Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambulanta îsi dã duhul

Ambulanta îsi dã duhul

• Serviciul de Ambulantã se confruntã cu un deficit major de pesonal si de autosanitare • de la anul ar trebui circa 250 de ambulante, dar acum sînt 120 • • în afarã de aceste probleme, o alta, la fel de apãsãtoare, este subfinantarea • „ministerul sustine cã sîntem serviciu de urgentã strategic, dar nu ne finanteazã nici pe departe conform necesitãtilor“, a declarat medicul Letitia Damoc, directorul SJA Neamt •

Serviciul Judetean de Ambulantã (SJA) Neamt îsi desfãsoarã activitatea în conditii vitrege si de maxim stres, din cauza crizei de autosanitare si de personal. Acest lucru este vizibil mai ales în zilele de luni cînd, fiind început de sãptãmînã, se înregistreazã numãr record de solicitãri, atît din partea unitãtilor spitalicesti. Populatia din judet apeleazã mai ales în week-end, cînd medicii de familie nu sînt de gãsit si vin direct la spital pentru orice problemã medicalã, ori atunci cînd zãpada abundentã face drumurile din judet impracticabile.
O zi foarte aglomeratã pentru SJA Neamt a fost luni, 28 noiembrie, cînd la statia din Piatra Neamt au fost înregistrate, în decurs de nouã ore, adicã de la 7 la 16, un numãr de 76 de solicitãri, din care 41 au fost urgente de grad 0, I, si II. Au mai fost efectuate cinci transferuri interclinice de la Spitalul Judetean de Urgentã Neamt cãtre Bucuresti si Iasi, au fost transportati, de la domiciliu la cea mai mare unitare sanitarã din judet si retur, 14 bolnavi cu insuficientã renalã care au necesitat efectuarea dializei, precum si opt persoane cu TBC care au trebuit sã ajungã la Spitalul de Pneumologie Bisericani. Este foarte important de mentionat cã, dupã transportarea unui bolnav de TBC sau a unei persoane care a intrat în contact cu un astfel de pacient, autosanitara nu este imediat disponibilã, deoarece trebuie curãtatã si dezinfectatã.
În cele nouã ore, Statia Piatra Neamt a avut la dispozitie doi medici operatori si unul coordonator al dispeceratului, 20 de asistenti, 15 soferi si 15 autosanitare. Acestei echipe i s-a adãugat si echipajul de la Serviciul Mobil de Urgentã Reanimare si Descarcerare, cu medicul de gardã, doi asistenti si soferul, cu autosanitara aferentã.
Din datele consemnate în documentele întocmite pentru fiecare caz în parte reiese cã, în aceste conditii, au fost înregistrate întîrzieri la solicitãri de la cîteva minute la patru ore.
În acelasi interval orar, de la 7 la 16, Statia Roman, cea de a doua ca mãrime din judet, a primit 49 de solicitãri, din care sapte au fost transferuri interclinice de la spitalul din localitate cãtre Iasi. Aici, activitatea a fost asiguratã de doi doctori, sapte asistenti, zece soferi si zece autosanitare.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt, la nivel de judet, unitatea are în dotare 106 autosanitare, din care doar nouã sînt performante din punct de vedere tehnic si al dotãrii cu aparaturã medicalã. Parcul auto al Statiei Piatra Neamt numãrã 40 de masini, iar cel al Statiei Roman, 28 de masini.

Doar promisiuni

„Conform normativelor care vor intra în vigoare de anul viitor, ar trebui sã avem aproximativ 250 de masini, iar noi acum nu avem nici jumãtate din ele. ÃŽn mai multe rînduri am spus cã dacã am avea chiar 120 de masini, toate performante din punct de vedere tehnic, pe care sã nu trebuiascã sã le reparãm sãptãmînal, ar fi mult mai simplu si mai economic pentru noi. Nu stim, însã, cum ar face fatã dacã ar functiona 24 de ore din 24 si dupã cît timp ar necesita primele reparatii. Am solicitat în mai multe rînduri Ministerului Sãnãtãtii suplimentarea numãrului de autosanitare, am obtinut promisiuni, dar nu s-a concretizat nimic. ÃŽn ceea ce priveste personalul, sîntem mai putin de jumãtate fatã de ceea ce prevãd normele. Adicã, avem 300 de angajati, în timp ce ar trebui sã avem 700, ar ministerul de resort ne-a blocat posturile si nu ne-a mai permis efectuarea de angajãri. ÃŽn aceste conditii, nouã ni se cere promptitudine maximã si performantã atît din partea forurilor conducãtoare, cît si din partea populatiei. Ministerul de resort sustine cã sîntem serviciu de urgentã strategic, dar nu ne finanteazã nici pe departe conform necesitãtilor. Populatia ne exploateazã la maximum si ne solicitã în foarte multe situatii în care nu se cere interventia noastrã, ci a medicului de familie. Pacientii cred cã au numai drepturi, nu si îndatoriri si ne considerã, de multe ori, cãrãusi“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al SAJ Neamt.
O altã problemã majorã cu care se confruntã Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt o reprezintã lipsa banilor. La ora actualã, Ambulanta Neamt are de recuperat, de la 17 institutii cu care a colaborat, 4,8 miliarde de lei, reprezentînd contravaloarea transporturilor efectuate. Respectiva sumã reprezintã datorii neplãtite SJA de cãtre colaboratori, din 2004 încoace. Cel mai mare dintre datornici este Spitalul Judetean de Urgentã Neamt, care trebuie sã plãteascã Ambulantei facturi de peste 3 miliarde de lei, pentru transporturile pacientilor de aici cãtre clinici din centrele universitare din tarã, precum si pentru transportul dus-întors al dializatilor. Urmeazã, apoi, Spitalul Municipal Roman, cu 1,2 miliarde de lei, cluburi sportive, firme particulare, unitãti de învãtãmînt etc. Pe de altã parte, din necesarul de 8 miliarde de lei care sã asigure desfãsurarea unei activitãti optime a unitãtii în luna decembrie, SJA are, acum, în cont doar 100 milioane de lei.

Articol afisat de 1875 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective