Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ORE ÃŽN CONGELATOR

ORE ÃŽN CONGELATOR

• 1.097 de elevi si zeci de cadre didactice îngheatã la cursuri la Colegiul Tehnic • spatiile în care functioneazã fostul Liceul Forestier ar putea primi cãldurã peste cîteva zile, dupã realizarea bransamentelor la sistemul termic • directorul Colegiului Tehnic sustine cã nu are putere de decizie în aceastã problemã •

Elevii si profesorii de la Colegiul Tehnic, fostul Liceu Forestier îngheatã de frig. Clasele unitãtii de învãtãmînt nu au fost încãlzite absolut deloc de la venirea sezonului friguros, iar situatia s-ar putea prelungi încã vreo cîteva zile, pentru cã nu sînt gata bransamentele. Din fericire, pînã acum, iarna nu si-a intrat cu adevãrat în drepturi, altfel procesul de învãtãmînt, atît pentru elevi, cît si pentru cadrele didactice ar fi fost, cu adevãrat, un chin.
La acest liceu sînt înscrisi 1.097 de elevi, începînd cu clasele primare, trei la numãr, douã de gimnaziu si restul de liceu, scoalã de arte si meserii, an de completare, etc. Zilnic, elevii si cîteva zeci de profesori stau ca în frigider. Mai norocosi sînt directorul si secretarele, care stau în cabinete cît de cît mai încãlzite, apelînd la diverse surse electrice de încãlzire. ÃŽn aceastã varã, cu fonduri de la bugetul local, a fost începutã schimbarea centralelor termice din unitãtile de învãtãmînt de pe raza municipiului. La unele scoli, lucrãrile au fost terminate mai repede, elevii beneficiind de conditii normale. La altele, însã, asa cum se întîmplã si la Colegiul Tehnic, în clase este mai frig decît afarã. Pînã acum o sãptãmînã, si elevii de la Liceul Economic au zgribulit la cursuri. Urmînd exemplul celor din Bistrita, care au iesit în stradã strigînd cã sînt înscrisi la scoala frigului, acestia au scris cu cretã, pe terenul de sport, cã vor cãldurã si cã s-au sãturat sã tremure la ore. La o zi dupã încercarea de a se revolta, au fost finalizate bransamentele la centrala termicã, iar în clase s-au încãlzit caloriferele. Acum a venit rîndul celor de la Colegiul Tehnic sã reclame frigul din sãlile de cursuri. „Nu mai rezistãm sã stãm la ore în asa frig. Jumãtate dintre elevii de la Colegiul Tehnic sînt rãciti. Se lucreazã de o bucatã de vreme la realizarea instalatiei de încãlzire. Este jumãtatea lunii noiembrie si la noi, în acest an, nu s-au dezmortit caloriferele“, a declarat un elev, care nu a vrut sã-si dea numele.

Director supãrat

Profesorul Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic, s-a declarat supãrat pe maniera de lucru a celor care se ocupã de realizarea lucrãrilor la sistemul de încãlzire: „Luptãm cu o conceptie, cu maniera mîrlãneascã a românului de a vedea lucrurile. Am vorbit, sãptãmîna trecutã, cu un muncitor care lucra la bransamente la centrala de la noi. I-am zis cã este necesarã urgentarea lucrãrilor si cã ar trebui sã se gîndeascã la copiii care învatã aici si tremurã de frig în clase. Mi-a zis cã are si el copil, dar cã la scoala unde învatã al lui este cãldurã si cã nu-i pasã de restul elevilor din oras“.
Pînã în aceastã iarnã, Colegiul Tehnic avea o singurã centralã termicã proprie, care asigura cãldura si apa caldã pentru cantinã, internat, pavilionul administrativ si corpul de clãdire în care sînt sãlile de clasã. Acum, vor fi puse în funcãiune douã, cu un randament sporit. Ieri la prînz, cîtiva muncitori care stãteau pe o bancã în curtea Colegiului, în asteptarea unor piese necesare în realizarea bransamentelor, au precizat cã pînã joi, 16 noiembrie, se vor termina lucrãrile si se va da drumul la cãldurã. „Eu n-am nici o putere în luarea acestei decizii referitoare la asigurarea agentului termic. Nimeni nu m-a întrebat cînd au început lucrãrile, cînd s-au fãcut licitatiile, cînd se vor încheia... Firma Moldocor a cîstigat lucrarea, dar pentru cã nu are suficientã fortã de muncã, a dat-o în subantrepriza unei alte societãti. Cu greu am aflat de unde sînt muncitorii care lucreazã aici. Primãria este cea care are putere de decizie în situatia de fatã“, a mai spus directorul Cozma.
FOTO: La Colegiul Forestier, în clase este mai frig ca afarã

Articol afisat de 1897 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective