Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Arnăuti si jieni, pe străzi

Arnăuti si jieni, pe străzi

• în acest an, la Piatra Neamt au sosit alaiuri de urători, căiuti, capre si ursi din 15 comune ale judetului • primii care au urcat pe scena amenajată în zona Complexului „Unic“ au fost urătorii din Trifesti, iar ursii din Girov au provocat ropote de aplauze • în ciuda frigului pătrunzător, sute de pietreni au urmărit, în centrul localitătii, spectacolul •

Centrul municipiului Piatra Neamt a răsunat ieri, pret de trei ore, de tobe si pocnete de bice. De la ora 11, păstrători ai datinilor si obiceiurilor din cincisprezece comune nemtene au defilat din fata Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamt, către magazinul Unic, unde a fost amenajată scena pentru spectacolele prezentate în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Grupurile de urători au dansat, au strigat si au hăulit, iar sunetul tobelor au zguduit geamurile apartamentelor din zona centrală. Trecătorii s-au oprit în drum si au admirat alaiurile, iar soferii aflati în trafic au circulat cu viteză redusă, pentru a-i vedea pe dansatori. Multi au filmat alaiurile, iar cei care nu au avut camere de luat vederi s-au folosit de telefoanele mobile.
Ajunse la scena din centrul localitătii, alaiurile au avut de asteptat circa un sfert de oră pentru perfectarea ultimelor amănunte organizatorice. În numai cîteva minute, s-au strîns sute de oameni dornici să vadă jocul căiutilor, ursilor, caprei, ori pe fiorosii mascati. Primii care au urcat pe scenă au fost urătorii de la Trifesti. Deschiderea a fost făcută de cel mai vîrstnic din alai care a dat greutate celor spuse. Toti cei peste zece urători din Trifesti au venit îmbrăcati în straie populare. Apoi, în spectacol si-au făcut loc „Arnăutii“ din Băltătesti. Potrivit programului stabilit de Centrul pentru Cultură si Arte „Carmen Saeculare“, la Piatra Neamt au venit si urători din Grinties - cu „Cerbul“, si „Alaiul de datini si obiceiuri“ din Pipirig, „Capra mută“ de la Bahna, „Ursii“ de la Brusturi, Formatia de urători“ de la Români, „Mascatii“ de la Oglinzi si Răucesti, „Arnăutii“ de la Urecheni, „Căiutii“ din Bîrgăuani, „Capra de la Tosorog“ din Bicazu Ardelean, „Căiutii“ din Borlesti, „Ursii“ din Girov, „Alaiul de datini“ din Piatra Soimului, „Alaiul de datini“ din Tasca si „Ursii“ din Gîrcina. Unul dintre momentele cheie ale Festivalului l-a constituit dansul mascatilor din Oglinzi - Răucesti, circa 20 la număr. Nici căiutii de la Pipirig nu au fos mai prejos. Unul dintre ei, care avea cel mult zece ani, a reusit să smulgă aplauzele publicului adunat în Piata Stefan cel Mare. Poate numărul de spectatori ar fi fost mai mare dacă vîntul nu ar fi suflat atît de tăios. Cînd au urcat pe scenă ursii din Girov, cîtiva spectatori - legati de zonă - au bătut din palme furtunos. „Acestea sînt obiceiurile cu care am crescut. Stiu jocul ursilor de cînd eram mic copil si l-am jucat ani la rînd. Astept de fiecare dată ziua de 31 decembrie, ca să merg în sat să văd datinile si obiceiurile zonei. Din păcate, de la an la an, se perimează. Tinerii nu mai sînt interesati să meargă prin sat cu uratul, cu ursul, cu capra. În tineretea mea, duduia satul, pe 31 decembrie, de cîti urători erau. Nu era ogradă în care să nu intrăm si să fim serviti cu un pahar cu vin si cu cozonac de către gazde. Acum, flăcăii nu prea mai merg la fetele de măritat. Vechile obiceiuri aproape că nu mai există. Oamenii s-au împutinat la sate, sînt coplesiti de probleme si nu mai sînt foarte interesati de cetele de urători“, a povestit Costin Toderică, în vîrstă de 46 de ani, născut în comuna Girov.
Efortul celor care au venit în Piatra Neamt pentru a prezenta datinile si obiceiurile din comunele în care trăiesc au fost răsplătite simbolic de către reprezentantii Centrului pentru Cultură si Arte „Carmen Saeculare“. Fiecare urător a primit cîte 300.000 de lei, iar autoritatea locală care i-a însotit (primar, viceprimar, coordonator de grup) - cîte o diplomă de excelentă si un afis cu Festivalul de Datini si Obiceiuri.

Articol afisat de 3098 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective