Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Misiune de salvare a unui student în masivul Ceahlãu

Misiune de salvare a unui student în masivul Ceahlãu

• un student din Cluj care a abordat un traseu dificil si accidentat în masivul Ceahlãu a suferit un traumatism de gleznã • speriati de noapte si frig, tînãrul accidentat si însotitorul sãu au solicitat ajutorul salvamontistilor nemteni • în drum cãtre acestia, salvatorii montani au întîlnit patru turisti rãtãciti pe care i-au dus la Cabana Dochia • studentul accidentat a fost recuperat dupã cinci ore de la apel si transportat la Spitalul Bicaz •

Salvamontistii nemteni au înregistrat, vineri searã, 27 octombrie, douã interventii, una de salvare si cealaltã de recuperare a unor rãtãciti în masivul Ceahlãu, ambele misiuni însumînd zece ore si finalizîndu-se cu succes.
Prima dintre solicitãri a venit în jurul orei 19.30, la dispeceratul Bazei Salvamont din Dochia, din partea a doi tineri, ambii studenti în Cluj, care au venit în expeditie în masivul Ceahlãu.
Vlad Bãlan, din Bistrita Nãsãud, si Andrei Constantin, din Cluj, au venit pe munte, intentionînd sã ajungã la Cabana Dochia, dar nu urmînd traseul obisnuit, marcat, accesibil oricãrui turist care doreste sã ajungã cu bine la destinatie, ci escaladînd fata esticã a Ocolasului Mic, printr-unul dintre canioanele care coboarã din zona superioarã.
Cei doi au plecat din Izvoru Muntelui în jurul orei 14, au ajuns la un moment dat în Poiana Maicilor, au pãrãsit poteca turisticã si s-au îndreptat spre un traseu foarte dificil si periculos, cunoscut iubitorilor muntelui sub denumirea de Jgheabul Armenilor. De altfel, întreaga zonã este presãratã cu mari obstacole, sãritori, jgheaburi adînci si pereti inacesibili, ceea ce îi împiedicã pe multi turisti, fie ei chiar foarte experimentati, sã parcurgã traseul cu usurintã si sã ajungã în punctul terminus fãrã peripetii.
Astfel, cei doi turisti au fost surprinsi de venirea serii la jumãtatea traseului, în zona peretilor intermediari. Cum acestia nu aveau la ei lanterne, au intrat în panicã si au încercat sã coboare rapid din locul unde ajunseserã, fortînd iesirea din zonã. Numai cã din cauza întunericului nu au mai gãsit drumul pe unde au venit si s-au trezit pe un traseu si mai accidentat. Vlad Bãlan a alunecat, a cãzut cu un picior sub el, suferind un traumatism de gleznã. Timorati de venirea întunericului si de faptul cã riscã sã îi prindã noaptea în munte, cei doi tineri au încercat sã continue drumul, dar, dupã ce au parcurs cîteva zeci de metri, bãiatul accidentat nu a mai putut înainta din cauza durerilor insuportabile pe care le resimtea. Cum era noapte si frig, temperatura coborînd pînã spre 0 grade Celsius, cei doi turisti au decis cã este mai sigur sã solicite ajutorul salvamontistilor nemteni. Echipa operativã de la baza din Dochia, aflatã mai aproape de locul unde se afla accidentatul, a plecat repede în cãutarea acestuia, solicitînd totusi ajutor si din partea celei aflate la Baza Durãu.
În drum spre Ocolasul Mare, urmînd traseul Lutul Rosu, în zona Piatra cu Apã, salvamontistii plecati în actiune au dat de un grup de turisti care se rãtãciserã si din cauza întunericului nu stiau nici unde se aflã si nici nu îndrãzneau sã se deplaseze. Si pentru acestia, singurele surse de luminã le reprezentau telefoanele mobile si brichetele cu led.
„Cei patru turisti rãtãciti pe care i-am gãsit întîmplãtor vroiau sã ajungã la Cabana Dochia. Din pãcate, lipsa suportului aero si a echipelor de interventie, aflate numeric sub limita legalã, ne-au fortat sã aplicãm o lege nescrisã a echipelor de salvare, mai exact aceea conform cãreia în douã cazuri simultane care necesitã interventie, acorzi prioritate celei cu sanse mai mari de reusitã. ÃŽn consecintã, i-am condus pe cei patru rãtãciti pînã la Cabana Dochia, dupã care am pornit iar cãtre cei doi studenti, din care unul era accidentat. Bineînteles cã operatiunea initialã a fost foarte mult îngreunatã si întîrziatã. ÃŽn jurul orei 21.30 s-a fãcut jonctiunea celor douã echipaje de salvamontisti, cel din Durãu fiind nevoit sã înconjoare lacul pentru a ajunge în zonã. Fiind întuneric beznã, cãutarea a fost dificilã. Abia în jurul orei 22.30 s-a stabilit un prim contact cu victimele, acesta fiind ecoul. Zona accidentatã si lipsa unui dispecerat digital, precum si a unui sistem de retranslatie radio a fãcut ca recuperarea accidentatului si a însotitorului sãu sã aibã loc în jurul orei 24.30“, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt.
Victimei i-a fost acordat primul ajutor, i s-a imobilizat piciorul accidentat, i s-au administrat calmante, precum si ceai fierbinte si antitermice, dupã care a fost transportatã cu o plaformã specialã pînã la Durãu. În jurul orei 4, accidentatul a fost predat la Serviciul urgentã al Spitalul Bicaz.
Dupã o actiune de salvare care a durat aproximativ zece ore, echipa de interventie a Salvamont Neamt pornitã din Baza Dochia s-a întors la destinatie.

Articol afisat de 1940 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective