Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mare, mare atentie, soferi!

Mare, mare atentie, soferi!

• începînd de astãzi, soferii care gafeazã în trafic vor da socotealã în conformitate cu prevederile noului Cod Rutier • este voba de acei conducãtori auto care vor comite fapte grave • si pietonii au si ei responsabilitãti •

Gata. Începînd de astãzi, intrã în vigoare noul Cod Rutier. Noua legislatie, care pedepseste mult mai drastic abaterile grave la normele rutiere, va da serios de furcã în special soferilor indisciplinati. Trebuie spus cã politistii, pentru o perioadã, vor da dovadã de clementã, si asta pentru ca participantii la trafic sã se obisnuiascã cu noile prevederi. Clementa va fi valabilã doar în cazul în care contravenientii comit abateri usoare.
ÃŽn continuare, o sã prezentãm cîteva dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Rutier. Astfel, începînd de astãzi, cei care vor depãsi coloanele de autovehicule oprite la semafor sau la nivel cu calea feratã riscã o suspendare a permisului de conducere pentru o perioadã de 30 de zile. Cu o suspendare de 60 de zile vor fi „premiati“ cei care comit neregulile de mai sus si vor fi implicati în accidente usoare. Perioada maximã de suspendare a carnetului, respectiv 90 de zile, se va aplica pentru consum de alcool (dacã fapta nu constituie infractiune), pentru defectiuni grave la sistemul de frînare sau de directie, la trecerea printre bariere si depãsirea cu mai mult de 50 km/ h a vitezei maxime admise. Va fi interzisã desfãsurarea de concursuri, antrenamente, ori întreceri cu vehicule sau cu animale pe drumurile publice, cu exceptia celor autorizate de administratorul drumului respectiv si avizate de Politia Rutierã. ÃŽncãlcarea acestei reguli va constitui infractiune.
Pietonii accidentati ca urmare a traversãrii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului, sau nerespectãrii altor obligatii stabilite de normele rutiere poartã întreaga rãspundere a accidentãrii lor, în conditiile în care conducãtorul auto a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector. Adicã, li se pot întocmi dosare penale si pot fi obligati la plata unor daune cãtre conducãtorii auto.
Cea mai importantã noutate, prevãzutã în noua legislatie rutierã, o reprezintã punctele de penalizare. Acumularea unui anumit punctaj poate duce la suspendarea dreptului de a conduce sau chiar la anularea acestui drept. Noul Cod Rutier reglementeazã clar faptele care vor fi sanctionate pe bazã de punctaj.
Un punct amendã reprezintã, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotãrîre de guvern. Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate, consemnîndu-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce se va dispune în urmãtoarele cazuri: a) pentru o perioadã de 30 de zile, dacã titularul permisului de conducere a sãvîrsit contraventii care cumuleazã 15 puncte de penalizare; b) pentru o perioadã de 60 de zile, dacã titularul permisului de conducere cumuleazã, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmãtoarele 12 luni de la data expirãrii ultimei suspendãri a exercitãrii dreptului de a conduce.
În cazul în care conducãtorul de autovehicul sau tramvai sãvîrseste, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouã faptã care atrage suspendarea, perioada de suspendare se majoreazã cu încã 30 de zile. Hotãrîrea de suspendare a exercitãrii dreptului de a conduce se comunicã titularului de cãtre serviciul politiei rutiere, care are în evidentã contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatãrii ultimei contraventii.

Articol afisat de 2283 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 01.12.2006 04:50
Spagutza...
Spagutza e in floare...iti dai seama?E ca pe vremuri cand iti dadea bonul ala de 50 de lei.Nu e mai usor sa-i dau lui 100 de mii fara chitanta decat 200 de mii cu chitanta?Contraziceti-ma...hehehehehe
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective