Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ticu Lacatusu, o noua expeditie în Himalaya

Ticu Lacatusu, o noua expeditie în Himalaya

Alpinistul nemtean Constantin Lacatusu, presedintele Clubului Montan Roman, a pornit sîmbata, 23 septembrie, într-o noua expeditie în Himalaya, intentionînd sa atinga un nou record mondial, mai exact cucerirea Vîrfului Tsartse (6.346 m), unde nu a mai reusit nimeni sa ajunga. Alaturi de alpinistul roman cu cel mai bogat palmares si-au mai propus escaladarea unui dificil pisc himalayan doi germani - Götz Wiegand si Frank Meutzner. Cei trei si-au propus ca urcarea propriu-zisa a piscului sa aiba loc la începutul lunii octombrie si sa dureze circa sapte zile. Cei doi parteneri germani ai lui Ticu Lacatusu au mai încercat cucerirea acestui vîrf muntos, dar au ajuns doar la poalele lui, în 1996, respectiv 1999.
Situat în nordul regatului Nepal, în apropierea granitei cu Tibetul (China), Vîrful Tsartse (6.346 m) face parte din grupul himalayan Dhaulagiri Himal, una dintre cele mai spectaculoase si salbatice zone ale Nepalului.
În pregatirea acestei expeditii, Ticu Lacatusu si alti trei alpinisti romani au mers, în perioada iulie-august, în Muntii Alpi, escaladînd Vîrful Mont Blanc si alte doua creste de peste 4.000 m, din zona Zermatt (Elvetia), în premiera romaneasca.
Performanta lui Ticu Lacatusu ar aseza Romania alaturi de putinele state ale lumii ai caror alpinisti au parcurs, în premiera mondiala, piscurile himalayene de peste 6.000 m. Daca vor cuceri piscul nepalez, alpinistii si-au propus ca, în noiembrie, sa realizeze raftingul pe unul dintre cele mai mari rîuri din Himalaya - Kali Gandaki (aproximativ 150 de km). Ei nu vor folosi serpasii de altitudine în aceasta expeditie si vor urca fara ajutoare, cu exceptia unui bucatar din Kathmandu, care va ramîne la baza.
La finalul acestei expeditii, alpinistii intentioneaza sa realizeze un documentar TV care va contine imagini filmate în perioada iulie-octombrie 2006: pregatirile din Elvetia si Nepal, ascensiunea Vîrfului Tsartse, zbor cu balonul, filmari aero. În perioada noiembrie-decembrie, va fi facut montajul materialului, urmînd ca documentarul sa fie difuzat la sfîrsitul lui 2006. Pe lînga particularitatile spatiului geografic, traditii, obiceiuri ale localnicilor, experientele si aventurile alpinistilor, documentarul va prezenta, în premiera mondiala, imagini surprinse de un roman într-un loc care nu a mai fost explorat pîna acum: Vîrful Tsartse-Himalaya.
Bugetul estimativ al celor 46 de zile de expeditie este de 41.360 de dolari, din care mai mult de jumatate reprezinta cheltuieli de transport si cazare. Costurile pentru productia documentarului sînt de 14.000 dolari. Sponsorul principal al acestei expeditii este Romtelecom, alaturi de Rifil, Oltchim, HP, Vaude Sport, Raiffeisen Bank si Elle. Organizatorii sînt Clubul Montan Roman, Federatia Romana de Alpinism si Escalada si Asociatia Romana de Film si Televiziune.
Alpinistul roman Ticu Lacatusu are la activ peste 30 de ascensiuni externe în premiera romaneasca, trei premiere mondiale si 10 expeditii în Himalaya. ÃŽn 1995, el a fost primul roman care a atins „Cupola Lumii“, Vîrful Everest. ÃŽn 1992, a realizat prima ascensiune de 8.000 m pentru Romania (Broad Peak - 8.047 m), iar în 1998 a devenit primul roman solitar pe un vîrf de 8.000 m (Cho Oyu - 8.201 m). De regula, cînd pleaca în expeditii, Ticu Lacatusu are la el, drept talisman care sa îi poarte noroc, o cruciulita, iar cînd ajunge la destinatie, îsi mai ia cîte un obiect local. De data aceasta, însa, alpinistul roman are în buzunar, alaturi de cruciulita, primul dintisor care i-a cazut fiicei sale.

Articol afisat de 3008 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective