Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Redeschiderea minei de uraniu de la Grinties naste dispute

• în vreme ce Compania Natională a Uraniului vrea reluarea lucrărilor, sefii Consiliului Judetean se opun

Reluarea activitătii miniere la Grinties stîrneste reactii în rîndul autoritătilor nemtene. În vreme ce reprezentantii Companiei Nationale a Uraniului vor să se reia exploatarea zăcămîntului de uraniu de la Grinties, conducerea Consiliului Judetean sare ca arsă la auzul acestei vesti. Foarte vehement s-a dovedit a fi vicepresedintele Dumitru Badea, care a declarat că, în vreme de Consiliul Judetean se chinuie să relanseze turismul în zona montană, oameni interesati „de a crea locuri de muncă“, chiar cu unele riscuri enorme, sînt nepăsători la problemele celor din jur. „La începutul săptămînii, a avut loc o sedintă în Harghita, în cadrul căreia s-a discutat despre reluarea activitătii în mina de uraniu de la Grinties. Noi ne chinuim să dezvoltăm turismul pe Valea Muntelui si altii vor să contamineze zona cu radioactivitate. A fost împuternicită să întocmească documentatia Agentia pentru Protectia Mediului Harghita, cu toate că mina este pe teritoriul judetului Neamt. Acum cîtiva ani, cînd eram senator, am luat atitudine pentru închiderea minei, cu riscul de a-mi pune în cap cetătenii din Grinties, care lucrau acolo. Vor să dea de muncă la 50-100 de oameni, dar dacă relansăm turismul ar avea activitate circa o mie. Am propus realizarea unui studiu de impact. Ne vom spune punctul de vedere în cadrul comisiei create de Ministerul Mediului si vom trage un semnal de alarmă despre ce înseamnă reluarea activitătii. În anii din urmă, au fost mari probleme acolo. Transportul zăcămîntului de uraniu se făcea neprotejat, cădeaîncărcătura pe drum, si cei implicati erau indiferenti la acea situatie. Vitele păsteau în preajma haldelor de steril, au fost foarte multe probleme de sănătate pentru cetătenii din zonă, pentru că ei nu sînt imuni. Am speranta că vom găsi noi solutii - ori să se ia măsuri ferme pentru a preveni contaminarea în cazul în care se va relua exploatarea, ori să se renunte la idee. Voi apela pe orice cale, inclusiv pe plan politic“, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Dumitru Badea.

APM scoate castane din foc cu mîna altuia

Se pare că studiul de impact necesar a fi întocmit înaintea reluării exploatării se va face în judetul Harghita, si nu în Neamt, asa cum pare a fi logic. În ciuda înversunării conducerii Consiliului Judetean, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt sustin că e prea devreme ca autoritătile să se pronunte cu privire la reluarea activitătii de extractie a uraniului de la Grinties. „S-a dispus de către Agentia Natională pentru Protectia Mediului reluarea procedurii privind obtinerea acordului de mediu. Numai că pentru întocmirea documentatiei a fost însărcinată Agentia Harghita, iar nu cei din Neamt. Pentru noi e mai bine asa, pentru că am scăpat de agitatie. Săptămîna trecută, a fost o etapă de încadrare si definire, la Harghita. Urmează procedura de elaborare a studiului de impact, iar apoi vor avea loc două dezbateri publice - una în Neamt si una în Harghita. În momentul de fată, eu nu mă pot pronunta despre ce va urma să se întîmple la Grinties. Studiul de impact nu va fi emis de noi, ci de Agentia Natională de Protectie a Mediului. Acolo nu s-au făcut lucrări care să ducă la o exploatare a minei fără să se contamineze zona“, a declarat Stefan Pal Gal, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt.
Decizia Agentiei Nationale de a însărcina agentia din Harghita cu realizarea documentatiei are legătură cu faptul că, pe teritoriul judetului vecin, este depozitul de minereu de uraniu, iar transportul se efectuează mai mult pe raza Harghitei, decît în Neamt.
Mina de uraniu de la Grinties a fost închisă în urmă cu circa sase ani.

Articol afisat de 1401 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective