Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Problemele Parcului National Ceahlau

Bicazul a fost, ieri, gazda unei întîlniri dintre primarii din zona de munte si reprezentantii Serviciului de Administrare a Parcului National Ceahlau. La întrunirea acestora a participat si Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt. Tema dezbaterii a fost dezvoltarea durabila în zona de munte, din care face parte Parcul National Ceahlau. „Am dorit sa ne întîlnim pe motiv ca toate actiunile viitoare privind dezvoltarea durabila a zonei vor trebui facute în colaborare. Noi, Consiliul Judetean, avem potential financiar, iar dumneavoastra, primarii din vecinatatea Parcului National Ceahlau, ati putea sa gînditi si sa propuneti proiecte de dezvoltare care se preteaza în zona“, a spus Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt, în deschiderea discutiilor. Numai ca, pîna la propunerea unor astfel de proiecte, s-a dovedit faptul ca primarii convocati, respectiv cei ai comunelor Ceahlau, Tasca, Bicazu Ardelean, Hangu si al orasului Bicaz, au avut alte probleme prioritare de supus dezbaterii, pornind de la limitele Parcului, ce afecteaza proprietatile comunitatilor locale si ajungînd pîna la asa-zisele interese ascunse privind administrarea în regim totalitar a Masivului Ceahlau, altele decît cele oficiale apartinînd Administratiei în exercitiu a Parcului. „ÃŽnca de la început, s-a constituit în Parcul National Ceahlau o conducere oficiala, capabila, chiar daca din umbra cineva, va rog sa depistati dumneavoastra cine, se erijeaza în purtator de cuvînt al tuturor structurilor si intereselor meschine ce au implicatie în gestionarea Parcului. Nu este posibil asa ceva“, a declarat Constantin Schiopu, primarul comunei Ceahlau. ÃŽn acest context, unii primari au dat de înteles ca ar fi vorba despre conducerea unui serviciu cu atributiuni în masiv, fapt pe care l-a înteles si presedintele Consiliului Judetean, ce a cerut primarilor ca, în discutii, sa nu confunde problemele majore cu cele ce ar putea aduce atingere unor persoane.
Primari invitati la o întîlnire cu ministrul Sulfina Barbu
Pe parcursul a peste doua ore de dezbateri ce s-au referit în speta la probleme ce tin de organizarea si îmbunatatirea cadrului legal privind finantarea, functionarea si administrarea Parcului National Ceahlau, concluzia a fost trasa de Vlad Marcoci, liderul CJ Neamt: „Este, asadar, necesar ca administratia Parcului sa întocmeasca o noua nota de fundamentare privind statutul si limitele obiectivului, pe care s-o înainteze Ministerului Mediului, iar acesta, la rîndu-i, sa propuna un proiect de hotarîre pe care Guvernul Romaniei sa-l adopte. Totodata, sa fie creata o noua structura administrativa alcatuita din reprezentanti ai Consiliului Judetean, consiliile locale si primariile din zona masivului Ceahlau, precum si ai Serviciului de Administrare al Parcului National Ceahlau“. Presedintele CJ Neamt, Vlad Marcoci, a cerut primarilor prezenti ieri, la Bicaz, si conducerii administrative a Parcului, sa fie prezenti, vineri, la Piatra Neamt, unde este anuntata sosirea Sulfinei Barbu, ministrul Mediului - care are rol coordonator al activitatii Parcului National Ceahlau - caruia sa îi fie prezentate toate problemele cu care se confrunta reprezentantii conducerii Parcului si ai comunitatilor locale. Cît priveste activitatea conducerii administrative a Parcului, în 2006 aceasta a fost dirijata spre probleme economice, ecologice, pe protectie a biodiversitatii si conservarea elementelor naturale, sociale, cu accente pe turism si recreere, precum si pe aspecte educationale si stiintifice. „ÃŽn 2006, ne-am ocupat de informarea si educarea a 40.000 de turisti, ecologizarea zonei, adunînd mai multe tone de deseuri, iar pe probleme stiintifice, pe lînga studierea florei si a faunei, pregatim doua hectare teren pentru cultivarea radiolaei roseea, planta cu proprietati terapeutice extraordinare“, a aratat Gheorghe Lalau, responsabil cu comunitatile locale si educatia ecolo-gica în cadrul Serviciului Parcului National Ceahlau.

Articol afisat de 1966 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective