Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 1 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mai multã tolerantã pentru cei bolnavi de SIDA

• în Neamt, peste 350 de persoane sînt infectate cu HIV sau au fost diagnosticare cu SIDA


Cei 358 de nemteni care trãiesc drama de a fi infectate cu virusul HIV sau de a fi bolnave de SIDA se aflã astãzi, 1 decembrie - Ziua Mondialã de luptã împotriva acestei crude maladii, s-au aflat ieri în atentia cadrelor medicale ale Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt, a reprezentantilor ARAS, si a mai multor organizatii non-guvernamentale din judet care se implicã în sprijinirea acestor persoane si a familiilor lor. Acestia s-au întîlnit ieri la sediul ASP Neamt, în ideea de a-si exprima solidaritatea cu persoanele cu HIV-SIDA si familiile acestora, dar si cu acela de a se implica într-o campanie initiatã de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii si Ministerul Sãnãtãtii, care are drept scop combaterea discriminãrii acestora.
Reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale angajate în spirijirea persoanelor cu HIV-SIDA si a familiilor acestora atrag atentia asupra faptului cã la nivelul judetului Neamt, ca de altfel, la nivelul întregii tãri pesoanele care luptã cu aceastã gravã problemã de sãnãtate, se izbesc de foarte multe ori de intoleranta celor din jur care îi stigmatizeazã. Din cauza necunoasterii suficiente a amãnuntelor legate de metodele de transmitere a bolii, în scoli, la locul de muncã, în dispensarele medicale stomatologice, copiii sau adultii cu HIV -SIDA sînt marginalizati. Rãutatea provocatã de necunoastere a problemei HIV-SIDA este atît de mare încît, cadrele didactice de la unele licee din judet nu au acceptat ca pe pereti sã fie expuse afise cu îndemnuri la tolerantã fatã de persoanele cua stfel de probleme. Conform evidentelor medicale ale ASP Neamt, dintre cei 358 de nemteni cu HIV-SIDA, 146 sînt copii. 174 de persoane se aflã în tratament eligibil.
„Problema HIV SIDA reprezintã la ora actualã, la nivel mondial, o problemã de sãnãtate publicã nerezolvatã. Cu toate cã virusul HIV a fost pus în evidentã în 1982, pînã acum nu au fost înregistrate progrese foarte mari în ceea ce priveste tratamentul care sã ducã la vindecare, dar a crescut speranta de viatã a celor infectati. Conteazã foarte mult mãsurile de prevenire a infectãrii cu HIV, iar pentru cei infectati deja conteazã sã fie diagnsoticati în fazã incipientã si sã înceapã cît mai devreme tratametul. La nivelul ASP Neamt se desfãsoarã un program de prevenire si control al HIV-SIDA, care anul acesta a avut alocate 320 de milioane de lei. Acesti bani au fost folositi pentru efectuarea de testãri gratuite HIV în rîndul gravidelor, al bolnavilo de TBC si de sifilis si al cazurilor sociale“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director ajdjunct al ASP Neamt. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, sefa Biroului Epidemiologie din cadrul ASP Neamt, în cursul acestui an au fost efectuate peste 5.000 de testãri HIV în laboratoarele institutiei si au fost depistate 30 de cazuri noi. ÃŽn acelasi interval de timp au fost înregistrate sase decese, iar din 1990 pînã acum au murit 350 de persoane care au fost bolnave de SIDA.

Articol afisat de 3403 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective