Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 2 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Neamþul, în topul judeþelor subvenþionate

Judeþul Neamþ este printre primele din þarã, într-un clasament al valorii subvenþiilor solicitate de producãtorii particulari, prin intermediul Agenþiei de Plãþi ºi Intervenþie în Agriculturã (APIA). Conform precizãrilor fãcute de Claudia Iordache, ºef serviciu în cadrul APIA Neamþ, s-au solicitat de la bugetul statului subvenþii în valoare de 22,739 miliarde de lei. Din aceastã sumã, 9,953 miliarde de lei reprezintã subvenþii pentru crescãtorii de bovine.
De curînd, a fost începutã acordarea subvenþiilor de douã milioane de lei la fãtare, sprijin pentru crescãtorii care deþin vaci însãmînþate artificial. Dacã proprietarul pãstreazã viþelul („produsul“ - conform actualei legislaþii), cel puþin o jumãtate de an, mai primeºte o subvenþie de douã milioane de lei. Dacã vaca este înscrisã într-un sistem special de control, proprietarul mai primeºte trei milioane de lei. Dacã viþelul ajunge la greutatea de 450 de kilograme ºi este livrat, pentru sacrificare, la abatoare autorizate, crescãtorul primeºte alte ºapte milioane de lei. ªi ca ºirul „avantajelor“ de pe urma vacii sã nu se opreascã aici, þãranul poate duce laptele muls la un procesator autorizat, iar atunci primeºte subvenþii. Adunînd leu cu leu, þãranul român va obþine cel puþin 13-14 milioane de lei într-un an de pe urma vacii din bãtãturã. Lucrurile sunã grozav, dar rãmîne o problemã foarte complicatã ºi nerezolvatã: lipsa abatoarelor autorizate ºi a procesatorilor de lapte care sã se înghesuie sã colecteze lapte de la producãtorii particulari. ÃŽn judeþul Neamþ, funcþioneazã doar trei abatoare autorizate. Asta înseamnã cã proprietarul trebuie sã traverseze judeþul ca sã ajungã cu viþelul, care la 450 de kilograme necesitã transport special, la un abator autorizat. Lucrurile încep sã se complice, însã, ca urmare a numãrului mic de abatoare. Mulþi crescãtori nemþeni preferã sã îºi sacrifice animalele în abatoare din Iaºi, Vaslui sau Suceava, fiindu-le mai la îndemînã. Nu este o noutate nici faptul cã þãranii folosesc laptele doar în gospodãria proprie, neavînd unde sã îl valorifice. Chiar dacã legislaþia sunã bine, în Neamþ trebuie pus la punct un sistem organizatoric, astfel încît sã trãiascã bine, deopotrivã, producãtorii, comercianþii ºi consumatorii. Situaþia trebuie sã prezinte interes pentru toþi cei implicaþi, agricultura româneascã fiind, încã, „apreciatã“ cu steguleþe roºii de cãtre Uniunea Europeanã.

Articol afisat de 1977 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective