Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ORE ÎN CONGELATOR

ORE ÎN CONGELATOR

• 1.097 de elevi si zeci de cadre didactice îngheată la cursuri la Colegiul Tehnic • spatiile în care functionează fostul Liceul Forestier ar putea primi căldură peste cîteva zile, după realizarea bransamentelor la sistemul termic • directorul Colegiului Tehnic sustine că nu are putere de decizie în această problemă •

Elevii si profesorii de la Colegiul Tehnic, fostul Liceu Forestier îngheată de frig. Clasele unitătii de învătămînt nu au fost încălzite absolut deloc de la venirea sezonului friguros, iar situatia s-ar putea prelungi încă vreo cîteva zile, pentru că nu sînt gata bransamentele. Din fericire, pînă acum, iarna nu si-a intrat cu adevărat în drepturi, altfel procesul de învătămînt, atît pentru elevi, cît si pentru cadrele didactice ar fi fost, cu adevărat, un chin.
La acest liceu sînt înscrisi 1.097 de elevi, începînd cu clasele primare, trei la număr, două de gimnaziu si restul de liceu, scoală de arte si meserii, an de completare, etc. Zilnic, elevii si cîteva zeci de profesori stau ca în frigider. Mai norocosi sînt directorul si secretarele, care stau în cabinete cît de cît mai încălzite, apelînd la diverse surse electrice de încălzire. În această vară, cu fonduri de la bugetul local, a fost începută schimbarea centralelor termice din unitătile de învătămînt de pe raza municipiului. La unele scoli, lucrările au fost terminate mai repede, elevii beneficiind de conditii normale. La altele, însă, asa cum se întîmplă si la Colegiul Tehnic, în clase este mai frig decît afară. Pînă acum o săptămînă, si elevii de la Liceul Economic au zgribulit la cursuri. Urmînd exemplul celor din Bistrita, care au iesit în stradă strigînd că sînt înscrisi la scoala frigului, acestia au scris cu cretă, pe terenul de sport, că vor căldură si că s-au săturat să tremure la ore. La o zi după încercarea de a se revolta, au fost finalizate bransamentele la centrala termică, iar în clase s-au încălzit caloriferele. Acum a venit rîndul celor de la Colegiul Tehnic să reclame frigul din sălile de cursuri. „Nu mai rezistăm să stăm la ore în asa frig. Jumătate dintre elevii de la Colegiul Tehnic sînt răciti. Se lucrează de o bucată de vreme la realizarea instalatiei de încălzire. Este jumătatea lunii noiembrie si la noi, în acest an, nu s-au dezmortit caloriferele“, a declarat un elev, care nu a vrut să-si dea numele.

Director supărat

Profesorul Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic, s-a declarat supărat pe maniera de lucru a celor care se ocupă de realizarea lucrărilor la sistemul de încălzire: „Luptăm cu o conceptie, cu maniera mîrlănească a românului de a vedea lucrurile. Am vorbit, săptămîna trecută, cu un muncitor care lucra la bransamente la centrala de la noi. I-am zis că este necesară urgentarea lucrărilor si că ar trebui să se gîndească la copiii care învată aici si tremură de frig în clase. Mi-a zis că are si el copil, dar că la scoala unde învată al lui este căldură si că nu-i pasă de restul elevilor din oras“.
Pînă în această iarnă, Colegiul Tehnic avea o singură centrală termică proprie, care asigura căldura si apa caldă pentru cantină, internat, pavilionul administrativ si corpul de clădire în care sînt sălile de clasă. Acum, vor fi puse în funcăiune două, cu un randament sporit. Ieri la prînz, cîtiva muncitori care stăteau pe o bancă în curtea Colegiului, în asteptarea unor piese necesare în realizarea bransamentelor, au precizat că pînă joi, 16 noiembrie, se vor termina lucrările si se va da drumul la căldură. „Eu n-am nici o putere în luarea acestei decizii referitoare la asigurarea agentului termic. Nimeni nu m-a întrebat cînd au început lucrările, cînd s-au făcut licitatiile, cînd se vor încheia... Firma Moldocor a cîstigat lucrarea, dar pentru că nu are suficientă fortă de muncă, a dat-o în subantrepriza unei alte societăti. Cu greu am aflat de unde sînt muncitorii care lucrează aici. Primăria este cea care are putere de decizie în situatia de fată“, a mai spus directorul Cozma.
FOTO: La Colegiul Forestier, în clase este mai frig ca afară

Articol afisat de 1540 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective