Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Încercări de detonare a „bombei“ de la ICEFS Săvinești

• conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență caută soluții pentru a distruge, fără riscuri, cele 18,6 tone de produs inflamabil depozitat la ICEFS Săvinești

Găsirea unei soluții optime pentru distrugerea celor 18,6 tone de produs inflamabil depozitat, de peste 16 ani, la SC ICEFS Săvinești constituie o prioritate pentru conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, ca, de altfel, pentru reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului.
Potrivit precizărilor făcute de către colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț, avînd în vedere că este vorba despre un combustibil de rachetă, cu viteză foarte mare de ardere, aflat într-o cantitate considerabilă, riscul izbucnirii unui incendiu și de explozie este foarte mare. Mai mult decît atît, substanța este foarte puternic poluantă, mai ales că are durata de exploatare depășită. „Ținînd cont de riscurile pe care le prezintă respectivul produs, care a fost depozitat într-un loc din vecinătatea unei zone destul de populate, acesta trebuie neapărat ridicat și distrus. Numai că situația este puțin mai complicată și sînt mai multe etape care trebuie parcurse. În primul rînd, trebuie să aflăm cine este adevăratul proprietar al acelui produs. Din informațiile pe care le avem, s-ar părea că aparține Ministerului Apărării Naționale, dar, pentru a clarifica aspectul, vom face o adresă prin care vom cere lămuriri și documente. Pe de altă parte, trebuie găsite sursele de finanțare necesare, pentru ca produsul toxic să fie distrus în condiții ecologice. O variantă ar fi incineratorul din Timișoara, dar am înțeles că este vorba despre costuri foarte mari. Un alt aspect important, de care trebuie să se țină cont, este ca prin incinerare să nu rezulte deșeuri periculoase, care eliminate în atmosferă să provoace neplăceri. Nu este exclusă nici varianta de a încerca accesarea unei finanțări externe“, a declarat colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.
Aceeași sursă a mai precizat că pompierii vor face, zilele acestea, un control la ICEFS Săvinești, pe linie de prevenire și stingere a incendiilor, pentru a elimina orice risc în acest sens.

ICEFS Săvinești, prea sărac pentru o povară atît de mare

Produsul inflamabil, toxic și nociv a fost achiziționat în ianuarie 1990, prin ordinul unui reprezentant al Ministerului Apărării. Destinația inițială a fost de combustibil pentru rachete. Motivul pentru care s-a achiziționat a fost acela de a recupera trietilamina, una dintre componentele care, ulterior, ar fi fost transferată către SC Melana SA. Nu după mult timp, ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat ambele societăți, conducerea de atunci a ICEFS a decis încetarea definitivă a procesului de recuperare a trietilaminei, cantitatea rămasă în stoc fiind de 18,6 tone. Societatea mai deține și alte substanțe chimice, precum și produși neidentificați, rezultați în cadrul temelor de cercetare, desfășurate de-a lungul anilor.
Spațiul ales cu destinația depozit pentru substanțe toxice și periculoase se găsește la parterul unei clădiri dezafectate, construite în 1963, aflată, acum, într-o stare destul de avansată de uzură. Pînă la această dată, nu au fost găsiți beneficiari pentru nici una dintre aceste substanțe. Singura variantă pentru a scăpa de acestea este distrugerea lor prin incinerare, motiv pentru care, anul trecut, a fost contactată SC Pro Air Clean Timișoara, care nu a refuzat afacerea, dar a făcut o ofertă de preț mult peste posibilitățile financiare ale institutului. Anul acesta, solicitarea a fost reluată, prețul cerut pentru transport și incinerare fiind de peste 60.000 de euro. ICEFS a făcut cunoscută situația către Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, AVAS București și Garda Națională de Mediu. Datoriile Institutului de Cercetări, la finele lunii aprilie 2006, erau de 21,58 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că nu-și poate permite, cu bani proprii, să scape de bomba din curte. În rezolvarea situației i-a fost cerut sprijinul și prefectului județului, autoritate care susține că va face tot ce îi stă în putere pentru a mișca lucrurile.
Clădirea unde este depozitat produsul nu are geamuri, iar ușa de la intrare este asigurată cu gratii. Uimitor este faptul că paza nu este asigurată în regim special, ci o fac cei care veghează la tot ce se află pe platforma chimică. Asta, pentru că ICEFS nu-și poate permite să plătească paza separat.

Articol afisat de 2152 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective