Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Carnea de porc, controlatã trichineloscopic

Carnea de porc, controlatã trichineloscopic

• în circumscriptiile sanitar-veterinare din pietele din judet se efectueazã examene trichineloscopice la carnea de porc • examenul poate fi solicitat de oricine, contra sumei de 70.000 de lei • analizele sînt efectuate de cãtre medici veterinari •

Angajatii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt (DSV) efectueazã, de la începutul acestei sãptãmîni, examene trichinelosopice la carnea de porc. Conform precizãrilor fãcute de cãtre medicul veterinar Constantin Lipan, director adjunct al respectivei institutii, acest tip de examen se efectueazã în marile piete agroalimentare din judet (Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz), în fiecare zi, între orele 8 si 18, la circumscriptiile sanitar-veterinare din aceste centre comerciale.
Examenele sînt efectuate de cãtre medicii veterinari care, pe loc, analizeazã la microscop mostre de carne de porc din ceea ce vînd crescãtorii particulari. Poate solicita efectuarea acestui examen orice persoanã care doreste sã se asigure cã nu riscã sã se îmbolnãveascã de trichinelozã din cauza cãrnii de porc pe care a achizitionat-o, contra sumei de 70.000 de lei.
Trichineloza este produsã de un mic vierme, Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestatã. Larvele de Trichinella din carnea infestatã, cel mai des cea de porc, odatã pãtrunse în tubul digestiv, sînt eliberate si se transformã în viermi adulti în 5-7 zile. Dupã fertilizare, viermii masculi se eliminã, iar femelele pãtrund în mucoasa intestinului, unde depun larve timp de cîteva sãptãmîni. Acestea intrã, apoi, în circulatie si, ulterior, se stabilesc în tesuturi, în special în musculatura scheletului. În muschi, larvele se închisteazã si rãmîn vii ani de zile sau se pot calcifia.
Manifestãrile clinice sînt în functie de cantitatea de larve ingerate. Incubatia este de 9-18 zile. Initial, bolnavii prezintã dureri abdominale, lipsa poftei de mîncare, greatã, diaree. Apoi, apar durerile musculare, slãbiciuni si dificultãti la mers, mestecat, înghitit, respirat. Muschii devin tumefiati si pot apãrea si eruptii pe piele. Carateristic, însã, este edemul fetei.
Temperatura poate creste pînã la 38-40 grade, timp de mai multe zile. Dacã invazia este masivã, poate fi afectat si creierul, cu manifestãri neuro-psihice.
Trichineloza este o boalã care se poate preveni. De aceea, se recomandã consumul cãrnii si a produselor din carne verificate. Dacã sacrificarea are loc în gospodãrie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o mãsura sigurã pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termicã suficientã prin fierbere sau frigere a cãrnii.
Tot de luni, inspectorii sanitar-veterinari efectueazã controale ale produselor alimentare de toate felurile, care se comercializeazã în pietele din judet.
„Echipe de medici si inspectori din cadrul institutiei noastre se vor afla pe teren zi de zi, pînã pe 3 ianuarie, pentru a controla calitatea si termenul de valabilitate al tuturor produselor alimentare care se vînd în toate pietele agroalimentare din întreg judetul. Sperãm sã nu avem surprize neplãcute si sã nu fie nevoie sã supãrãm pe nimeni aplicînd amenzi pentru eventuale nereguli pe care le-am putea depista“, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamt.

Articol afisat de 2067 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective