Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mare, mare atentie, soferi!

Mare, mare atentie, soferi!

• începînd de astăzi, soferii care gafează în trafic vor da socoteală în conformitate cu prevederile noului Cod Rutier • este voba de acei conducători auto care vor comite fapte grave • si pietonii au si ei responsabilităti •

Gata. Începînd de astăzi, intră în vigoare noul Cod Rutier. Noua legislatie, care pedepseste mult mai drastic abaterile grave la normele rutiere, va da serios de furcă în special soferilor indisciplinati. Trebuie spus că politistii, pentru o perioadă, vor da dovadă de clementă, si asta pentru ca participantii la trafic să se obisnuiască cu noile prevederi. Clementa va fi valabilă doar în cazul în care contravenientii comit abateri usoare.
În continuare, o să prezentăm cîteva dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Rutier. Astfel, începînd de astăzi, cei care vor depăsi coloanele de autovehicule oprite la semafor sau la nivel cu calea ferată riscă o suspendare a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Cu o suspendare de 60 de zile vor fi „premiati“ cei care comit neregulile de mai sus si vor fi implicati în accidente usoare. Perioada maximă de suspendare a carnetului, respectiv 90 de zile, se va aplica pentru consum de alcool (dacă fapta nu constituie infractiune), pentru defectiuni grave la sistemul de frînare sau de directie, la trecerea printre bariere si depăsirea cu mai mult de 50 km/ h a vitezei maxime admise. Va fi interzisă desfăsurarea de concursuri, antrenamente, ori întreceri cu vehicule sau cu animale pe drumurile publice, cu exceptia celor autorizate de administratorul drumului respectiv si avizate de Politia Rutieră. Încălcarea acestei reguli va constitui infractiune.
Pietonii accidentati ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului, sau nerespectării altor obligatii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în conditiile în care conducătorul auto a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector. Adică, li se pot întocmi dosare penale si pot fi obligati la plata unor daune către conducătorii auto.
Cea mai importantă noutate, prevăzută în noua legislatie rutieră, o reprezintă punctele de penalizare. Acumularea unui anumit punctaj poate duce la suspendarea dreptului de a conduce sau chiar la anularea acestui drept. Noul Cod Rutier reglementează clar faptele care vor fi sanctionate pe bază de punctaj.
Un punct amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărîre de guvern. Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate, consemnîndu-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se va dispune în următoarele cazuri: a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvîrsit contraventii care cumulează 15 puncte de penalizare; b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvîrseste, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouă faptă care atrage suspendarea, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile. Hotărîrea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunică titularului de către serviciul politiei rutiere, care are în evidentă contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contraventii.

Articol afisat de 1819 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de december la data 01.12.2006 04:50
Spagutza...
Spagutza e in floare...iti dai seama?E ca pe vremuri cand iti dadea bonul ala de 50 de lei.Nu e mai usor sa-i dau lui 100 de mii fara chitanta decat 200 de mii cu chitanta?Contraziceti-ma...hehehehehe
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective