Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 14 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Avem obligaþia sã ne canalizãm toate energiile pentru promovarea unui mediu de afaceri performant ºi onest“

„Avem obligaþia sã ne canalizãm toate energiile pentru promovarea unui mediu de afaceri performant ºi onest“

• interviu realizat cu preºedintele Camerei de Comerþ ºi Industrie Neamþ, Mihai Apopii

Reporter: Domunule preºedinte, care este poziþia CCI Neamþ faþã de scandalul de la Adunarea Generalã a Camerei de Comerþ ºi Industrie a României?
Mihai Apopii:
Conducerea CCI Neamþ a fost aleasã în Adunarea Generalã din 15 iulie 2006, deci este o condu-cere nouã ce ºi-a propus sã rãspundã scopului prioritar al unei Camere de Comerþ - „consolidarea ºi dezvoltarea mediului de afaceri din zona în care activeazã“. Mediul de afaceri este prin excelenþã definit de rigoare, pragmatism ºi eficienþã, iar orice disputã în afara statutului ºi a legilor care-l definesc nu face decît sã diminueze ºansele acestuia în realizarea scopului propus. Respectul reciproc între membrii componenþi ai unei organizaþii, deschiderea pentru soluþii bazate pe dialog, acceptarea dezbaterilor ºi a pãrerilor contradictorii, le considerãm absolut necesare într-o democraþie adevãratã.
Oamenii de afaceri urmãresc modul cum îi reprezintã cei pe care i-au ales, îi judecã raportînd activitatea lor la rezultate ºi eficienþã. Sistemul Cameral din România este un organism viu, aflat în continuã prefacere; atitudini de dezbinare, de impunere cu orice preþ a unei soluþii deseori strãinã de problemele cu adevãrat importante, dar mai ales în afara statutului Camerei de Comerþ ºi Industrie a României, au determinat reacþiile ce au apãrut în presã. Camera de Comerþ ºi Industrie Neamþ este membru de drept ºi va rãmîne membru al Camerei de Comerþ ºi Industrie a României, militînd pentru unitatea sistemului cameral, astfel încît acesta sã fie unul din pilonii importanþi pentru integrarea mediului de afaceri în Uniunea Europeanã la 1 ianuarie 2007. Avem obligaþia ca noi, cei care ocupãm vremelnic diverse funcþii în sistemul cameral din România, sã ne canalizãm toate energiile pentru promovarea unui mediu de afaceri performant ºi onest.
Rep: Totuºi, cînd a apãrut aceastã fisurã la nivel naþional?
M. A:
Nu este vorba de o fisurã, ci de o prãpastie istoricã ºi nu este de anul aceasta, ci de foarte multã vreme. Nu este specificã numai sistemului cameral. Este o proiecþie în acest sistem a tot ce s-a întîmplat în ultima vreme între orice organism din provincie ºi cel din Bucureºti. De patru - cinci ani sînt unele evenimente cum ar fi transformarea Romexpo în societate pe acþiuni cu acþionari diverºi, unde camerele de comerþ judeþene au o cotã micã de participare. Mai încoace, s-a desprins Camera de Comerþ ºi Industrie a municipiului Bucureºti din Camera de Comerþ ºi Industrie a României, devenind camerã teritorialã, iar acolo sînt cîteva tensiuni legate de patrimoniu. Ulterior s-a desprins ºi Registrul Comerþului, iar în legislatura trecutã preºedintele a fost numit ºi nu ales, cum ar fi fost normal. Acestea sînt doar cîteva repere istorice pe care doar le-am primit ºi eu ca toatã lumea din presã ºi comunicate.

„Nu-mi permit sã pierd timpul cu lucruri inutile“

Rep: Care este viitorul, spre ce mergeþi?
M.A.:
Eu nu mã uit în istorie decît atît cît sã trag niºte învãþãminte. Am ajuns în aceastã funcþie absolut surprinzãtor ºi pentru mine, dar, dacã am ajuns, în mod cert sînt obligat sã fac ceva. Venind din mediul de afaceri, am o altã valoare a timpului pe care îl cheltuiesc pentru o anumitã treabã ºi nu-mi permit sã pierd timpul cu lucruri inutile. Cred cã ar trebui sã facem acþiuni care sã schimbe imaginea CCI din ceva mai mult sau mai puþin definit la nivelul judeþului Neamþ, într-un organism viu care trebuie sã aducã oamenii de afaceri lîngã Camerã. Mediul de afaceri din Neamþ, ºi nu numai, nu se schimbã de cãtre Camera de Comerþ, Primãrie sau Consiliu Judeþean, ori alt organism, ci este schimbat de evoluþia firmelor. Dacã firmele se dezvoltã, au profit, ajung sã angajeze, sã-ºi dezvolte afacerea, mediul de afaceri devine unul performant.
Rep: Care este rolul Camerei de Comerþ în acest context?
M.A:
CCI poate crea aceastã legãturã ºi sã aducã acele informaþii care considerãm cã sînt necesare. În aceastã complexitate, timpul este aproape condensat la maxim. Nu toate informaþiile ºi foarte multe cerinþe de aderare privind mediul de afaceri n-au reuºit sã ajungã la firme pînã în acest moment, iar pentru unele este deja prea tîrziu sã mai facã unele corecþii. Cei care ºi-au rezolvat deja unele probleme, cum ar fi cele de mediu, de condiþii de muncã, certificarea produselor, bãnuiesc cã vor avea suficient timp sã le ºi termine. Din acest punct de vedere, cred cã sistemul cameral vine în sprijinul agentului economic prin informaþii la zi ºi prin sinteza de informaþii. Este un hãþiº de informaþii, vin din diferite domenii ºi pot fi uneori contradictorii, iar noi putem face o sintezã pe care sã o transmitem firmelor mai departe.

„Am constatat o deschidere a Primãriei Piatra Neamþ, a tuturor primãriilor, a Consiliului Judeþean, a Agenþiei de Dezvoltare Nord-Est“

Rep: Trebuie implicate ºi alte instituþii sau organisme...
M.A:
Am constatat o deschidere a Primãriei Piatra Neamþ, a tuturor primãriilor, a Consiliului Judeþean, a Agenþiei de Dezvoltare Nord-Est, deci se doreºte colaborarea. Pentru mine acest lucru este un semnal tonifiant ºi un pas bun pentru mediul de afaceri. În concepþia Uniunii Europene nu se mai merge pe programe punctuale, pe comune, ci se dezvoltã pe regiuni, pe o anumitã specificitate. Sãptãmîna aceasta am relansat la Bicaz Programul Leader, un program care se adreseazã strict dezvoltãrii rurale ºi care funcþioneazã bine în Europa. Are o proiecþie în timp ceva mai lungã, dar e suportul unei dezvoltãri ºi a unei finanþãri de duratã între Uniunea Europeanã ºi anumite zone. Acest program a fost foarte bine pus la punct ºi a obþinut un punctaj foarte bun la nivel naþional. Avem toate premisele sã-l implementãm. Este un program frumos, pe Bistriþa Montanã.
Rep: Alte acþiuni noi la nivelul CCI Neamþ?
M.A:
Punctual, sînt foarte multe lucruri noi cum ar fi, de exemplu, Farmexpo. Pentru prima datã la Piatra Neamþ s-au reunit ca organizatori Camera de Comerþ, Primãria Piatra Neamþ, Consiliul Judeþean, Baza Hipicã, Direcþia Agricolã ºi TCE 3 Brazi ca firmã privatã. Nu ºtiu dacã vom mai gãsi în ultimii cîþiva ani, la un loc, Primãria Piatra Neamþ ºi Camera de Comerþ. Este un parteneriat public-privat care aratã altfel ºi fiecare a participat activ, cu fonduri, cu personal. Chiar vrem sã iasã un lucru foarte bun ºi este altceva decît un tîrg obiºnuit. Pe lîngã faptul cã este un tîrg de animale, utilaje, furaje, are ºi o componentã ºtiinþificã. Este o zi de seminarii pe prezentarea raselor, pe zootehnie ºi creºterea animalelor, prezentarea tendinþelor ºi ce este nou în industria conexã, ce înseamnã produse ecologice ºi produse care pot apãrea sub sigla „natural“. Participã profesori universitari din centre universitare din þarã, dar ºi din strãinãtate, Franþa sau Statele Unite. Micul fermier, cel care a pornit o afacere, trebuie sã primeascã informaþii de ultimã orã, nu mai trebuie sã porneascã cu tehnologie de acum cîteva zeci de ani ºi poate sã plece cu informaþii care sã-i dea randamentul ºi eficienþa maximã. Acesta este un obiectiv ºi pentru manifestãrile viitoare, aceastã temã vrem s-o abordãm, adicã sã dãm informaþia agentului economic, ceea ce trebuie sã aibã în vedere pentru a fi eficient. Creºterea productivitãþii muncii nu e un slogan. Poþi fi mai eficient dacã ai tehnologia necesarã ºi trebuie s-o foloseºti pentru orice. Sînt o multitudine de tîrguri de profil care nu sînt fãcute cunoscute suficient. Spre exemplu, dacã este un tîrg în Hanovra, care are o anumitã tematicã ºi eu ºtiu cã am în judeþul Neamþ firme care ar avea o oarecare tangenþã, le aduc la cunoºtinþã. Dacã am posibilitatea, îl sprijin pentru organizarea unei deplasãri, dacã nu, îi dau informaþia cã poate gãsi în Europa, unde poate ajunge într-o zi, o informaþie sau un utilaj care poate sã-i facã bine afacerii. Acest lucru s-a fãcut ºi pînã acum, existã un buletin economic al Camerei, dar nu ºtiu dacã fiecare om se uitã pe el. Ori cînd îi spui direct: „omule se produce treaba asta, te intereseazã sau nu? Acolo se întîlnesc toþi oamenii care produc acelaºi lucru cu tine, te intereseazã sã te duci?“, este altceva.

„Eu nu sînt pentru perpetuarea nici unui fel de dispute istorice la nivel de sistem cameral“

Rep: Revenind la sistemul cameral actual, va mai exista un organism care sã includã toate camerele teritoriale la un loc?
M.A:
Eu nu sînt pentru perpetuarea nici unui fel de dispute istorice la nivel de sistem cameral. ªtiu foarte bine cã oamenii de afaceri ne judecã prin ceea ce reuºim sã facem concret, nu prin spectacolele mediatice care dau bine la presã, dar nu dau bine pentru mediul de afaceri. Spectacolul e bun pînã te uiþi pe balanþa firmei. Cred cã se va gãsi suficientã înþelepciune, sã se lase toate orgoliile ºi toate tensiunile ºi sã se vadã cã în Europa ºi în lume modul de asociere al patronatelor, cãci asta este în final sistemul cameral, un patronat al patronatelor, elita patronatelor, este unitar. O astfel de abordare conflictualã nu are ce cãuta indiferent care ar fi motivaþia ei. Unitatea trebuie sã urmãreascã scopul iniþial pentru care a fost creat sistemul cameral: reprezentarea mediului de afaceri. A fi reprezentativ presupune niºte rigori. Cînd reprezinþi ceva nu prea mai au loc orgoliile tale personale, pãrerile tale personale, are importanþã ceea ce aºteaptã cei care te-au ales. Dacã reprezinþi mediul de afaceri, trebuie sã te duci spre eficienþã, rigoare, corectitudine, legalitate. Altfel este doar literaturã, scandal ºi lipsã de eficienþã care nu au ce cãuta în mediul de afaceri. E vorba de credibilitate pe plan internaþional, iar orice scandal înseamnã o slãbiciune a sistemului.
Rep: Totuºi, jumãtate dintre camerele teritoriale merg în altã direcþie.
M.A:
Orice contestaþie care existã, ºi numai una singurã, nu 26, înseamnã cã în sistemul respectiv existã o problemã. Trebuie dezamorsatã orice tensiune, ºi urgent, pentru cã niciunde nu vei avea credibilitate, nici în relaþia cu guvernul ºi nici în cea externã, cînd existã ºi cea mai micã urmã de slãbiciune, datã de pãreri contradictorii ºi de contestãri ale persoanelor. Pãrerea mea e cã aici cam aceasta este problema. Este o problemã de anumite persoane. Eu personal nu agreez nici un fel de abordare conflictualã a problemei. Orice deschidere spre dialog duce la o soluþie.
Rep: Care ar fi soluþia acum?
M.A:
O soluþie negociatã e de preferat de o mie de ori unei soluþii impuse de o parte ºi de alta. O soluþie impusã va genera tensiuni, una negociatã, chiar dacã nu este perfectã, este acceptatã ºi atunci poþi merge mai departe ºi poate duce chiar la eficienþã. În sistemul cameral sînt oameni de valoare, cu foarte mici excepþii care dau aceastã notã de conflict. Pînã la urmã cei care au ceva de spus vor reuºi sã-ºi transmitã punctul lor de vedere pentru cei care agreazã genul spectaculos, interesul meschin ºi orice altã abordare care nu are de-a face cu un sistem performant.

Articol afisat de 1590 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective