Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambulanta îsi dă duhul

Ambulanta îsi dă duhul

• Serviciul de Ambulantă se confruntă cu un deficit major de pesonal si de autosanitare • de la anul ar trebui circa 250 de ambulante, dar acum sînt 120 • • în afară de aceste probleme, o alta, la fel de apăsătoare, este subfinantarea • „ministerul sustine că sîntem serviciu de urgentă strategic, dar nu ne finantează nici pe departe conform necesitătilor“, a declarat medicul Letitia Damoc, directorul SJA Neamt •

Serviciul Judetean de Ambulantă (SJA) Neamt îsi desfăsoară activitatea în conditii vitrege si de maxim stres, din cauza crizei de autosanitare si de personal. Acest lucru este vizibil mai ales în zilele de luni cînd, fiind început de săptămînă, se înregistrează număr record de solicitări, atît din partea unitătilor spitalicesti. Populatia din judet apelează mai ales în week-end, cînd medicii de familie nu sînt de găsit si vin direct la spital pentru orice problemă medicală, ori atunci cînd zăpada abundentă face drumurile din judet impracticabile.
O zi foarte aglomerată pentru SJA Neamt a fost luni, 28 noiembrie, cînd la statia din Piatra Neamt au fost înregistrate, în decurs de nouă ore, adică de la 7 la 16, un număr de 76 de solicitări, din care 41 au fost urgente de grad 0, I, si II. Au mai fost efectuate cinci transferuri interclinice de la Spitalul Judetean de Urgentă Neamt către Bucuresti si Iasi, au fost transportati, de la domiciliu la cea mai mare unitare sanitară din judet si retur, 14 bolnavi cu insuficientă renală care au necesitat efectuarea dializei, precum si opt persoane cu TBC care au trebuit să ajungă la Spitalul de Pneumologie Bisericani. Este foarte important de mentionat că, după transportarea unui bolnav de TBC sau a unei persoane care a intrat în contact cu un astfel de pacient, autosanitara nu este imediat disponibilă, deoarece trebuie curătată si dezinfectată.
În cele nouă ore, Statia Piatra Neamt a avut la dispozitie doi medici operatori si unul coordonator al dispeceratului, 20 de asistenti, 15 soferi si 15 autosanitare. Acestei echipe i s-a adăugat si echipajul de la Serviciul Mobil de Urgentă Reanimare si Descarcerare, cu medicul de gardă, doi asistenti si soferul, cu autosanitara aferentă.
Din datele consemnate în documentele întocmite pentru fiecare caz în parte reiese că, în aceste conditii, au fost înregistrate întîrzieri la solicitări de la cîteva minute la patru ore.
În acelasi interval orar, de la 7 la 16, Statia Roman, cea de a doua ca mărime din judet, a primit 49 de solicitări, din care sapte au fost transferuri interclinice de la spitalul din localitate către Iasi. Aici, activitatea a fost asigurată de doi doctori, sapte asistenti, zece soferi si zece autosanitare.
Potrivit precizărilor făcute de către doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt, la nivel de judet, unitatea are în dotare 106 autosanitare, din care doar nouă sînt performante din punct de vedere tehnic si al dotării cu aparatură medicală. Parcul auto al Statiei Piatra Neamt numără 40 de masini, iar cel al Statiei Roman, 28 de masini.

Doar promisiuni

„Conform normativelor care vor intra în vigoare de anul viitor, ar trebui să avem aproximativ 250 de masini, iar noi acum nu avem nici jumătate din ele. În mai multe rînduri am spus că dacă am avea chiar 120 de masini, toate performante din punct de vedere tehnic, pe care să nu trebuiască să le reparăm săptămînal, ar fi mult mai simplu si mai economic pentru noi. Nu stim, însă, cum ar face fată dacă ar functiona 24 de ore din 24 si după cît timp ar necesita primele reparatii. Am solicitat în mai multe rînduri Ministerului Sănătătii suplimentarea numărului de autosanitare, am obtinut promisiuni, dar nu s-a concretizat nimic. În ceea ce priveste personalul, sîntem mai putin de jumătate fată de ceea ce prevăd normele. Adică, avem 300 de angajati, în timp ce ar trebui să avem 700, ar ministerul de resort ne-a blocat posturile si nu ne-a mai permis efectuarea de angajări. În aceste conditii, nouă ni se cere promptitudine maximă si performantă atît din partea forurilor conducătoare, cît si din partea populatiei. Ministerul de resort sustine că sîntem serviciu de urgentă strategic, dar nu ne finantează nici pe departe conform necesitătilor. Populatia ne exploatează la maximum si ne solicită în foarte multe situatii în care nu se cere interventia noastră, ci a medicului de familie. Pacientii cred că au numai drepturi, nu si îndatoriri si ne consideră, de multe ori, cărăusi“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al SAJ Neamt.
O altă problemă majoră cu care se confruntă Serviciul Judetean de Ambulantă Neamt o reprezintă lipsa banilor. La ora actuală, Ambulanta Neamt are de recuperat, de la 17 institutii cu care a colaborat, 4,8 miliarde de lei, reprezentînd contravaloarea transporturilor efectuate. Respectiva sumă reprezintă datorii neplătite SJA de către colaboratori, din 2004 încoace. Cel mai mare dintre datornici este Spitalul Judetean de Urgentă Neamt, care trebuie să plătească Ambulantei facturi de peste 3 miliarde de lei, pentru transporturile pacientilor de aici către clinici din centrele universitare din tară, precum si pentru transportul dus-întors al dializatilor. Urmează, apoi, Spitalul Municipal Roman, cu 1,2 miliarde de lei, cluburi sportive, firme particulare, unităti de învătămînt etc. Pe de altă parte, din necesarul de 8 miliarde de lei care să asigure desfăsurarea unei activităti optime a unitătii în luna decembrie, SJA are, acum, în cont doar 100 milioane de lei.

Articol afisat de 1638 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective