Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ursul ucigas va fi împuscat

Ecourile cumplitului eveniment de la sfîrsitul saptamînii trecute, cînd un barbat din Cuiejdi a fost sfîsiat de un urs, continua sa faca valuri. Incidentul, preluat de agentiile de presa si televiziunile centrale, i-a surprins pe vînatori, acestia afirmînd ca rareori s-au înregistrat cazuri în care ursii au atacat oameni. De aceea, surprinzatoare pare a fi si decizia sefului Asociatiei Judetene a Vînatorilor si Pescarilor Sportivi Neamt, Toader Roca, care a declarat ca va solicita Ministerului Agriculturii si Ministerului Mediului o aprobare pentru împuscarea ursului ucigas. „Noi vom cere aprobare pentru a-l împusca. Un raspuns am putea primi în cîteva zile. ÃŽn ceea ce îi priveste pe asa-zisii pui, în cazul în care ar fi vorba de ursoaica, nu stim ce se va întîmpla cu ei, pentru ca nu ne-am mai confruntat cu astfel de cazuri“, a declarat Toader Roca.
Nu de aceeasi parere sînt toti vînatorii: „Cu siguranta ca AJVPS-ul, împreuna cu cei de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vînatoare Suceava vor studia aceasta situatie si vor gasi cea mai buna solutie. Cazul trebuie studiat cu atentie, pentru ca ursul a atacat în habitatul sau. Animalul nu a atacat în sat, ci a fost deranjat. Sa nu uitam ca, totusi, padurea este casa animalelor salbatice. Eu sînt convins ca acel urs a fost «zgîndarit», pentru ca altfel nu-mi explic. Noi nu putem face decît presupuneri cu privire la ce s-a întîmplat acolo, însa, daca este vorba de o ursoaica cu doi pui, atacul este de înteles. Ursoaicele îsi apara puii si, daca simt vreun pericol, riposteaza. Ori cîinele, ori omul i-a deranjat cu ceva. Se stie ca ursul ataca rareori oamenii. Cel putin, în judetul Neamt, cazurile au fost foarte rare. Va trebui ca autopsia sa arate daca victima era sau nu bauta, pentru ca ursii devin nervosi atunci cînd simt miros de alcool“, a declarat un vechi vînator care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Acesta a mai spus ca nu crede ca victima ar fi apucat sa se lupte cu ursul. „ÃŽn momentul în care lovesti un urs cu un topor, nu mai ai nici o sansa de scapare. Nu în sensul ca animalul te omoara. Pur si simplu te sfîsie, ca nu mai ramîne nimic din tine. De aceea, nu cred ca victima a reusit sa-l loveasca pe urs. Cel mai probabil, sîngele de pe topor apartine barbatului. ÃŽn ce priveste atacul, mai mult ca sigur ca omul a încercat sa fuga, fara a mai reusi. A fost strîns în brate si ranit grav cu ghearele“, a conchis vînatorul.
„Victima prezinta la nivelul întregului corp zeci de excoriatii si plagi care au fost provocate de ghearele fiarei, care, practic, l-a sfîsiat“
Necropsia efectuata, ieri, de catre cadrele medicale ale Serviciului Medicina Legala Neamt a evidentiat leziuni grave care confirma faptul ca Dan Olaru a fost rapus de fiara, dupa o lupta acerba. Potrivit precizarilor facute de catre medicul legist Elena Ciuchilan, sefa Serviciului Medicina Legala Neamt, decesul barbatului a fost cauzat de o insuficienta respiratorie care a aparut în urma numeroaselor plagi penetrante suferite la nivelul toracelui, care au provocat pneumotorax. Mai exact, în cutia toracica a intrat aer care a produs comprimarea plamînului si a afectat mecanismul respiratiei. „Victima prezinta la nivelul întregului corp zeci de excoriatii si plagi care au fost provocate de ghearele fiarei, care, practic, l-a sfîsiat. Lupta a fost corp la corp, numai ca raportul de forte a fost în defavoarea barbatului. Acesta s-a ales cu trei coaste rupte si cu hemoragie interna, dar nu acestea i-au provocat decesul, ci insuficienta respiratorie. Cert este ca victima a avut parte de o moarte cruda si rapida. ÃŽn cazul pneumotoraxului, trebuie sa se actioneze foarte repede, în sensul eliminarii aerului din cutia toracica. Cum aici nu a avut cine sa faca asta, decesul a survenit în scurt timp“, a declarat Elena Ciuchilan, sefa Serviciului Medicina Legala Neamt.
Reamintim ca Dan Olaru, în vîrsta de 42 de ani, din satul Cuiejdi, comuna Gîrcina, a murit în chinuri cumplite sîmbata, 16 septembrie, fiind sfîsiat de un urs. Incidentul a avut loc în padurea din apropierea casei victimei. Dan Olaru a plecat sîmbata dimineata în padure, pentru a aduce o grinda necesara la constructia unei case, însotit fiind de un cîine. În jurul prînzului, patrupedul a revenit acasa, însa fara stapîn. Cîteva ore mai tîrziu, sotia barbatului a intrat în panica si, spre seara, a sesizat Postul de Politie din Gîrcina. Cum se înnoptase, cautarile au fost amînate pentru a doua zi, cînd un grup format din 12 persoane, sateni, vînatori si politisti, au plecat pe urmele lui Dan Olaru. Acesta a fost cautat toata ziua, însa fara nici un rezultat. Luni dimineata, satenii au plecat din nou în cautarea disparutului. În jurul orei 9, cîtiva sateni au descoperit cadavrul în apropierea unui pîrîu, lînga un arbore smuls din pamînt. Cadavrul prezenta la nivelul fetei, gîtului si membrelor mai multe plagi întepate, escoriatii si rupturi de tesut.

Articol afisat de 1936 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective