Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Elevii din Basarabia, regretul corpului profesoral din Bicaz

Tinerii din Basarabia nu se mai înghesuie sa vina la Bicaz, pentru a urma cursurile liceale. Drept dovada, pentru anul scolar 2006-2007, clasele a IX-a ale Grupului Scolar Bicaz nu mai înregistreaza nici un elev din Republica Moldova. „Din cîte stim, la acest debut de an scolar, nu numai Bicazul înregistreaza lipsa copiilor basarabeni în clasa a IX-a, ci întreg judetul Neamt. Din surse neoficiale am aflat ca, în aceasta vara, candidatii din Republica Moldova, pentru cursurile liceale, au fost dirijati spre judetul Bacau“, a afirmat Rodica Iorga, directorul Grupului Scolar Bicaz. Cert este ca, pentru profesorii unitatii de învatamînt, absenta basarabenilor este un motiv de regret. „Si asta datorita faptului ca moldovenii care au absolvit, deja, liceul sau înca se mai afla la cursuri, prin seriozitate si disponibilitatile lor intelectuale, au ridicat nivelul calitativ al învatamîntului din scoala noastra“, a spus Rodica Iorga. Afirmatia directorului liceului din Bicaz este sustinuta de faptul ca, din 2004, cînd prima serie de elevi basarabeni a absolvit liceul, reprezentantii acestora au fost sefi de promotie, în fiecare an, anul 2000 constituind momentul în care prima promotie de elevi din Republica Moldova a „descins“ la Bicaz. Atunci, numarul celor veniti de peste Prut a fost de 36. ÃŽn prezent, la Grupul Scolar Bicaz mai învata doar cu putin peste 20 de elevi basarabeni, acestia frecventînd clasele a X-a, a XI-a si a XII-a. „Regretam faptul ca, în viitorii ani, nu vom mai avea la Bicaz elevi din Basarabia, iar asta cu atît mai mult cu cît au fost îmbunatatite conditiile de cazare la internatul scolii noastre“, a declarat directorul Iorga.
Ultimele sefe de promotie
Reamintim ca, în anul scolar 2005-2006, Irina Rotaru, din Orhei, si Tatiana Cuciuc, din comuna Puhaceni, au fost sefe de promotie. Desi au fost într-o concurenta continua pe parcursul celor patru ani de studiu, acestea au înregistrat media generala 9,87, iar în clasa a XII-a - media 10.00. Singurul care le-a departajat a fost examenul de bacalaureat, Irina obtinînd media 9,89, iar Tatiana - 9,64. Absolventele si-au îndreaptat pasii spre studiul stiintelor economice, prima optînd pentru centrul universitar Cluj, iar cea de-a doua - pentru Iasi. Atît Irina, cît si Tatiana s-au declarat multumite de învatamîntul romanesc, în speta cel practicat de profesorii din Bicaz, locul în care, spun ele, s-au maturizat si desavîrsit din punctul de vedere al culturii generale. „Ma bucur ca am nimerit într-un oras mic, situat într-o zona superba, ce m-a ajutat sa ma refugiez în micul meu univers. Am întîlnit, aici, oameni cumsecade si profesori de la care am învatat foarte multe lucruri, chiar si dincolo de cele cuprinse în programa scolara. Nu cred ca în alta zona ar fi fost mai bine“, declara Tatiana Cuciuc. Irina Rotaru ne-a povestit ca, desi în a XI-a a avut o tentativa de a se transfera la un liceu din Piatra Neamt, analizînd lucrurile cu luciditate si pe fiecare profesor în parte, si-a dat seama ca n-o poate face. „Profesorii Liceului Bicaz sînt oameni buni, ce apreciaza elevii. La Bicaz, am simtit ce înseamna omenia profesorilor, dincolo de distanta elev-catedra. Si-apoi sînt bine pregatiti profesional. Ce-aveam sa le reprosez prin plecarea mea?“, spunea, la fel ca si colega sa, Irina Rotaru, în iulie 2006.
Rememorînd momentul sosirii în Romania, cele doua basarabence si-au amintit de emotiile ce le-au încercat în urma cu patru ani, cînd au pasit pentru întîia oara pragul scolii din Bicaz, sutinînd ca erau speriate deoarece mergea vorba prin Moldova de peste Prut ca în Romania profesorii sînt duri, ca se dau note mici si ca o sa aiba probleme cu limba. Proaspetele absolvente mai afirmau ca dupa definitivarea studiilor universitare se vor întoarce sa-si faca o cariera în Romania.

Articol afisat de 1962 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective