Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Judetul Neamt poate produce energie fără să polueze

• proiectul derulat de WWE Neamt ar aduce 20 de milioane de euro nereturnabili • trebuie doar să ridice fabricile de pelete si să pună în functiune centrale termice care utilizează acest tip de combustibil • „este un lucru foarte eficient pentru că ne dezvoltăm si, în acelasi timp, contribuim la purificarea mediului“, spune vicepresedintele CJ, Dumitru Badea •

Judetul Neamt este beneficiarul unui proiect unic în România, prin care poate deveni punctul cel mai căutat de tările dezvoltate. În premieră pentru tara noastră, Neamtul poate produce energie fără să polueze mediul înconjurător si, mai mult, poate primi zeci de milioane de euro pentru că face acest lucru. Este vorba de proiectul tip „implementare în comun“ (JI), denumit „utilizarea biomasei în producerea de energie în judetul Neamt“, la care s-au angajat România si Danemarca, pentru ca tara noastră să se orienteze spre surse de energie alternativă. Subiectul nu este nou. Primii pasi româno-danezi au fost făcuti în 2003, iar judetul Neamt a intrat pe scenă pe finalul lui 2004. Eforturile au fost întetite anul trecut si anul acesta, cînd s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Judetean si societatea daneză Danice Invest si s-a înfiintat societatea WWE Neamt. Noutatea este că abia în urmă cu o săptămînă a venit ultimul acord necesar înainte de a se intra în linie dreaptă. Comisia Natională pentru Schimbări Climatice (CNSC) s-a întîlnit, la începutul lunii trecute, cu Gheorghe Nicolae, angajat al CJ Neamt, care s-a ocupat de acest proiect. După ce acesta a sustinut proiectul, Comisia a făcut o analiză si si-a dat avizul. Pe 23 noiembrie, Ministerul Mediului a trimis în Neamt scrisoarea de aprobare a proiectului JI. Pentru că, în România, industria a cam fost pusă pe chituci, marii poluatori au dispărut. De aceea, calitatea aerului este superioară celei din tările foarte dezvoltate. Pentru a mentine echilibrul si a nu spori emisiile de gaze cu efect de seră, Natiunile Unite au semnat un protocol la Kyoto prin care tările dezvoltate le ajută pe cele în curs de dezvoltare să-si rezolve problemele de ordin ecologic. România are rezerve de crete de carbon enorme si le poate vinde pe bani grei, însă în baza unor proiecte concrete. WWE Neamt derulează primul proiect de acest tip din tară. „A venit aprobarea de la Ministerul Mediului si, cum programul este pînă în 2013, cu posibilitatea prelungirii pînă în 2017, judetul Neamt are alocate 20 milioane de euro pentru cota de carbon. Adică, luăm bani pentru ce nu poluăm. Asta cu obligatia ca banii să îi investim tot în centrale termice nepoluante. Este un lucru foarte eficient. În primul rînd, contribuie la păstrarea si purificarea mediului înconjurător. În al doilea rînd, ne dezvoltăm ca judet. Principalul e să fim destepti, să avem realizări si să obtinem acesti bani care ni se dau. Pe măsură ce ne vom dezvolta, vor veni si mai multi bani“, a declarat Dumitru Badea, vicepresedintele CJ Neamt.
Referindu-se la proiectul a cărui implementare va fi începută în Neamt, ing. Gheorghe Nicolae a subliniat: „Proiectul are ca tinte, în judetul Neamt, construirea unor capacităti de producere a biomasei, adică fabrica de pelete de la Tarcău si celelalte două care sînt în asteptare, precum si realizarea de centrale termice care folosesc acest combustibil pentru scolile din Tarcău, Săbăoani, Valea Ursului si Bicaz. Totodată, va asigura încălzirea municipiului Roman cu acest tip de energie nepoluantă, precum si în scolile si institutiile din Tîrgu Neamt si Roznov. Singura obligatie pe care o avem este să punem în functiune minim 16.000 de mega watt pînă la sfîrsitul lui 2008. Scrisoarea de la Comisia Natională pentru Schimbări Climatice, singurul organism din tară acreditat să discute problematica cretelor de carbon, este cea care deschide calea unor proiecte benefice atît din punct de vedere al refacerii infrastructurii termice, cît si din cel al pretului energiei termice“.
După calculele făcute de Guvernele României si Danemarcei, la începutul discutiilor, energia termică obtinută prin acest sistem ar urma să coste pînă în 70% din pretul care era valabil, în tara noastră, la 1 ianuarie 2006.

Articol afisat de 1953 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective