Recrudescentă a infectiilor respiratorii
• în cursul ultimei săptămîni, au fost înregistrate aproximativ 1.500 de cazuri de viroză respiratorie si pneumonie • din octombrie, 5.063 de nemteni au fost diagnosticati cu infectii respiratorii • Infectiile respiratorii fac tot mai multe victime în Neamt. Conform statisticilor întocmite de către cadrele medicale ale Autoritătii de Sănătate Publică, pe baza raportărilor făcute de către medicii de familie, respectiv specialisti, în săptămîna 6-12 noiembrie, în judet au fost înregistrate 1.476 persoane cu afectiuni respiratorii, 841 fiind diagnosticate cu viroză respiratorie, iar 635 cu pneumonie. Fată de săptămîna anterioară, numărul nemtenilor diagnosticati cu viroză respiratorie a crescut cu 530, iar cel al persoanelor bolnave de pneumonie este cu 393 mai mare.
Nu a fost înregistrat nici un caz de gripă, desi au existat cîteva suspiciuni.
Medicii epidemiologi din cadrul Departamentului Medicină Preventivă opinează că numărul real al nemtenilor care au contactat viroze respiratorii si chiar pneumonie este mult mai mare, dar multi dintre ei nu s-au prezentat la medic, preferînd tratamentele empirice.
De la începutul acestui sezon rece, mai exact de la începutul lunii octombrie, 5.063 nemteni care s-au prezentat la medicul de familie sau la specialist au fost diagnosticati cu afectiuni respiratorii - 2.964 cu viroză respiratorie, iar 2.099 cu pneumonie. Persoanele care s-au îmbolnăvit si au necesitat tratament sînt copii de toate vîrstele, care frecventează colectivităti, bătrînii de peste 65 de ani si persoanele cu diverse afectiuni cronice, al căror sistem imunitar este slăbit. Potrivit precizărilor făcute de către medicul Roxana Pipirigeagu, sef al Biroului Epidemiologic, din cele 30.730 de doze de vaccin antigripal primite în judet de la Ministerul Sănătătii, în scopul de a fi administrate gratuit persoanelor care prezintă risc de complicatii în caz de îmblnăvire de gripă, au fost administrate 14.760. 10.000 de doze de vaccin antigripal au fost administrate de către medicii de familie.
Vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de profilaxie a acestei infectii respiratorii. Tot pentru a preveni acest tip de îmbolnăviri, medicii recomandă populatiei să consume cît mai multe fructe si legume bogate în vitamina C, precum si o alimentatie de calitate, bazată pe proteine si lactate. De asemenea, există si forme nespecifice de prevenire a gripei - evitarea aglomeratiei, aerisirea încăperilor unde se lucrează si se doarme, folosirea batistelor de unică folosintă în caz de tuse sau strănut. Gripa este o boală infectioasă si foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Există mai multe tipuri de virus gripal, fapt care explică necesitatea adaptării vaccinurilor antigripale în fiecare an, în functie de tipul tulpinii care circulă.
|