Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
GHID DE CĂLĂTORIE ÎN UE

GHID DE CĂLĂTORIE ÎN UE

• Ministerul Administratiei si Internelor pune la dispozitia cetătenilor un ghid de călătorie în Uniunea Europeană • informatiile vin în sprijinul celor care vor călători, după data de 1 ianuarie 2007, în tările UE • timp de trei luni orice cetătean poate sta pe teritoriul unui stat străin fără nici o conditionare • pentru o perioadă mai mare trebuie îndeplinite unele conditii •

Orice nemtean care va călători, după 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE, în statele europene, va trebui să stie ce conditii trebuie să întrunească si ce documente este necesar să aibă asupra sa. În acest sens, Ministerul Administratiei si Internelor vine în sprijinul cetătenilor si a editat un ghid de călătorie în Uniunea Europeană, pentru români. Ghidul contine informatii importante pentru orice persoană care doreste să călătorească într-un stat membru UE. Ghidul a fost tipărit, deja, în 10.000 exemplare si urmează să ajungă si la structurile subordonate MAI, din întreaga tară. De asemenea, informatiile pot fi obtinute si prin accesarea site-ului MAI.

Fără pasaport în UE

Trebuie stiut faptul că cetătenii Uniunii au dreptul să rămînă pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioadă de pînă la 3 luni, fără nici o conditionare sau formalitate, însă este nevoie să detină o carte de identitate sau un pasaport valabil. De retinut că membrii familiei unui cetătean al Uniunii care nu au cetătenia unui stat membru pot sta pe teritoriul unei alte tări membre pentru o perioadă de pînă la 3 luni numai dacă îl însotesc pe acesta. Românii, membri ai UE începînd cu 1 ianuarie 2007, vor putea rămîne pentru o perioadă mai mare de 3 luni pe teritoriul unui alt stat membru dacă vor îndeplini conditiile legale. Adică sînt angajati sau desfăsoară activităti independente sau au suficiente resurse si asigurare medicală; dacă sînt înscrisi în institutii de învătămînt sau de instruire vocatională, ori sînt studenti, au asigurări medicale si prezintă garantii autoritătilor nationale, prin declaratii sau prin mijloace echivalente, că nu vor deveni o povară pentru serviciile sociale ale statelor respective; sînt membri ai familiilor unor cetăteni ai Uniunii, chiar dacă nu au cetătenia unui stat membru, si călătoresc împreună cu acestia, cu îndeplinirea uneia dintre conditiile prevăzute la punctele de mai sus. Cetătenii Uniunii nu sînt obligati să detină documente de rezidentă. Dreptul de rezidentă permanentă pe teritoriul unui stat UE poate fi obtinut după o perioadă de 5 ani de sedere legală neîntreruptă, plus dovada că nu există nici o măsură de expulzare împotriva lor. În cazul în care absenta de pe teritoriul statului, unde se doreste obtinerea rezidentei, este mai mare de doi ani, atunci dreptul la rezidentă este pierdut.

Asigurarea auto va fi valabilă pe întreg teritoriul UE

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabilă pe întreg teritoriul UE, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei si Elvetiei. Proprietarii de autovehicule vor trebui să plătească o singură primă pentru asigurarea obligatorie auto valabilă pe teritoriile mentionate. Cetătenii UE, deci si românii, îsi pot asigura autovehiculele la orice societate de asigurări abilitată să emită acest document, valabil în toate statele UE. În cazul producerii unui accident rutier, din vina cetăteanului, polita de asigurare constituie dovada că acesta beneficiază de o asigurare obligatorie. Contravenientul va trebui doar să notifice societătii de asigurare producerea evenimentului.

Copiii vor călători doar însotiti, iar permisele vor fi europene

În cazul călătoriei în străinătate pentru minori, conditiile vor rămîne aceleasi. Astfel, minorii pot călători în tările UE numai însotitii, cu acordul părintilor, ori al reprezentantilor legali. Politistii de frontieră vor permite iesirea din tară a cetătenilor români minori doar dacă sînt însotiti de o persoană majoră si sînt înscrisi în pasapoartele ambilor părinti si sînt însotiti de acestia.
Permisele de conducere vor fi recunoscute în toate tările UE. Orice permis de conducere eliberat de un stat membru trebuie recunoscut de celelalte state membre, chiar dacă nu corespunde modelului comunitar.
Serviciile de urgentă, în orice stat al UE, au numărul 112 care poate fi apelat de pe orice telefon, mobil sau fix.

Restrictii pentru călătoria în UE

Românilor sau membrilor lor de familie li se poate restrictiona dreptul de liberă circulatie si de rezidentă pe teritoriul unui stat UE numai din motive de ordine, securitate sau sănătate publică. Decizia nu poate fi luată în nici un caz pe motive economice. Faptul că documentele de intrare folosite au expirat nu constituie motive de expulzare.

Articol afisat de 3832 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective