Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 26 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primele vesti despre Festivalul de Teatru - Piatra Neamt 2006

O noua editie a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamt va avea loc între 21 si 29 octombrie 2006. Sub luna noua. Proaspata conducere a institutiei teatrale pietrene se afla în alerta, de ceva vreme, pentru a pune la punct toate detaliile unei manifestari care se doreste a fi de o înalta tinuta artistica. Dincolo de toate preparativele care tin de partea financiara si materiala, am fost interesati, în primul rînd, de dimensiunile valorice ale actului artistic propus în acest an. Am putut afla, astfel, ca propunerile pentru selectia finala au fost facute de catre competentul critic teatral Alice Georgescu, unicul selec-tioner al festivalului de anul acesta.
Actorul Liviu Timus, directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, nu si-a disimulat intentiile: „Vrem sa facem un festival elitist, Ă®n cel mai bun sens al cuvĂ®ntului. Vrem sa oferim publicului pietrean spectacole de foarte, foarte buna calitate. Se vor afla la Piatra Neamt cele mai bune, si de valoare, zece spectacole din tara“.
Printre spectacolele recomandate de Alice Georgescu se numara: Teatrul National din Bucuresti, cu „Inima de cĂ®ine“, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“ - cu „Sorry“ sau cu „Mascariciul“, Teatrul „Odeon“, Teatrul din Ploiesti, cu un spectacol extraordinar care se numeste „Plastilina“. De la Teatrul „Nottara“ exista mai multe propuneri, printre care si „Billy Schiopul“, iar de la Teatrul „Act“ va fi preluat spectacolul „Forma lucrurilor“ al Mihaelei SĂ®rbu. Sectia maghiara a Teatrului din SfĂ®ntu Gheorghe va fi prezenta la Piatra Neamt cu spectacolul „AsteptĂ®ndu-l pe Godot“, Ă®n regia lui Tompa Gabor, Ă®n timp ce Teatrul din Constanta Ă®si va semnala prezenta cu „Dulce amar“, Ă®n regia semnata de Beatrice Rancea. Pentru copii, va veni probabil Teatrul „Tandarica“ din Bucuresti. ĂŽn sfĂ®rsit, Teatrul de Comedie din Bucuresti are trei propuneri: „Ce formidabila harababura“, „Au-ditia“ lui Cornisteanu sau „...Escu“ al lui Alexandru Dabija.
Acest din urma spectacol este dorit Ă®n mod special de catre directorul Teatrului Tineretului pentru un motiv sentimental: „Eu Ă®mi doresc foarte tare sa avem acest spectacol aici, cu atĂ®t mai mult cu cĂ®t se Ă®mplinesc treizeci de ani de cĂ®nd domnul Dabija, student Ă®nca pe atunci, a montat pentru prima oara pe scena Teatrului Tineretului «Rafuiala» lui Philip Massinger.“
Trebuie sa mai adaugam ca spectacolul a adunat mai multe premii la editia a V-a, din 1977, a Festivalului spectacolelor de teatru pentru tineret si copii de la Piatra Neamt: premiul de regie (Alexandru Dabija), premiul de interpretare (Rozina Cambos) si mentiune de interpretare (Valentin Uritescu).
ĂŽn legatura cu sectiunea rezervata scolilor de teatru, Liviu Timus a tinut sa precizeze:
„Doamna Alice Georgescu ne-a spus ca, din pacate, anul acesta nu prea avem ce aduce de la scolile de teatru. Este o perioada cam trista prin care trec acestea. Avem, totusi, o promisiune si o speranta de la Cluj, unde sĂ®nt doua spectacole foarte bune. Urmeaza sa vorbesc, zilele acestea, cu profesoara de la Cluj sa vedem Ă®n ce masura cei care au terminat anul trecut pot fi adunati pentru a ne prezenta spectacolul lor de diploma.“
Organizatorii spera ca la festival sa fie prezent si Ion Caramitru, într-un recital de exceptie alaturi de Johnny Raducanu.
În rest, vor fi organizate colocvii, lansari de carte, expozitii de pictura, de caricatura, excursii. Cîtiva actori de marca invitati se vor întîlni dupa spectacol cu iubitorii teatrului, pentru a reînvia acele seri minunate din Rotonda.
„Vor fi niste seri frumoase Ă®n care, timp de zece zile, sa nu doarma nimeni“, a tinut sa ne asigure, Ă®n final, directorul Teatrului pietrean.
Speram ca asa va fi; cu atĂ®t mai mult cu cĂ®t, dupa cĂ®te stim, nu se va juca „Prostii sub clar de luna“.

Articol afisat de 1973 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective