Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 8 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Servicii medicale numai pe bază de contract

Servicii medicale numai pe bază de contract

• un proiect de act normativ prevede că nemțenii vor putea beneficia de servicii medicale numai dacă semnează contracte de asigurare cu CAS Neamț

Nemțenii vor fi obligați, potrivit unui proiect de act normativ, să semneze un contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate. În baza acestuia, asigurații vor beneficia de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază, pachetul minim și pachetul facultativ de servicii acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în condițiile plătirii contribuției la Fondul unic de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit prevederilor contractuale, asigurații au dreptul să își aleagă furnizorul de servicii medicale, precum și casa de asigurări de sănătate la care cotizează în condițiile legii și ale contractului cadru, să își aleagă un medic de familie și să se înscrie pe lista acestuia, solicitîndu-i serviciile de care are nevoie. Asiguratul își poate schimba medicul de familie ales numai după expirarea a șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia. Alte drepturi ale asiguratului sînt acelea de a beneficia de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale în mod nediscriminatoriu, să efectueze controale profilactice, să beneficieze de servicii de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor. În baza aceluiași contract, plătitorii de asigurări de sănătate au dreptul să beneficieze gratuit de servicii medicale de urgență, de unele servicii de asistență stomatologică, de tratament fizioterapeutic și de recuperare, de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu.
Pacienții asigurați trebuie să fie informați în cazul tratamentelor medicale care li se administrează și să li se garanteze confidențialitatea privind datele, diagnosticul și tratamentul. Aceștia mai pot beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în condițiile legii.

Obligațiile asiguraților

Pe lîngă drepturi, asigurații au și obligații - să se înscrie pe lista unui medic de familie, să îl anunțe pe acesta ori de cîte ori apar modificări în starea lor de sănătate, să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului și să achite contribuția datorată fondului și suma reprezentînd co-plata, în condițiile stabilite prin contractul-cadru. Totodată, asigurații sînt obligați să accepte controlul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț cu privire la modul de acordare a concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale, precum și să respecte programarea și listele de așteptare pentru acordarea serviciilor medicale din pachetul de bază.
Contractul de asigurare încheiat între pacientul care cotizează la Fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate și CAS Neamț prevede drepturi și obligații și pentru respectiva instituție.
Trei dintre drepturile fundamentale ale CAS Neamț sînt verificarea respectării obligațiilor de plată a contribuției, calcularea majorărilor de întîrziere în cazul neplătirii contribuției, dar și verificarea prescrierii și eliberării medicamentelor și a recomandării investigațiilor paraclinice.
Cîteva dintre obligațiile acestei instituții sînt acelea de a informa asigurații asupra drepturilor lor, păstrarea confidențialității datelor referitoare la plătitorii de cotizații, asigurarea calității serviciilor medicale din pachetul de bază.
În cazul în care asiguratul nu respectă obligațiile referitoare la plata contribuției către Fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate, după trei luni de la ultima plată, contractul se suspendă.
Pe perioada suspendării acestuia, asiguratul nu mai poate beneficia decît de pachetul minimal de servicii medicale. Suspendarea contractului poate înceta numai dacă asiguratul a achitat contribuția de asigurări sociale de sănătate și majorările de întîrziere.

Articol afisat de 2136 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective