„Dosariada“ rurala
„Dosariada“ a ajuns si la sate. Primarul comunei Dulcesti, Constantin Foltea, a trimis în urma cu doua saptamîni o adresa la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) prin care solicita deconspirarea dosarului de Securitate al viceprimarului, Gheorghe Nastase, care înainte de Revolutie a fost secretar cu probleme de propaganda al Comitetului Comunal PCR Dulcesti. Constantin Foltea a confirmat solicitarea facuta sustinînd, însa, ca a facut acest lucru pentru întreaga conducere a Primariei si pentru consilierii locali. „Este adevarat ca am trimis o adresa la CNSAS, dar nu numai pentru verificarea dosarului viceprimarului Gheorghe Nastase, ci pentru întreaga conducere a Primariei si pentru membrii Consiliului Local. Am facut acest lucru pentru ca am primit o adresa de la Consiliul Judetean în acest sens“, a declarat Constantin Foltea.
Viceprimarul Gheorghe Nastase a declarat ca nu a fost informat de conducerea Primariei despre un asemenea demers, dar ca se bucura de el. „Nu stiu nimic, nu mi-a spus nici primarul, nici altcineva ca s-ar fi facut un asemenea demers la CNSAS. Este foarte bine daca s-a facut acest lucru. Sa fie scoase toate la iveala. Care a scris si a semnat angajamente la Securitate sa raspunda. În ceea ce ma priveste, nu mi-e frica pentru ca n-am facut politie politica si nici «n-am dat cu subsemnatul» la Securitate. Daca am fost secretar de partid adjunct cu probleme de propaganda, nu puteam face politie politica. Am lucrat ca învatator la Scoala Dulcesti 15 ani si, cînd a plecat cineva la Academia «Stefan Gheorghiu», am fost eu numit în locul lui ca secretar adjunct cu probleme de propaganda (director de camin cultural n.r.), pentru un an si jumatate. Am curajul sa mi se deschida dosarul. Dar as vrea sa fie deschise si dosarele celor care au plecat în strainatate. Eu nu stiu unde a lucrat primarul înainte de Revolutie, dar, daca iesea cu masina afara din tara, banuiesc si eu ca a putut avea dosar. Poate asa se termina cu aceste discutii“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nastase.
Încercînd sa aflam cum stau lucrurile cu adresa de la forurile judetene, am descoperit ca nu Consiliul Judetean, ci Prefectura a recomandat prin adresele 4404, din 23 martie 2006 si 4424/din 27 martie 2006 tuturor Primariilor sa demareze operatiile necesare pentru aplicarea Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste. „Am trimis în teritoriu, în luna martie a acestui an doua adrese prin care am solicitat tuturor primariilor sa ia masuri în vederea aplicarii Legii 187/1999 si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 16/2006 prin care conducerile primariilor le revine obligatia de a trimite CNSAS, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonantei, lista persoanelor care au fost alese si declaratiile pe proprie raspundere ale primarilor, viceprimarilor si consilierilor locali ca nu au facut politie politica. Acestea trebuiau puse în plic închis“, a declarat directorul executiv al Prefecturii Neamt, Petre Ilie.
S-au conformat ordinului de a trimite asemenea documente si alte primarii. Carol Beresoaie, primarul comunei Gheraesti, a declarat ca nu a primit nici o adresa de la Prefectura, dar ca, personal, a solicitat din 2004 un asemenea certificat. „Noi nu am primit o asemenea adresa de la Prefectura, dar eu, personal, am cerut direct la CNSAS, în 2004 si am primit raspuns, semnat de presedintele de atunci, Gheorghe Onisoru, ca nu am facut politie politica. Daca voi intra în posesia adresei voi trimite situatia acolo unde ni s-a cerut“, a declarat primarul Carol Beresoaie. La Primaria Sagna, secretara Teodora Lungu a declarat ca a trimis tabelul cerut la Prefectura Neamt si nu la CNSAS pentru ca nu a primit o alta adresa în acest sens.
|