Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Etnicii vor la facultate

• celor patru etnici tigani înscrisi la facultate pentru a deveni cadre didactice li s-au mai alăturat două surori • de la Roman sînt cinci candidati, iar de la Piatra Neamt doar unul • Universitatea din Cluj nu a anuntat, încă, admisii •

Numărul etnicilor din Neamt care vor să devină profesori urmînd cursurile unei facultăti din Cluj Napoca s-a mărit, ajungînd în momentul de fată la sase, în loc de patru. Ultimii aspiranti sînt două surori din municipiul Roman. După cum a declarat Costică Alexe, inspector scolar pe probleme de romi în cadrul Inspectoratului Scolar al judetului Neamt, una din ele a terminat liceul în vara acestui an, iar cealaltă profesează ca mediator sanitar, avînd pregătire de specialitate pentru a lucra în acest domeniu. În aceste conditii, raportul etnicilor care vor să profeseze la catedră este zdrobitor în favoarea romascanilor. Din Piatra Neamt există un singur înscris, în vreme ce din Roman sînt cinci. Săptămîna trecută, la Piatra Neamt au ajuns doi reprezentanti ai Universitătii Babes Bolyai, care au discutat cu candidatii si le-au evaluat dosarele. Urmează ca, în functie de concluziile trase de clujeni, să se stabilească dacă toti cei sase tigani nemteni pot să meargă la studii pe bani europeni.
Cursurile pe care vor ei să le urmeze sînt în sistem învătămînt la distantă. Trei dintre cei sase profesează ca mediatori scolari la Scoala nr. 7 si Scoala nr. 2 din Roman, respectiv Scoala nr. 9 din Piatra Neamt, un candidat romascan este mediator sanitar, fiind plătit din fondurile Autoritătii de Sănătate Publică, iar ceilalti viitori studenti au terminat liceul în 2005 si 2006, fiind tot din municipiul Roman.
Anul acesta, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Catedra Stiintele Educatiei, prin Programul PHARE 2003-2005, urmăreste calificarea profesorilor pentru etnicii romi, în cadrul proiectului „Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate“. Proiectul îi are în vedere pe reprezentantii comunitătilor de tigani si urmăreste selectarea a 38 de studenti pentru formare, care vor deveni cadre didactice pentru învătămîntul prescolar si primar din comunitătile de tigani din 12 judete din tară, în rîndul cărora este inclus si Neamtul. Dacă numărul candidatilor din cele 12 judete îl va depăsi pe cel al locurilor, universitatea clujeană va trebui să facă o selectie a lor, în functie de mediile de absolvire a liceului si examenului de bacalaureat. Înscrierea s-a făcut pe baza diplomei de bacalaureat si a unei recomandări de la Inspectoratul Scolar. Universitatea din Cluj Napoca va încheia un contract de studii cu participantii la formare. Acestea se vor derula pe parcursul a sase semestre, în perioada 2006-2009, fiecare student avînd de dobîndit 180 de credite IDD. Cursurile sînt de pedagogie învătămînt primar si prescolar, cultura si limba romanes. După obtinerea diplomei de licentă, absolventii vor primi diploma de pedagogie învătămînt primar si prescolar «Supplement», plus certificatul de competente.
La finalul facultătii, absolventii vor încheia contracte cu Inspectoratul Scolar, în baza cărora, o perioadă, vor trebui să profeseze în localitătile cu comunităti de tigani din judet. Tiganii care se vor înscrie la acest program vor beneficia de studii finantate integral din fonduri PHARE, adică nu vor plăti pentru cursuri, seminarii, practică pedagogică, cazare, masă, transport etc.

Articol afisat de 1327 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective