Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Razboiul lemnarilor, pe Valea Muntelui

Trei incidente, extrem de grave, petrecute la un interval de cîteva zile, ultimul avînd loc chiar ieri, pe Valea Muntelui, i-au pus pe jar pe politistii nemteni.
Au fost implicati mai multi proprietari de terenuri forestiere si reprezentanti ai autoritatilor si silvicultorilor. Ieri, s-a consumat un nou episod în ceea ce s-ar putea numi razboiul lemnarilor. Aproximativ 20 de gateristi au intrat în conflict cu reprezentantii Inspectoratului Silvic Suceava, fiind solicitati sa intervina luptatorii de la Detasamentul pentru Interventie Rapida. Unul dintre cei mai vehementi contestatari, Mihai Cretu, a sustinut ca totul a pornit dupa ce a depus o plîngere, ca urmare a faptului ca i-au disparut 150 de metri cubi de material lemnos din padurea proprietate personala. Acesta nu s-a sfiit sa declare, în momentul în care silvicultorii doreau sa ia lemnul în custodie, ca hotii ar fi tocmai cei pusi sa pazeasca padurea. Cert este ca, în conditiile în care au început sa se auda amenintari mai mult sau mai putin voalate, au intrat în scena mascatii de la DPIR. Cînd lucrurile s-au mai domolit si Mihai Cretu s-a întors acasa, nu mica i-a fost surpriza sa constate ca era calcat de reprezentantii Politiei Economice si ai Garzii Financiare, veniti în control. Conflictul a fost aplanat pe moment, însa ramîn nemultumirea si acuzatiile proprietarului de padure, dovada ca pe Valea Muntelui exista un adevarat butoi de pulbere care ar putea sa explodeze oricînd.
Ca lucrurile stau asa o demonstreaza un alt incident înregistrat joi, 13 septembrie, cînd o echipa a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vînatoare Suceava a fost oprita de aproximativ 50 de cetateni din Grinties, sa patrunda în padurile lor pentru a efectua un control. Proprietarii de padure au refuzat accesul celor de la ITRSV Suceava pe proprietatile lor, acuzînd Directia Silvica Neamt, respectiv Ocolul Silvic Ceahlau ca nu au efectuat marcari de arbori pe terenurile acestora. Acest lucru demonstreaza clar ca cei care s-au opus controlului au facut ce au vrut pe proprietatea lor, fara a respecta legea. Pentru ca lucrurile sa nu degenereze, cei 50 de proprietari dînd semne de nervozitate, reprezentantii ITRSV au întocmit procese verbale în care cei care au refuzat controlul au semnat de bunavoie. Ulterior, specialistii s-au deplasat la Postul de Politie Grinties, unde au solicitat ajutorul politistilor, în vederea identificarii si sanctionarii celor care au refuzat accesul în padurile proprietate particulara. ÃŽn acest moment, politistii fac cercetari pentru a-i sanctiona pe scandalagii, atît pentru injuriile proferate, cît si pentru refuzul de a permite controlul în padurile lor. De asemenea, cei de la ITRSV au trimis proprietarilor de padure somatii pentru a se prezenta la Ocolul Silvic Ceahlau, în vederea încheierii contractelor de paza a padurilor. Am încercat sa luam legatura cu primarul comunei Grinties si cu reprezentantii Ocolului Silvic Ceahlau, însa acestia s-au aflat, ieri, în ancheta, tocmai pe padurile celor care s-au opus controlului. Un reprezentant al Directiei Silvice Neamt ne-a declarat, sub semnul anonimatului, ca nu se pune problema ca proprietarii de padure sa fie refuzati de catre personalul silvic: „Exploatarea padurii nu se face asa, dupa capul fiecaruia. Trebuie sa existe un studiu amenajistic, iar personalul silvic marcheaza atît cît spune legea. Daca ai un hectar de padure, nu înseamna ca trebuie sa-l tai la ras într-o noapte. Exista niste reguli clare care trebuie respectate“.

Politisti atacati cu pietre

Cel de-al doilea caz s-a înregistrat sîmbata, 16 septembrie, în comuna Poiana Teiului, cînd politistii au fost sesizati de un padurar ca un individ din Pipirig a intrat în padurea statului, împreuna cu mai multe persoane, cu scopul de a sustrage ilegal material lemnos. Însotiti de catre oamenii legii, padurarii au plecat pe urmele hotilor. Ajunsi în padure, politistii au descoperit o cioata cu un diametru de 60 de centimetri. Cum unul dintre padurari plecase în urmarirea hotilor, pe urmele lasate de lemn, politistii l-au urmat. În satul Pluton, în punctul numit Slatina, oamenii legii l-au gasit pe Radu Cojocaru, de 30 de ani, din Pipirig, care încarca busteni într-un camion. Individul încarcase cinci bucati de lemn si mai avea, lînga masina, altele doua. În momentul în care oamenii au încercat sa-l legitimeze solicitîndu-i sa prezinte actele pentru materialul lemnos ce îl avea în masina, tînarul s-a enervat. Cînd a vazut aparatul foto, Radu Cojocaru s-a urcat în camion si a plecat în tromba spre locuinta tatalui sau. Cînd a vazut ca nu scapa de politisti, Radu Cojocaru si-a chemat tatal în ajutor. Cei doi au refuzat în continuare sa prezinte actele cerute de oamenii legii si, mai mult decît atît, tatal tînarului a blocat drumul comunal cu autoturismul proprietate. Spiritele s-au încins, iar Radu Cojocaru a început sa arunce cu pietre asupra politistilor si padurarilor adunati în fata casei sale. Somat de politisti sa înceteze, tînarul a refuzat. Astfel, oamenii legii au fost nevoiti sa foloseasca spray-ul lacrimogen din dotare. Cum exista varianta ca lucrurile sa scape de sub control, mai multi sateni adunîndu-se la fata locului, politistii au cerut ajutoare suplimentare. În scurt timp, au sosit mai multe echipaje de politie din Poiana Teiului, Tîrgu Neamt si Pipirig. La vederea fortelor de ordine, scandalagiii s-au potolit, oamenii legii nemaifiind nevoiti sa foloseasca mijloacele din dotare, pentru restabilirea ordinii. Pentru faptele lor, cei doi s-au ales cu dosare penale, atît pentru fapte la regimul silvic, cît si pentru ultraj.

Articol afisat de 1807 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective