Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

S-a semnat Pactul Teritorial pentru Ocuparea Fortei de Munca în Regiunea Nord-Est

Municipiului Piatra Neamt a fost marti, 19 septembrie, sub marca unui moment important, în perspectiva pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana: semnarea Pactului Teritorial pentru Ocuparea Fortei de Munca si Incluziune Sociala în Regiunea Nord Est. La eveniment au participat Valer Bindea, secretar de stat în Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prefectul de Neamt, Toader Mocanu - care este si presedinte al pactului, Maria Rauch, expert în parteneriate pentru ocuparea fortei de munca, si Înalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a binecuvîntat acest demers.
Prefectul Toader Mocanu, în calitate de presedinte al pactului, a prezentat obiectivele si prioritatile care trebuie urmarite de semnatari, în perioada urmatoare.
Pe baza analizei socio-economice efectuate în regiune, partenerii au stabilit mai multe obiective. Primul se refera la constituirea pactului, ca mijloc de anticipare si gestionare a schimbarilor socio-economice, prin discutii cu privire la situatia din regiune si la procesele strategice care se cer pentru a realiza progresul, cu participarea tuturor actorilor. Alt obiectiv este promovarea si cresterea nivelurilor cantitative si calitative de ocupare, prin stimularea învatarii pe parcursul întregii vieti si a dezvoltarii organizationale a companiilor. Se mai urmareste obtinerea celui mai înalt nivel de ocupare si a celei mai înalte rate de participare, prin promovarea coeziunii teritoriale si a oportunitatilor egale, astfel încît grupurile dezavantajate sa intre pe piata muncii si sa se reduca disparitatile existente, cu precadere în rîndul femeilor. Este vizata, de asemenea, cresterea cooperarii regionale prin promovarea unei strategii comune, cu acceptarea si planificarea comuna a politicilor teritoriale în domeniul Dezvoltarii Resurselor Umane. Alt obiectiv se refera la definirea si stabilirea de noi concepte cu privire la promovarea ocuparii, pe baza unei responsabilitati împartite între partenerii din sectoarele public si privat. Principalul instrument pentru implementarea acestor obiective este PRAO-Planul Regional de Actiune pentru Ocupare.
Primele cinci prioritati ale pactului
Planul regional semnat marti, la Piatra Neamt, cuprinde prioritati, masuri si actiuni destinate solutionarii unor probleme cu care se confrunta regiunea în procesul de ocupare a fortei de munca în contextul general de dezvoltare regionala si promovare a includerii sociale. Prima prioritate se refera la promovarea ocuparii într-o economie cu structura dinamica si moderna a Regiunii de Nord-Est. O alta este facilitarea accesului pe piata muncii pentru grupurile expuse la riscul excluderii sociale, avînd drept grupuri tinta diverse categorii de someri, tineri, femei, minoritati etnice, persoane cu handicap, persoane fara nivelul minim obligatoriu de educatie, copii abandonati ca urmare a migratiei adultilor la munca în UE. Se mai vrea extinderea si îmbunatatirea investitiilor în capitalul uman, dar si dezvoltarea pateneriatelor, ca si participarea activa a partenerilor sociali. A cincea si ultima prioritate a semnatarilor pactului urmareste cresterea capacitatii de stocare, analiza si prognoza a informatiilor privind piata muncii.

Articol afisat de 1691 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective