Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Planeta Gheorghe A.M. Ciobanu

De altfel, fiecare dintre noi sîntem o planetă. Cu contururile ei, cu geografia ei, cu misterele si tainele ei, cu modul ei de a interactiona cu universul din care face parte. Cu abisul necuprins al Universului si cu Dumnezeul care coordonează acest abis. Despre asta si despre multe altele a vorbit profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, cu cîteva zile în urmă, elevilor Seminarului Teologic Franciscan din Roman, la o întîlnire asezată sub semnul darurilor lui Dumnezeu.
Cu spiritu-i treaz si vivace, Gheorghe A.M. Ciobanu a descris - după o altă confesiune plină de adevăr si învătăminte a părintelui Anton Sociu - în linii mari, reperele unei biografii care, fără exagerare, ar putea fi numită exemplară. Cu atît mai mult cu cît conditiile economice, politice si sociale ale unei perioade extrem de zbuciumate si pline de cataclisme nu au fost deloc favorabile unei desfăsurări plenare a spiritului si potentialului detinut de eruditul romascan. Dar, acest lucru i-a permis, asa cum mărturisea, o viziune orizontală asupra realitătii.
Fiu de zidar, îndrăgostit de trenuri si locomotivă, martor al ororilor războiului si al refugiilor, născut la Roman, la 25 martie 1925, profesorul, eseistul, publicistul si omul de cultură Gheorghe A.M. Ciobanu a urmat cursurile Scolii Primare de băieti nr.4, Liceul „Roman Vodă“ si Facultatea de Drept din Iasi pe care a absolvit-o în 1949. Cursurile altor patru facultăti - Medicină, Agronomie, Arhitectură si Filologie - au fost abandonate pe rînd, din pricina lipsei mijloacelor de vietuire. Timp de jumătate de secol a predat în învătămîntul de stat, nu mai putin de saizeci de discipline, în treizeci si sase de scoli.
A publicat zece volume si are în pregătire un al unsprezecelea, s-a risipit în sarcini obsesti pe care le-a onorat cu constiinciozitate, a trecut pe lîngă moarte de douăzeci si două de ori, a iesit în fata unui auditoriu public de peste două mii de ori, este adept al teoriei lucrului bine făcut, al pretuirii muncii si al ordinii, si are ca ideal suprem bucuria de a trăi, de a fi, de a exista.
„Si a nu fi este tot un fel de a exista; mediocru“
„Să nu vă fie teamă de acest «a fi»! Pentru că si a nu fi este tot un fel de a exista; mediocru. Această dorintă de a fi, de a mai fi si de a prea fi, este ilustrată convingător de «Faust» al lui Goethe care, în ciuda faptului că viata este irepetabilă, o trăieste din nou ajungînd, pentru o clipă, să fie fericit: «O, clipă, mai rămîi, că esti atît de frumoasă!». Cine a spus asta? Bătrînul Faust care, la început, îsi dorea moartea. Si apoi, exemplul lui Rembrandt, unul din marii bogătasi ai Amsterdamului, care ajuns cersetor, îsi redescoperă opera si exclamă: «N-am trăit degeaba pe pămînt!». Si, în fine, ca să dăm si un exemplu din arta sunetelor, Beethoven, acest necăjit si nenorocit al istoriei care a evoluat către viată si împlinire de la criza profundă consemnată de celebrul testament de la Heilligenstadt“, a sustinut romascanul.
De fapt, întregul expozeu autobiografic al lui Gheorghe A.M. Ciobanu a fost legat de ideea fundamentală a sintezei principiilor estetizante ale celebrului irlandez Oscar Fingal O’Flahertie Wills, zis Oscar Wilde, cuprinse în „Portretul lui Dorian Gray“. La o vîrstă cînd îsi poate revendica valabilitatea principiilor, Gheorghe A.M. Ciobanu recompune fiinta umană din trei mari zone ce alcătuiesc triada existentială: zona fizică, cea sufletească si, inerent, cea abisală; toate alcătuind în final simbolul devenirii umane.
„În al treilea rînd, dragii mei, pe lîngă sănătatea sufletească de care vorbeam adineaori, avem nevoie si de sănătatea fizică. Pe care nu stim deloc să o pretuim. Tare mă întristează cînd văd că specia umană s-a dedat, antihomo, trecînd la super consum de alcool, super consum de nicotină, super consum de droguri, super consum de chimie nocivă. Aceste lucruri care nu sînt necesare metabolismului nostru nu au ce căuta în fiziologia noastră. La vîrsta mea, de pildă, încă n-am început să fumez si nici să beau. Să vedem ce va fi de săptămîna viitoare. Am o oroare imensă fată de droguri, pentru că dezumanizează, dezspiritualizează, dezfiziologizează. Adolescentul care are în fată universul si clepsidra. Mă bucur că sînt într-o institutie scolară în care acest cuvînt va apare ca un neologism. Cu atît mai mult cu cît nu mai sîntem pe timpul lui Rafael sau Michelangelo, cînd atmosfera planetei era mai curată. Sîntem într-o continuă si crescîndă poluare a mamei pămîntesti si nu are rost să facem mai mult rău leagănului nostru.“
O autentică lectie de viată. Cu atît mai necesară cu cît, astăzi, nu mai cunoastem deloc dimensiunile valorii si cînd tot felul de nemernici, sprijiniti în functii sau în bani, îmbolnăvesc si risipesc sufletele noastre si ale copiilor nostri.

Articol afisat de 1577 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective