Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un zîmbet din Tibet

Miercuri, cel de-al 14-lea Dalai Lama - Tenzin Gyatso, pe numele său - șef de stat în exil și lider spiritual al poporului tibetan, dar și al unei comunități budiste în continuă creștere peste tot în lume, a fost oaspetele Parlamentului European. A fost pentru prima dată, de cînd sînt la Bruxelles, cînd am văzut o asemenea agitație pe culoarele instituției. Nu atît personalul de securitate, cît mai ales europarlamentari și funcționari de aici, dornici să-l vadă pe acest bărbat de 71 de ani, pe care mulți contemporani îl consideră ca fiind unul dintre primii trei inițiați ai vremii noastre. Cum se întîmplă de obicei în astfel de cazuri, lumea se comporta copilărește: am văzut oameni serioși, dintre cei ce nu zîmbesc niciodată, băgîndu-se între cîte doi călugări tibetani (dintre cei care, discreți, îl însoțeau pe lider) și rugîndu-i să facă o poză împreună. Și mai interesant este cum își dădeau aceștia acceptul: fără nici o vorbă, doar cu un semn al capului - scurt, ca și cum și-ar fi îngropat bărbia în piept - și, mai ales, zîmbind cu modestie.
Dalai Lama nu a venit în Belgia numai pentru această întîlnire. Pe o ploaie torențială, acum trei zile, el a oficiat ceremonia de inaugurare a unui templu budist (cînd va fi gata, în iunie 2007, va fi cel mai mare din Europa), în mijlocul unei mări de jurnaliști și de fideli îmbrăcați în cunoscutele straie galben-roșii-portocalii.
După o întîlnire cu membrii Comisiei de Politică Externă, Dalai Lama a avut, ieri, o întrevedere privată cu liderii grupurilor politice, după care a participat la o scurtă conferință de presă. Cu un zîmbet etern pe față, el și-a prezentat crezul său: încrederea în uman, suspiciunea față de dezvoltarea tehnicii, teama față de perversiunile științei. La un moment dat, dorind să dea drumul la microfon, și-a pus căștile pe urechi; după ce l-a ajutat cineva, s-a arătat surprins cînd s-a aprins luminița roșie de la capătul microfonului; apoi, s-a speriat puțin cînd, cu microfonul deschis, a tușit ușor și a auzit zgomotul, amplificat, în cele patru colțuri ale sălii. Și de piatră să fi fost, și tot te-ar fi cucerit această candoare. Am văzut pe cîțiva dintre cei mai crînceni reporteri de pe Euronews, CNN ș.cl. cum zîmbesc și ei, dezarmați.
Ca mai toți românii, fac și eu parte din larga masă a ortodocșilor care se gîndesc la cele sfinte mai ales de Paști și de Crăciun și care știu că, în viață, e recomandabil să faci ce spune popa, și nu ce face el; nu mă pricep la analize psihologice și n-am finețurile judecării la prima vedere a aproapelui. Și totuși, voi spune simplu că acest Dalai Lama degajă un calm și o modestie cu totul impresionante. Și mă gîndesc că nu e întîmplător ceea ce budiștii spun despre el: Dalai Lama este, în primul rînd, un înțelept; sfințenia lui este, față de înțelepciune, o calitate secundară.
Într-o lume în care preasfinții sînt mai mulți decît păcătoșii, cineva e bine să ne aducă aminte că, uneori, înțelepciunea este mai importantă decît sanctitatea.

Articol afisat de 1475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective