Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ziua Vînătorilor de Munte la Tîrgu Neamt: 90 de ani de jertfă si glorie în slujba tării

Ziua Vînătorilor de Munte la Tîrgu Neamt: 90 de ani de jertfă si glorie în slujba tării

• în fiecare an, la 3 noiembrie, la Tîrgu Neamt, la monumentul-mausoleu, este sărbătorită „Ziua vînătorilor de munte“ • „Dumnezeu să-i odihnească pe eroii nostri si să-i aseze pe toti în Lumina Sfintei Învieri!“, a fost urarea rostită anul acesta de primarul Decebal Arnăutu •

An de an, tîrgnemtenii se adună la „Monumentul Vînătorilor de Munte“, loc de pelerinaj pentru cei care aduc un pios omagiu celor ce s-au jertfit pentru apărarea gliei strămosesti.
Chiar dacă presedintele tării nu a putut onora invitatia nemtenilor, o mare de oameni, localnici si oaspeti au tinut să cinstească memoria celor căzuti, aprinzînd o lumînare, depunînd o floare, vărsînd o lacrimă pentru cei răposati.
În decorul unei prime ninsori căzute peste Tîrgu Neamt si pe un frig năprasnic, s-a săvîrsit o slujbă de pomenire, s-au depus coroane de flori, s-au rostit alocutiuni, vînătorii de munte au defilat în centrul orasului, ziua s-a încheiat cu o serbare cîmpenească si un reusit spectacol folcloric. La manifestare a participat generalul locotenent doctor Sorin Ioan, seful Statului major al fortelor terestre.

Importanta sărbătorii a fost subliniată de Decebal Arnăutu, primarul orasului Tîrgu Neamt: „A intrat în traditia noastră să aducem în fiecare an la 3 noiembrie un cald si sincer prinos de recunostintă eroilor care s-au jertfit pentru tară în Primul Război Mondial în luptele grele de la Cosna, Ciresoaia, Măgura si Tîrgu Ocna.
Mărturie pentru toate generatiile de pînă acum si cele care vor urma stau osemintele celor 147 de ostasi care odihnesc aici, în cripta acestui mausoleu. Orasul nostru trăieste astăzi un moment de referintă. Orasul Tîrgu Neamt, această străveche vatră musatină, cu o istorie de peste sase veacuri si cu o dezvoltare datorată în mare parte cetătii cu acelasi nume, nu este cu nimic mai prejos între cetătile de frunte ale României, dacă e să ne raportăm la marile momente istorice si culturale pe care le-a traversat. Sîntem o asezare voievodală, cu o primă atestare documentară încă din vremea domniei lui Petru Musat I. Mai apoi, străluciti voievozi ai Moldovei au stat vremelnic în Cetatea Neamt si ne limităm să-i amintim doar pe Stefan cel Mare si Sfînt, Petru Rares, Alexandru Lăpusneanu si Vasile Lupu.
Prin scoala Domnească Ghica Vodă au trecut personalităti ilustre ale culturii noastre ca Ion Creangă, Vasile Conta, Nicodim - Patriarhul Romîniei si filologul Alexandru Lambrior. Aici a trăit o perioadă si Veronica Micle - muza inspiratoare a poetului nostru nepereche - Mihai Eminescu. La doar cîtiva pasi de oras, în Humulesti, lîngă «Ozana cea frumos curgătoare si limpede ca cristalul» si-a trăit minunatii ani ai copilăriei cel socotit «mirele vorbei» - Ion Creangă.
Aceasta este matricea din care oamenii locului si-au sorbit seva lor creatoare înnobilată întotdeauna cu o nemărginită dragoste fată de glie si cu o tulburătoare vocatie jertfelnică. Astăzi, ca si în anii din urmă, ne-am adunat pentru a ne exprima recunostinta, compasiunea si întelegerea fată de ostasii care au căzut pe cîmpurile de luptă, departe de cei dragi, doar cu sentimentul datoriei împlinite fată de tară si neam. Am convingerea că reazemul sufletesc ce ne vine de la înaintasi ne ajută mult să mergem înainte si să ne asumăm întreaga problematică ce ne stă în fată. Dumnezeu să-i odihnească pe eroii nostri si să-i aseze pe toti în Lumina Sfintei Învieri!“.
La rîndul său, profesorul Constantin Dobreanu a vorbit despre istoria unitătii de elită închegată la poalele cetătii legendare a plăiesilor lui Stefan: „Batalionul «Vînători de munte» era o trupă înjghebată în pripă în zilele triste din noiembrie 1916. Dar deja era închegată bine în lunile de refacere petrecute la Tîrgu Neamt, în preajma cetătii legendare a plăiesilor lui Stefan. Batalionul organizat pe cinci companii de puscasi si două de infanterie, devenise prin ardoarea războinică si mîndria ofiterilor si a oamenilor, o unitate de elită, care astepta cu nerăbdare prilejul să dovedească, în luptă aprigă, că nu este deloc mai prejos de faima celebrilor olimpi francezi si germani. Zilele grele de la Oituz i-au chemat pe vînători să facă dovada dorită. S-au remarcat îndeosebi în luptele de la Valea Trotusului. Iată, cum descrie istoricul Constantin Kiritescu actiunea vînătorilor: «Plecati la 8 august din Tîrgu Neamt, la 11 august seara vînătorii de munte erau la Brătesti, cinci kilometri de Tîrgu Ocnei, dupa 160 km străbătuti în patru zile de mars grăbiti peste munti si dealuri si în urmă de-a lungul Tazlăului. În dimineata zilei de 12 august, după trei ceasuri de somn, au luat iarăsi drumul spre a intra în linia de foc, unde erau asteptati cu nerăbdare. Inamicul străjuia înăltimile ce dominau apa Trotusului dinspre vest… De pe povîrnisurile dealului, inamicul împrăstie înspre vale o ploaie de gloante de mitraliere. Dar vînătorii n-au făcut două sute de kilometri ca să se sperie de nimica toată… Vînătorii urcau mereu strecurîndu-se printre viroage si rîpe … deodată, ei apar pe deal si se năpustesc asupra inamicului. Valurile dusmane se opresc pe loc, încercuite pe neasteptate de aparitia acestor trupe noi, îmbrăcate si echipate altfel decît dusmanii cu care erau obisnuiti pînă acum si care atacă cu furie sălbatică. Vînătorii de munte trec ca vîrtejul printre rîndurile dusmanilor, le împrăstie si le spulberă, fără să le dea măcar timp să se împotrivească… Mereu înainte, neobositi, parcă n-ar fi fost după patru zile neîntrerupte de marsuri, vînătorii urmăresc pe dusmanul care fuge acum, surprins si cuprins de panică în fata acesteia. Vînătorii de munte au pierdut doi soldati si cu alti doi ofiteri si 17 răniti. Valea Trotusului scăpase de pericol… Ofensiva dusmană fusese oprită, dusmanul fusese dat înapoi…»
Ce nu a specificat istoricul român e faptul că din acest batalion de elită au făcut parte în special locuitori ai zonei Neamtului. Ei vor participa si la alte bătălii, multi din ei pierind în mod eroic. Ca o cinstire a memoriei celor căzuti în luptă, locuitorii din Tîrgu Neamt au hotărît ridicarea unui monument, care să le cinstească si amintească faptele“.

Monumentul-mausoleu al vînătorilor de munte

Monumentul-mausoleu al vînătorilor de munte este situat în partea de nord-est a orasului, pe o largă terasă, creată artificial în 1936 pe Culmea Plesului, la o altitudine de 491 m, cam cu 100 m deasupra orasului, pentru a putea fi observat cu usurintă de la distante mari.
Acest monument a fost ridicat la Tîrgu Neamt, căci, aici, în iarna anului 1916 si primăvara anului 1917, pe povîrnisurile Culmii Plesului, s-au instruit primii luptători vînători de munte, multi dintre ostasii acestui batalion fiind din zonă.
Este monument, deoarece reprezintă o operă de arhitectură si de artă de proportii mari, destinată să comemoreze jertfele de glorie si de eroism ale neamului, din primul război mondial.
Este mausoleu, fiindcă este un monument funerar, de proportii mari, ridicat în memoria eroilor vînători de munte căzuti pe frontul de luptă în războiul de reîntregire a neamului si înhumati în cripta de la baza monumentului.
Acest monument-mausoleu a fost construit la propunerea Societătii „Cultul eroilor“, cu sprijinul „Comitetului de initiativă al vînătorilor de munte“, cu sediul în Bucuresti, în fruntea căruia a fost generalul Virgil Bădulescu (atunci maior), cel care a instruit si pregătit primul batalion de vînători de munte, împreună cu 28 de ofiteri din cadrul corpului de armată al vînătorilor de munte.
La nivelul orasului Tîrgu Neamt, a fost constituit un „Comitet local“, în frunte cu primarul Ioan Balan si cu veteranul de război Constantin Rafailă, vînător de munte, sergent pe cîmpul de luptă, decorat cu „Crucea Mihai Viteazul“.
Monumentul-mausoleu a fost inaugurat la 29 iunie 1939, în cadrul unei solemnităti la care a participat regele Carol al II-lea, întemeietorul primului batalion de vînători de munte, primul ministru Armand Călinescu, generali, ofiteri superiori ai corpului de armată al vînătorilor de munte, oficialităti ale judetului si multi locuitori din oras si din împrejurimi.
Monumentul-mausoleu al vînătorilor de munte este „închinat eroilor care au înfruntat urgia focului dusman si au înscris pagini de glorie si jertfe în istoria Războiului de Reîntregire a Neamului la Tîrgu-Ocna, Măgura, Ciresoaia si la Cosna“. De atunci, deasupra orasului, pe Culmea Plesului, străjuieste această impunătoare operă de arhitectură si de artă, realizată de arhitectul Theodor Burcă. Lucrarea are un soclu bine proportionat, cu înăltimea de 16 metri, sugerînd prin forma sa terminală un foisor de observator.
Pe laturile monumentului sînt trei plăci de marmură: una aminteste data de 27 iulie 1917, cînd vînătorii de munte pleacă pe linia frontului; o placă mare cuprinde numele celor 172 „vînători de munte căzuti pe cîmpul de onoare“, si a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului.
Pe soclu mai sînt două basoreliefuri, realizate în bronz de către Theodor Burcă. Unul prezintă o femeie înaripată, îmbrăcată în haine de roman, cu o spadă la sold, în miscare, ce face un salt de pe un vîrf de munte. Ea simbolizează România. În mîna stîngă tine stema României sprijinită pe umăr, iar în mîna dreaptă întinsă are o coronită de lauri. Al doilea basorelief prezintă militari români avîntîndu-se în luptă, cu casca pe cap si cu baioneta la armă. Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur mare, din bronz, ce-si ia zborul către vest, la fel ca ostasii primului batalion de vînători de munte porniti spre frontul de luptă. În partea de nord, apare la suprafată cripta mausoleului, sub forma unui mormînt, cu lespedea neagră, cu o cruce albă pe ea.
Vînătorii de munte instruiti la Tîrgu Neamt au înfruntat vitejeste inamicul, obtinînd numeroase victorii în luptă (batalionul a fost decorat cu „Crucea Mihai Viteazul“).
Monumentul-mausoleu a fost renovat în 1990 si anual, la 3 noiembrie, este sărbătorită „Ziua vînătorilor de munte“.

Articol afisat de 2243 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective