Opt primari, buni de plată
Primarii de Boghicea, Cordun, Dobreni, Păstrăveni, Petricani, Ruginoasa, Timisesti si Tupilati au mari sanse să scoată din buzunar cîte 20-30 de milioane de lei, întrucît nu au întocmit, pînă la data de 24 noiembrie, planurile operatio-nale de actiune pentru combaterea poleiului si deszăpezire. Sanctiunile care se pregătesc sînt rezultatul constatărilor făcute de echipele care, recent, au controlat aceste aspecte în unitătile administrativ-teritoriale, la soli-citarea prefectului Toader Mo-canu.
În calitatea sa de presedinte al Comitetului Judetean de Urgentă Neamt, pe 28 august, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut tuturor primarilor să întocmească situatii operative, pe care să le transmită la Prefectură, pînă pe 10 octombrie. „Neglijarea de către primarii comunelor a pregătirii planului de măsuri pentru anotimpul rece este o lipsă de responsabilitate care nu poate fi tolerată“, a declarat Toader Mocanu.
În perioada 20-21 noiembrie, echipe de control din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă s-au deplasat în judet pentru verificarea întocmirii si viabilitătii planurilor operative de actiune pentru combaterea poleiului si a înzăpezirii drumurilor publice, pentru perioada 1 noiembrie 2006-15 martie 2007. Între aspectele verificate s-au aflat achizitionarea de material antiderapant, repararea mijloacelor necesare îndepărtării zăpezii si prevederea stocului de carburant necesar pentru functionarea utilajelor de deszăpezire, pînă la iesirea din iarnă. Echipele de control au urmărit si dacă primarii au încheiat conventii, ori contracte cu firme care să asigure utilajele de deszăpezire. „În timpul verificărilor făcute de reprezentantii ISU, s-a descoperit că, în 24 de comune, primarii nu s-au îngrijit de asigurarea materialului antiderapant, 23 de comune dispun de stocurile necesare de sare si nisip, iar patru comune au partial asigurate stocurile de material antiderapant. S-a mai constatat că, din tot judetul, doar 11 localităti au încheiat contracte cu societătile comerciale de profil pentru deszăpezire. Restul, ori dispun de utilajele necesare pentru interventii, ori primarii lor dau dovadă de neglijentă crasă. Pentru a controla foarte bine situatia, am solicitat ca toti cei 40 de alesi locali care n-au încheiate contracte să ne anunte în ce stare se află, dacă au utilaje gen tractor, lamă si buldozer pentru îndepărtarea zăpezii, ori sînt descoperiti în fata iernii“, a mai spus prefectul de Neamt.
|