Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Dosariada“ rurala

„Dosariada“ a ajuns si la sate. Primarul comunei Dulcesti, Constantin Foltea, a trimis Ă®n urma cu doua saptamĂ®ni o adresa la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) prin care solicita deconspirarea dosarului de Securitate al viceprimarului, Gheorghe Nastase, care Ă®nainte de Revolutie a fost secretar cu probleme de propaganda al Comitetului Comunal PCR Dulcesti. Constantin Foltea a confirmat solicitarea facuta sustinĂ®nd, Ă®nsa, ca a facut acest lucru pentru Ă®ntreaga conducere a Primariei si pentru consilierii locali. „Este adevarat ca am trimis o adresa la CNSAS, dar nu numai pentru verificarea dosarului viceprimarului Gheorghe Nastase, ci pentru Ă®ntreaga conducere a Primariei si pentru membrii Consiliului Local. Am facut acest lucru pentru ca am primit o adresa de la Consiliul Judetean Ă®n acest sens“, a declarat Constantin Foltea.
Viceprimarul Gheorghe Nastase a declarat ca nu a fost informat de conducerea Primariei despre un asemenea demers, dar ca se bucura de el. „Nu stiu nimic, nu mi-a spus nici primarul, nici altcineva ca s-ar fi facut un asemenea demers la CNSAS. Este foarte bine daca s-a facut acest lucru. Sa fie scoase toate la iveala. Care a scris si a semnat angajamente la Securitate sa raspunda. ĂŽn ceea ce ma priveste, nu mi-e frica pentru ca n-am facut politie politica si nici «n-am dat cu subsemnatul» la Securitate. Daca am fost secretar de partid adjunct cu probleme de propaganda, nu puteam face politie politica. Am lucrat ca Ă®nvatator la Scoala Dulcesti 15 ani si, cĂ®nd a plecat cineva la Academia «Stefan Gheorghiu», am fost eu numit Ă®n locul lui ca secretar adjunct cu probleme de propaganda (director de camin cultural n.r.), pentru un an si jumatate. Am curajul sa mi se deschida dosarul. Dar as vrea sa fie deschise si dosarele celor care au plecat Ă®n strainatate. Eu nu stiu unde a lucrat primarul Ă®nainte de Revolutie, dar, daca iesea cu masina afara din tara, banuiesc si eu ca a putut avea dosar. Poate asa se termina cu aceste discutii“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nastase.
ĂŽncercĂ®nd sa aflam cum stau lucrurile cu adresa de la forurile judetene, am descoperit ca nu Consiliul Judetean, ci Prefectura a recomandat prin adresele 4404, din 23 martie 2006 si 4424/din 27 martie 2006 tuturor Primariilor sa demareze operatiile necesare pentru aplicarea Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste. „Am trimis Ă®n teritoriu, Ă®n luna martie a acestui an doua adrese prin care am solicitat tuturor primariilor sa ia masuri Ă®n vederea aplicarii Legii 187/1999 si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 16/2006 prin care conducerile primariilor le revine obligatia de a trimite CNSAS, Ă®n termen de 30 de zile de la intrarea Ă®n vigoare a ordonantei, lista persoanelor care au fost alese si declaratiile pe proprie raspundere ale primarilor, viceprimarilor si consilierilor locali ca nu au facut politie politica. Acestea trebuiau puse Ă®n plic Ă®nchis“, a declarat directorul executiv al Prefecturii Neamt, Petre Ilie.
S-au conformat ordinului de a trimite asemenea documente si alte primarii. Carol Beresoaie, primarul comunei Gheraesti, a declarat ca nu a primit nici o adresa de la Prefectura, dar ca, personal, a solicitat din 2004 un asemenea certificat. „Noi nu am primit o asemenea adresa de la Prefectura, dar eu, personal, am cerut direct la CNSAS, Ă®n 2004 si am primit raspuns, semnat de presedintele de atunci, Gheorghe Onisoru, ca nu am facut politie politica. Daca voi intra Ă®n posesia adresei voi trimite situatia acolo unde ni s-a cerut“, a declarat primarul Carol Beresoaie. La Primaria Sagna, secretara Teodora Lungu a declarat ca a trimis tabelul cerut la Prefectura Neamt si nu la CNSAS pentru ca nu a primit o alta adresa Ă®n acest sens.

Articol afisat de 1861 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective