Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 8 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Procurorii pot asculta telefoanele fără aprobare

Procurorii pot asculta telefoanele fără aprobare

• durata acestei măsuri este de cel mult 48 de ore • după 2 zile, procurorii au nevoie de acordul judecătorilor • interceptarea propriu-zisă va fi făcută tot de SRI • „Poliția“ pentru demnitari este aproape de a se înființa •

Modificările Codului de procedură penală au primit girul parlamentarilor, astfel încît procurorii au voie să intercepteze convorbirile telefonice ale învinuiților, fără acordul judecătorilor. Totuși, durata acestei măsuri este de numai 48 de ore, după care reprezentanții Parchetului au absolută nevoie de acordul judecătorilor pentru continuarea interceptării. Deoarece Parchetele nu au aparatura necesară care să le permită interceptările, ascultarea telefoanelor se va face tot de către SRI, care deține logistica. Textul de lege prevede că, după interceptarea dispusă de procuror, acesta are la dispoziție alte 48 de ore pentru a cere aprobarea ascultării timp de maxim 120 de zile. Ministrul justiției, Monica Macovei, dorea ca durata ascultării telefoanelor să fie de 180 de zile, dar a obținut, cu acordul parlamentarilor, numai 120 de zile. Pe final, în forma adoptată, noul Cop dă puteri sporite procurorilor. „Consider că este o măsură benefică, mai ales la situațiile urgente, cum ar fi, de exemplu, infracțiunile flagrante. Pe de altă parte, este o responsabilitate mai mare a procurorilor, care interceptează convorbirile telefonice. Această măsură trebuie luată cu mare atenție, cînd există probe certe, pertinente și indicii că acest lucru se impune. În cele din urmă, posibilitatea procurorilor de a intercepta convorbirile telefonice duce la o mai mare operativitate“, a declarat Mihaela Arsene, prim- procuror al Parchetului Județean Neamț. Totodată, prin noul Cod se dezincriminează mai multe infracțiuni, cum ar fi adulterul, vagabondajul și infracțiunea de defăimare a țării și a națiunii, fiind instituite măsuri de descurajare împotriva comportamentelor discriminatorii. Ministrul justiției, Monica Macovei, s-a declarat „mulțumită“ de modul în care au decurs, marți, dezbaterile la Camera Deputaților și de aprobarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală. „Sînt mulțumită, în ideea că s-au votat amendamentele pe care și eu le-am acceptat, pe baza unor negocieri“, a spus ministrul justiției.
Astfel, Codul penal consacră instituția răspunderii penale a persoanei juridice (firmei), dezincriminează infracțiunile de insultă - prevăzute în articolul 205, și calomnie - prevăzută în articolul 206, pentru a asigura exercitarea libertății de exprimare, la adăpost de amenințarea aplicării unei sancțiuni penale. Au mai fost aduse modificări, fiind instituite patru regimuri de executare a pedepselor - de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis, acordînd posibilitatea condamnatului de a trece dintr-un regim de executare în altul, în funcție de conduita sa. În materie de percheziție, s-a stabilit conținutului autorizației de percheziție și folosirea autorizației, în acest sens, o singură dată. Modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, cu excepția prevederilor privind răspunderea penală a persoanei juridice, care intră în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Poliție pentru demnitari

Ieri, urma să ajungă la Guvern legea de înființare a Agenției Naționale de Integritate (ANI), instituție care va controla averile demnitarilor. Față de promisiunile Guvernului de creare a unei astfel de instituții făcute către Comisia Europeană, actul normativ a întîrziat un an. Proiectul acestei legi prevede că ANI va fi total independentă de celelalte structuri ale statului. Inspectorii care vor lucra în cadrul Agenției vor avea acces „la orice date, informații, înscrisuri sau documente pe care le consideră necesare“, chiar și la cele personale, confidențiale sau clasificate. Nu vor mai putea fi protejate de secretul bancar datele referitoare la conturi sau tranzacțiile bancare ale unui demnitar, dacă vreun inspector a pus ochii pe ele și a declanșat procedura de control a averii. Șefii tuturor instituțiilor, societăților, precum și persoanele fizice sînt obligate, la solicitarea inspectorului ANI, să depună toate documentele necesare solicitate pentru rezolvarea unui caz, în termen de 10 zile. Inspectorul poate evalua în mod direct averea unui demnitar, printr-o „cercetare locală“, un fel de percheziție, în locuința sau alte spații care-i aparțin. Dacă acesta se opune, inspectorul poate cere autorizație de la judecători. Depistarea unei averi care nu poate fi justificată se sancționează disciplinar, funcționarul poate fi demis și nu mai poate ocupa o altă funcție timp de trei ani. Constatările inspectorilor ANI pot fi probe pentru procurori, dacă averea demnitarului provine din fapte penale. ANI se va ocupa și de incompatibilități.

Articol afisat de 2099 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective