Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 1 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mai multă tolerantă pentru cei bolnavi de SIDA

• în Neamt, peste 350 de persoane sînt infectate cu HIV sau au fost diagnosticare cu SIDA


Cei 358 de nemteni care trăiesc drama de a fi infectate cu virusul HIV sau de a fi bolnave de SIDA se află astăzi, 1 decembrie - Ziua Mondială de luptă împotriva acestei crude maladii, s-au aflat ieri în atentia cadrelor medicale ale Autoritătii de Sănătate Publică (ASP) Neamt, a reprezentantilor ARAS, si a mai multor organizatii non-guvernamentale din judet care se implică în sprijinirea acestor persoane si a familiilor lor. Acestia s-au întîlnit ieri la sediul ASP Neamt, în ideea de a-si exprima solidaritatea cu persoanele cu HIV-SIDA si familiile acestora, dar si cu acela de a se implica într-o campanie initiată de Organizatia Mondială a Sănătătii si Ministerul Sănătătii, care are drept scop combaterea discriminării acestora.
Reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale angajate în spirijirea persoanelor cu HIV-SIDA si a familiilor acestora atrag atentia asupra faptului că la nivelul judetului Neamt, ca de altfel, la nivelul întregii tări pesoanele care luptă cu această gravă problemă de sănătate, se izbesc de foarte multe ori de intoleranta celor din jur care îi stigmatizează. Din cauza necunoasterii suficiente a amănuntelor legate de metodele de transmitere a bolii, în scoli, la locul de muncă, în dispensarele medicale stomatologice, copiii sau adultii cu HIV -SIDA sînt marginalizati. Răutatea provocată de necunoastere a problemei HIV-SIDA este atît de mare încît, cadrele didactice de la unele licee din judet nu au acceptat ca pe pereti să fie expuse afise cu îndemnuri la tolerantă fată de persoanele cua stfel de probleme. Conform evidentelor medicale ale ASP Neamt, dintre cei 358 de nemteni cu HIV-SIDA, 146 sînt copii. 174 de persoane se află în tratament eligibil.
„Problema HIV SIDA reprezintă la ora actuală, la nivel mondial, o problemă de sănătate publică nerezolvată. Cu toate că virusul HIV a fost pus în evidentă în 1982, pînă acum nu au fost înregistrate progrese foarte mari în ceea ce priveste tratamentul care să ducă la vindecare, dar a crescut speranta de viată a celor infectati. Contează foarte mult măsurile de prevenire a infectării cu HIV, iar pentru cei infectati deja contează să fie diagnsoticati în fază incipientă si să înceapă cît mai devreme tratametul. La nivelul ASP Neamt se desfăsoară un program de prevenire si control al HIV-SIDA, care anul acesta a avut alocate 320 de milioane de lei. Acesti bani au fost folositi pentru efectuarea de testări gratuite HIV în rîndul gravidelor, al bolnavilo de TBC si de sifilis si al cazurilor sociale“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director ajdjunct al ASP Neamt. Potrivit precizărilor făcute de către medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, sefa Biroului Epidemiologie din cadrul ASP Neamt, în cursul acestui an au fost efectuate peste 5.000 de testări HIV în laboratoarele institutiei si au fost depistate 30 de cazuri noi. În acelasi interval de timp au fost înregistrate sase decese, iar din 1990 pînă acum au murit 350 de persoane care au fost bolnave de SIDA.

Articol afisat de 2870 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective