Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Familie bagata în spital de ciuperci

Patru membri ai familiei Gheorghe si Veronica Sava au ajuns la spital duminica seara, necesitînd îngrijiri medicale dupa ce au consumat ciuperci necomestibile. Parintii si cei doi copii - în vîrsta de 13, respectiv 11 ani, au fost diagnosticati cu intoxicatie cu ciuperci, buretii incriminati fiind hribii.
Cu toate ca din mîncarea de ciuperci s-a înfruptat si al treilea copil, care avea aceleasi simptome cu ceilalti, el a refuzat transportul la unitatea sanitara, în ciuda faptului ca echipajul Ambulantei a insistat în acest sens. Cei cinci au mîncat hribi culesi de capul familiei, pe care i-au fiert si apoi i-au preparat sub forma de mîncarica.
Pacientii au venit la spital speriati de simptomele pe care le-au avut, la scurt timp dupa ce au consumat buretii - ameteli, dureri de cap si de burta, greturi, varsaturi, scaune diareice.
Cum starea copiilor era ceva mai critica, ei au fost internati la Pediatrie, beneficiind de îngrijrea cadrelor medicale de la Reanimare. Înca de la internare, acestora le-au fost facute spalaturi gastrice si le-a fost administrat tratament perfuzabil de sustinere a functiilor hepatice si renale, pe parcursul întregii nopti. Potrivit precizarilor facute de catre doctorul Radu Smicala, seful sectiei Pediatrie, cu toate ca ieri starea copiilor se ameliorase, urma ca, în dimineata aceasta, sa li se recolteze sînge, în vederea efectuarii analizelor.
Parintilor copiilor, care au ajuns la Seviciul Urgente Medicale, le-au fost facute spalaturi gastrice si le-a fost administrat tratament perfuzabil, acestia refuzînd sa ramîna internati.
Conform precizarilor facute de cadrele medicale ale Spitalului Judetean Neamt, numarul victimelor ciupercilor a fost, anul acesta, foarte mic, dar se pare ca abia acum s-au umplut padurile de bureti.

Recomandari medicale

În scopul prevenirii intoxicatiilor cu ciuperci, medicii recomanda ca acestea sa nu fie consumate decît daca au fost culese sau cumparate de la cunoscatori. De aceea, spun ei ca nu este indicat sa se cumpere ciuperci din piata, decît daca vînzatorii au un certificat de calitate a acestora. Daca printre ciupercile culese gasim chiar o singura ciuperca toxica, trebuie aruncate toate, pentru ca sînt contaminate. Este bine sa nu se culeaga ciupercile aparent bune, daca se afla în vecinatatea ciupercilor necomestibile sau otravitoare, pentru ca pot fi contaminate prin apa de ploaie. În cazul simptomelor intoxicatiilor cu ciuperci (dureri stomacale, greata, varsaturi, diaree cu crampe abdominale, ameteli), primul tratament care trebuie aplicat este provocarea de varsaturi si a purgatiei, pentru a fi îndepartate resturile de ciuperci din tubul digestiv. Prezentarea cît mai urgenta la medic este obligatorie, pentru a se aplica tratamentul adecvat.
Intoxicatiile pot fi provocate atît de ciuperci necomestibile, cît si de cele otravitoare. În cazul ciupercilor necomestibile, simptomele bolii apar la cîteva ore dupa consum, iar în cazul intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare, primele apar dupa 24-36 de ore. Pentru a se evita neplacerile, este bine ca ciupercile sa fie fierte în doua-trei ape. Exista, de asemenea, cîteva metode empirice de a verifica daca sînt sau nu otravitoare. Se introduce în apa în care au fost fierte ciupercile fie un catel de usturoi, fie un obiect din argint, ambele înnegrindu-se în cazul în care acestea contin substante otravitoare. O alta metoda de verificare consta în a taia piciorul ciupercii înainte de fierbere, iar daca aceasta este otravitoare, zona taiata se înnegreste.

Articol afisat de 3195 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective