Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Privighetorile din Magny Cours

Mai sînt doar cîteva zile pînă la „Marele Circ“, adică pînă la Marele Premiu al Franței pentru mașinile de formula 1. Tevatura supremă încă nu s-a pornit, dar primele semne se întrevăd: ici-colo se rafistolează terenul unde se vor înălța corturile berarilor, restaurantele locale și cele de pe o rază de vreo douăzeci de kilometri împrejur au fețele spoite de curînd, afișe proaspete îndeamnă onoratul public amator de senzații tari să cumpere bilete sau abonamente din timp, în cutiile de corespondență de la porți s-a întețit reclama, steagurile decolorate de soare și de ploi sînt înlocuite cu altele noi, sclipitoare, pe scurt, stăruie în văzduh o amenințare de mare sărbătoare.
Dar deocamdată e liniște. Urletele sutelor de cai-putere ai motoarelor nu se aud din zori pînă în noapte, uniformele policolore ale echipelor tehnice nu se zărezsc, microbiștii cu motociclete și corturi nu-și etalează încă mușchii, lipsesc băutorii de bere din nord, ca de altfel și micii borfași, hoții de buzunare, abonați permanenți la asemenea prilej de chilipiruri la înghesuială.
În schimb, la crăpatul zorilor și seara tîrziu, adică înainte de ora cinci și după douăzeci și două, zecile de privighetori din luncile pîraielor bogate în apă, din jurul localității ce adăpostește circuitul, concertează pe gratis și mi se pare că mai ales pentru un român rătăcit pe aici decît pentru băștinași, aceștia din urmă fiind ori lipsiți de auz cît de cît muzical, ori mult prea preocupați de activitățile curente.
La ceasurile acelea fermecate, matinal singuratic sau pieton la fel de singuratic printre sutele de mașini ce gonesc pe „naționala 7“, mă depărtez cît pot de mult de asfaltul șoselei, avînd grijă să nu stîrnesc cumva zarva cîinilor-lup din parcul fermierului de la marginea comunei, mă opresc pe malul gîrlei de la moara veche și ascult darul divin trimis de un Dumnezeu prea generos unei omeniri care surzește pe zi ce trece. Îmi amintesc de privighetoarea lui Brătescu-Voinești, de cele ale lui Odobescu și ale lui Gogol și mă întreb dacă există vreun CD cu înregistrări ale cîntărețelor divine și cîți dintre iubitorii de soft și de hard mai știu că există pe lume și asemenea minuni inegalabile.
Plecînd dintr-un București mazac și dihocat, dezordonat și dezonorant pentru nația română, am traversat Europa în două ceasuri, deasupra unui ocean nesfîrșit de nori. Doar peste Franța era senin și Alpii, pe care îi ocolisem pe la nord și apoi pe la apus, străluceau amețitor de aproape, mai ales Mont Blanc, ca o uriașă piramidă de diamant.
Țara din care vă scriu se pregătește de fiesta de la Magny Cours. Iar eu vă voi ține la curent cu ce se mai întîmplă pe aici.

Articol afisat de 1755 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAȘ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective