind una dintre destinațiile preferate ale studenților vietnamezi propuși pentrustudii în străinătate. Peste 3.500 tineri vietnamezi au studiat în universitățile românești, în toate domeniile. Mulțumită înaltelor standarde ale educației din România și înzestrării lor naturale, absolvenții vietnamezi au devenit cu timpul oameni de stat, miniștri, generali, ambasadori și diplomați, conducători ai unor instituții centrale, rectori ai universităților, profesori, renumiți oameni de știință, artiști, jurnaliști... Guvernul român a acordat burse preferențiale studenților vietnamezi, finanțate integral, incluzînd transportul internațional, cazare, hrană, îmbrăcăminte, studii, bani de buzunar, petrecerea timpului liber, asigurări de sănătate, alte cheltuieli legate de nevoile lor zilnice. Numărul studenților români la Hanoi a fost relativ mic, dată fiind situația din Vietnam, domeniul lor principal de studiu fiind limba și civilizația vietnameză.
Rep.: Cum arată astăzi Universitatea Națională Vietnameză?
V.A.:
Schimbările din structura organizațională a universității sînt normale și reflectă necesitățile unei societăți foarte dinamice și ale unei țări care reprezintă un important factor de progres în regiune, un nou „tigru“ cu o economie înfloritoare. Calitatea educației a crescut continuu, mulțumită înaltelor standarde ale curriculum-urilor universității și a recunoscutei valori a corpului academic, care include profesori faimoși și, nu în ultimul rînd, fructuoasei colaborări cu alte prestigioase universități, între care sînt fericit să număr și pe cele din București, Iași, Cluj Napoca și alte universități românești.

Articol afisat de 2883 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihael BALINT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective