Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Epitaful staretului Iustin, la despărtirea de preotul Calciu

Epitaful staretului Iustin, la despărtirea de preotul Calciu

• „Acesta nu este un român oarecare. Este preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa, un adevărat erou devotat neamului si Bisericii Ortodoxe, un martir care si-a jertfit tineretea si viata pentru Adevărul credintei Bisericii pe care noi o slujim“, a transmis tuturor părintele Iustin Pîrvu • înmormîntarea va avea loc duminică, la Mănăstirea Petru Vodă •

Preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa va fi înmormîntat duminică, 3 decembrie, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, cel mai pretuit de către pelerini lăcas de cult din muntii Neamtului. Sîmbătă, trupul neînsufletit al celui care a biruit în lupta cu temnitele comuniste si ura celor abătuti de la calea lui Hristos va ajunge la mănăstire, urmînd ca, în ziua următoare, după săvîrsirea Liturghiei, să fie condus pe ultimul drum de rude, prieteni, precum si de toti cei care nu l-au cunoscut, dar i-au împărtăsit idealurile si i-au respectat martiriul pentru credinta în Dumnezeu Cel Viu. Greu încercat de pierderea unui prieten întru iubirea pentru Hristos, staretul Iustin Pîrvu a rostit cuvinte de adio pline de respect pentru cel pe care îl numeste un „grăitor simbol al martiriului contemporan“. Vă prezentăm, în continuare, integral cuvîntul de adio al staretului Iustin Pîrvu, făcînd doar o scurtă precizare. Durerea care îl face pe staretul de la Petru Vodă să rostească, la despărtirea de prietenul său, „dar se pare că nici prin însăsi moartea sa nu poate spăla ura si stigmatul ce i s-au pus“, după o discutie purtată cu unul dintre „mai-marii“ acestor vremuri, o împărtăsim cu totii. Este durerea de a vedea că unii nu au învătat că sînt momente si oameni pe care nu-i poti amesteca cu micimea unor interese meschine si supuse unor orgolii de slujbas sub vremuri.
Lăsînd deoparte acestea, mai trebuie spus că tristetea provocată de plecarea dintre noi a părintelui Calciu e ostoită de faptul că acesta si-a încheiat exilul, a venit acasă, într-un loc al iubirii de Dumnezeu, iar inima sa va bate pentru totdeauna în muntii Neamtului, veghind la buna rînduială a celor care si-au închinat viata cu adevărat slujirii lui Hristos.

Cuvîntul părintelui Iustin Pîrvu

Mai zilele trecute, am aflat cu durere că a plecat dintre noi un mare român, un martir al neamului nostru românesc: preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa. E greu să găsesti cuvinte care să topească în sînul lor experienta de viată, idealurile si jertfa pentru adevărata credintă în Iisus Hristos pe care a trăit-o acest mare om. A făcut parte din generatia de tineri greu încercati de materialismul istoric si ateist pe care l-a impus regimul comunist pentru întreaga omenire, încercînd să lupte după puterile lui împotriva acestuia. A fost arestat în 1948, pe atunci student la medicină si condamnat ca „spion american“. A fost unul dintre tinerii studenti români care a cunoscut crunta si diabolica „reeducare“ de la Pitesti, închisoarea în care a fost decimată o mare parte din studentimea română. „Reeducarea“ a însemnat terorizarea detinutilor prin ei însisi, pînă ajungeau la „constiinta comunistă“. Această satanică actiune, o adevărată nebunie a unor români stăpîniti de satana care au batjocorit ceea ce neamul românesc a avut mai de valoare: credinta, natiunea, tot ceea ce tine de virtutile crestinismului, familia si ceea ce are omul mai nobil si mai de pret ca zidire a lui Dumnezeu. Acesti slujitori fideli ai fiarei comuniste au reusit să-l scoată pe Dumnezeu din om si să pună în loc pe satana, iar în locul dragostei au sădit ura, neîncrederea si dezbinarea. Acolo, metodele de tortură ajungeau pînă la distrugerea fizică si spirituală, iar constiintele deveneau conditionate si dirijate de comenzile diabolice ale celor ce conduceau reeducarea. Astfel a experimentat si părintele Calciu această dezumanizare. Dar, din acest întuneric al întunericului, el a văzut lumina lui Hristos si se hotărăste să-l slujească. Decide ca după eliberare să se facă preot si să mărturtisească adevărul. Eliberat în 1964, urmează Teologia si Filologia, devenind profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti. Cu adevărat a cunoscut adîncul iadului, dar a înviat din nou în lumina harică a lui Hristos. A ars de dragoste pentru Hristosul cel viu, a strîns în jurul lui tineri si studenti care ardeau si ei să cunoască adevărul, credinta vie, tineri înflăcărati de sentimente crestine si dragoste de neam. Devenind, astfel, din nou un pericol al sistemului, este închis în 1979 si condamnat la 10 ani de închisoare. Este eliberat peste 5 ani, în urma presiunilor internationale, fiind obligat să părăsească tara si să plece în America. Părintele Calciu a fost un vrednic ostas al lui Hristos si dovada vie că toate armele de distrugere ale comunistilor s-au dovedit neputincioase în fata iubirii pentru Hristos si a credintei nestrămutate a învierii Lui. A fost un slujitor al Bisericii pătruns de puterea duhului, cu o constiintă misionară adîncă si un grăitor simbol al martiriului contemporan.
Sîngele său, curs prin crăpăturile zidurilor de la Pitesti, curătă sîngele unui neam întreg, alungînd moartea necunostintei din mădularele noastre. Si care a fost rezultatul experimentului Pitesti pe sufletul Părintelui Calciu? Rezultatul a fost că după închisoare absolvă Facultatea de Litere si este hirotonit preot, închinîndu-si restul vietii lui Hristos, pe care L-a mărturisit cu toată destoinicia si neînfricarea. Din nou închis, dar neînfricosat nici de această dată, Părintele Gheorghe Calciu este trimis în America, unde are să propovăduiască Cuvîntul lui Dumnezeu pînă la sfîrsitul vietii. Scuipat, batjocorit, aprig bătut, ocărît si umilit, surghiunit si părăsit de neamul său, Părintele Gheorghe Calciu nu se scîrbeste, ci poartă si în America si-n orice colt al lumii, poartă în inima sa crezul neamului său, si-si lasă ca testament o ultimă dorintă - de a fi înmormîntat în pămîntul neamului său, pe care cu adevărat l-a iubit si pentru care si-a pus viata.

„Să-i acordăm cinstea cuvenită ca român, slujitor si păstrător al constiintei iubirii si libertătii lui Iisus Hristos“

Din păcate, multi dintre crestinii de astăzi, tributari constient sau inconstient atîtor ani de regim comunist, uită de sensul crucii, negîndu-si martirii sau trăind în ignorantă. Preotul Calciu se pare că a fost un real pericol pentru comunisti, dar se pare că nici prin însăsi moartea sa nu poate spăla ura si stigmatul ce i s-au pus. Dar, important este faptul că a fost necesar lumii si Bisericii Ortodoxe. Mai deunăzi, am interceptat o convorbire cu una dintre oficialitătile de prin împrejurimi care, cu intentii iscoditoare, m-a întrebat ceva de maniera aceasta: „Părinte, am auzit că a murit un român în America si vrea să fie îngropat pe aici pe undeva prin România. Sfintia voastră ce stiti despre asta?“. Uluit si indignat de modul cum mi-a pus problema, am răspuns si eu: „Auziti, Preacuvioase, acesta nu este un român oarecare. Este preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa, un adevărat erou devotat neamului si Bisericii Ortodoxe, un martir care si-a jertfit tineretea si viata pentru Adevărul credintei Bisericii pe care noi o slujim“. În sfîrsit, părintele Calciu si-a încheiat exilul si la propriu si la figurat, iar jertfa sa ca un apărător al Ortodoxiei si călăuzitor duhovnicesc al oamenilor nădăjduim că va fi primită în Împărătia Cerurilor. El nu a fost onorat cu functii si nici nu s-a înscris în vreo manifestare politică, ci a luptat permanent de pe pozitia sa de crestin ortodox. De aceea considerăm dorinta sa de a fi înmormîntat în pămînt românesc ca fiind justificată.
Nu e momentul si nici cazul să mai căutăm motive de discutii, ci să-i acordăm cinstea cuvenită ca român, slujitor si păstrător al constiintei iubirii si libertătii lui Iisus Hristos Domnul nostru.
Unul din cei mai mari luminători ai Bisericii Ortodoxe de astăzi, Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a stins din viata aceasta pămîntească odată cu prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Îndurerati de faptul că s-a luat această lumină de la noi, ne mîngîiem cu gîndul că Maica Domnului a intrat în Biserică purtînd în brate sufletul Părintelui Gheorghe si L-a dus Fiului ei ca mărturie a jertfei Bisericii Sale si neamului românesc.
Părintele Calciu a rodit bogat rod si în pămîntul însetat al Americii si multi ucenici români si americani l-au iubit si i-au urmat învătătura si-l vor urma si pe ultimul drum spre România, pămîntul tării sale. Joi seara, 30 noiembrie, Părintele Gheorghe Calciu a ajuns în Bucuresti, însotit de Episcopul Vicar al Episcopiei Române din America, Irineu Duvlea, Părintele Protopop Dumitru Păun, alături de un grup de credinciosi. Vineri noaptea toti cei din Bucuresti, care l-au iubit pe Părintele Calciu, au avut posibilitatea să prohodească ducerea Părintelui de aici la cele vesnice si nestricăcioase, urmînd ca sîmbătă dimineata să participe la Liturghia oficiată de un sobor de arhierei. Din Bucuresti, Părintele va fi adus sîmbătă seara la mănăstirea Petru Vodă, unde a cerut să fie înmormîntat. Credinciosii din toate părtile, care doresc să-l petreacă pe Părintele Gheorghe Calciu pe ultimul drum, sînt invitati să participe la slujba de înmormîntare ce va avea loc duminică, 3 decembrie, la mănăstirea Petru Vodă.
Dumnezeu să-l odihnească în pace si să mijlocească la Dumnezeu pentru toti cei ce l-au iubit, cît si pe vrăjmasii săi. Amin.

Articol afisat de 3750 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective