Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Împuscarea ursoaicei de la Gîrcina este contestata de un ONG

Raul Papalicef, presedintele Asociatiei Salvamont si Protectia Biodiversitatii Ceahlau nu este de acord cu solicitarea de împuscare a unei ursoaice despre care se banuieste ca a omorît un satean din comuna Gîrcina. Solicitarea cu pricina fusese facuta, saptamîna trecuta, de Asociatia Judeteana a Vînatorilor si Pescarilor Sportivi Neamt, for care administraza fondul de vînatoare pe care s-a petrecut tragedia, si adresata ministerelor Agriculturii si Padurilor si Mediului. Pozitia presedintelui organizatiei neguvernamentale mentionate a fost trimisa Directiei Arii Protejate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului. Un prim argument pentru un refuz în cazul cererii de împuscare ar fi acela ca, desi în zona Gîrcina s-a semnalat prezenta unei ursoaice cu doi pui, asta nu înseamna ca ea a atacat si a ucis sateanul, acest lucru fiind foarte greu de stabilit. Al doilea ar fi ca si daca acest lucru ar fi de certitudine, nu trebuie uitat ca întîmplarea a avut loc în padure, ursoaica încercînd sa-si apere puii, probabil fiind stîrnita de cîinele care-l însotea pe satean. Nu trebuie uitat, mai sustine Raul Papalicef, ca ursii, ca de altfel toate vietatile padurii, evita orice contact cu omul, retragîndu-se, atacurile fiind foarte rare. Acesta a mai opinat ca nu trebuie uitat de impactul negativ pe care-l are omul în habitatul animalelor salbatice, prin activitatile cotidiene. „Organizatia pe care o conduc a cerut factorilor responsabili de la Ministerul Mediului sa dea aviz negativ cererii de împuscare. Ursul acela nu este periculos. A atacat sa-si apere puii, dupa ce a fost atacat. Daca omului îi acordam prezumtia de nevinovatie, de ce n-am face acest lucru si în cazul animalelor? Daca au mai fost conflicte între om si urs, acest lucru se datoreaza primului. ÃŽn aceasta perioada, hoarde de culegatori de ciuperci si fructe de padure sînt zi de zi prin codri. Acest lucru nu se face organizat, desi reglementari în domeniu sînt, iar cei abilitati sa faca verificari închid ochii. Daca noi culegem tot ce se poate culege din paduri, animalele cu ce sa se mai hraneasca? Am face o crima daca am împusca o ursoaica, în situatia în care are doi pui. De zeci de ori m-am întîlnit cu ursul prin masivul Ceahlau si de fiecare data animalul a fugit. Apoi, orice vînator stie ca nu face cinste uciderea unei salbaticiuni care are pui“, a declarat Raul Papalicef, care este si seful Serviciului Salvamont Neamt.
Reamintim ca Dan Olaru, de 42 de ani, din satul Cuiejdi, a murit în chinuri cumplite sîmbata, 16 septembrie, fiind sfîsiat de un urs, care i-a provocat rani grave la fata, gît, torace si pulpa piciorului drept. El a fost gasit dupa doua zile, dupa ce satenii si politistii din localitate au organizat potere de cautare.

Articol afisat de 1802 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective