Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Am dorit sã întãrim încrederea cetãteanului în institutia Prefecturii“

• interviu cu Toader Mocanu, reprezentantul Guvernului în judetul Neamt

Reporter: Ne aflãm la un nou sfîrsit de an. Cum apreciati cã a fost 2006 pentru prefect si pentru Prefecturã?
Toader Mocanu: Finalul fiecãrui an reprezintã un moment de bilant. Asadar, privind în urmã si fãcînd o sintezã a activitãtii profesionale, pot spune cã 2006 a fost un an bun, atît pentru mine, cît si pentru institutie.
Rep: Care au fost prioritãtile pentru 2006 si cîte ati realizat din ele?
T.M.: Ne-am propus sã sustinem în continuare reforma în administratie, sã perfectionãm si sã dotãm aparatul administrativ, sã finalizãm restituirea proprietãtilor atît la legile fondului funciar, cît si la Legea nr. 10/ 2001, sã sprijinim dezvoltarea economicã a judetului, sã urmãrim realizarea mãsurilor prevãzute în Planul de implementare a legislatiei si de consolidare institutionalã la nivel local si, în general, a tuturor actiunilor privind integrarea în Uniunea Europeanã.
Au fost obiective care nu au rãmas doar la faza de propunere, ci au fost realizate aproape în totalitate, pentru cã nu putem vorbi de perfectiune. Este important, însã, sã tindem spre ea.
Rep: Ati putea trece în revistã activitatea Prefecturii Neamt?
T.M.: Am sprijinit dezvoltarea economicã a judetului, prin apropierea de mediul de afaceri, prin organizarea de întîlniri repetate a reprezentantilor Guvernului cu oamenii de afaceri din Neamt. Pentru atragerea de investitori strãini, am fãcut cunoscutã oferta judetului oamenilor de afaceri americani, precum si ambasadorilor care ne-au vizitat. Datele statistice în economie scot în evidentã evolutii favorabile. Am monitorizat derularea programelor guvernamentale si sectoriale în toate serviciile publice deconcentrate. S-au luat mãsuri pentru a încerca sã combatem sãrãcia si somajul, prin implementarea Planului de mãsuri active. S-a avut în vedere îmbunãtãtirea conditiilor de învãtãmînt prin Programul guvernamental de reabilitare a unitãtilor scolare si de dotare cu mijloace pentru transportul elevilor. Am combãtut prin campanii guvernamentale munca la negru. Am acordat asistentã autoritãtilor locale pentru a aplica si a obtine finantare prin Programul de dezvoltare ruralã.
Nu mai putinã atentie am acordat refacerii stãrii de sãnãtate a populatiei si aplicãrii reformei din sistemul sanitar în Neamt. Au fost intensificate actiunile de combatere a abuzurilor de orice naturã, care aduc atingere stãrii de sãnãtate a populatiei, prin actiuni specifice sau în colaborare cu alte organe sau organisme de specialitate. Au fost supravegheate toate sursele poluante (mediu, apã, aer, radiatii). Am rãspuns cu promptitudine numeroaselor solicitãri venite de la ministere pentru analizele din sedintele de Guvern, ori pentru fundamentarea unor proiecte de acte administrative. Si ne-am încadrat în termenele stabilite.
Rep: Ce a fãcut prefectul pentru oamenii simpli?
T.M.: Am încercat, prin toatã activitatea noastrã, sã întãrim încrederea cetãteanului în institutia Prefecturii. Am încercat sã le cunoastem problemele si sã le rezolvãm. Am putea spune cã am reusit lucrul acesta, avînd în vedere cã, în barometrul de opinie realizat de Primãria Piatra Neamt, Prefectura se bucurã de încrederea majoritãtii repondentilor. Pentru noi este un semn cã sîntem pe directia cea bunã si, totodatã, o încurajare sã continuãm aceastã linie. Am avut în vedere sã contribuim la refacerea autoritãtii statului, redarea încrederii cetãtenilor în institutiile menite sã-i apere. Am continuat procesul de împroprietãrire a celor nedreptãtiti si ne apropiem de final. Am monitorizat aplicarea pachetului de legi, hotãrîri, date pentru realizarea Programului de guvernare, precum subventiile în agriculturã, restructurarea învãtãmîntului, reforma în sãnãtate, combaterea sãrãciei si a somajului, întãrirea disciplinei financiare, protectia mediului si a consumatorilor, combaterea coruptiei, întãrirea ordinii publice. Am coordonat dialogul cu diferite categorii sociale si am mediat conflicte de muncã.
Nici în acest an nu am fost ocoliti de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, alunecãri de teren sau poluãri accidentale. Valoarea pagubelor produse de inundatii a fost de 27.147 de mii de lei noi. Am propus 23 de proiecte de Hotãrîri de Guvern, din care nouã au fost pentru obtinerea fondurilor necesare pentru refacerea infrastructurii afectate de calamitãti. Totodatã, ne putem mîndri cu o bunã colaborare cu mass media, ceea ce ne ajutã ca oamenii sã cunoascã activitatea noastrã. Ar mai fi multe de adãugat, dar as vrea sã mã opresc la poate cel mai sensibil obiectiv, si anume urmãrirea realizãrii mãsurilor de integrare în Uniunea Europeanã.
„2006 a fost un an bun pentru noi“
Rep: Categoric, 2006 a fost anul decisiv pentru integrare. Care au fost obiectivele la nivelul judetului Neamt?
T.M.: Ne-am concentrat atentia mai ales pe continuarea actiunilor de aducere a informatiei europene în mediul rural, pe formarea de specialisti în domeniul politicilor europene si gestionãrii fondurilor structurale, pe informarea publicului larg asupra principalelor aspecte ale aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Rep: Mai concret, cum ati fãcut aceste lucruri?
T.M.: Am avut activitãti dedicate comunicãrii, printre care as dori sã le mentionez pe cele mai însemnate. Am înfiintat, în luna februarie, Reteaua de Informare Ruralã RURAL NET, destinatã unei bune informãri si pregãtiri a angajatilor din cadrul primãriilor rurale, în special pe problematica Uniunii Europene. Din retea fac parte, alãturi de noi, alte sapte institutii: Consiliul Judetean, Agentia de Dezvoltare Regionalã Nord-Est, Directia Agricolã, Directia Sanitar-Veterinarã, Camera de Comert si Industrie a judetului, Asociatia Ecoforest si BCR. Prin activitatea retelei, primãriile din mediul rural pot oferi informatii reale cetãtenilor, oportunitãti de finantare, facilitãti, reglementãri legislative si multe alte date de interes.
Totodatã, am organizat, în parteneriat cu servicii publice deconcentrate, campanii de informare care au avut drept tintã cetãteni, elevi, studenti sau oameni de afaceri. A avut loc Caravana SAPARD, al cãrei scop a fost sã prezinte oportunitãtile de finantare a investitiilor din mediul rural. La fel, campania „Fermier în Europa“ a fost destinatã investitorilor din mediul rural. Ne-am implicat în campania „Eu nu dau si nu iau spagã“, o actiune de constientizare si informare asupra fenomenului coruptiei, care a avut rezonante pozitive în rîndul cetãtenilor. Nu în ultimul rînd, campania „Informare pentru integrare“, care a fost destinatã tot mediului rural, a abordat teme precum istoricul si institutiile Uniunii Europene, euro-miturile, costurile si beneficiile integrãrii.
Rep: Mai sînt putine zile pînã cînd 2006 se încheie, iar noi intrãm în comunitatea europeanã pe usa din fatã. Ce repere aveti pentru 2007?
T.M. Cu sigurantã, si spun asta cu toatã convingerea, 2006 a fost un an bun pentru noi. Toatã lumea, toti colaboratorii si-au fãcut datoria si le multumesc pentru asta. 2007 va fi un an care ne va solicita si mai mult implicarea si va trebui sã ne intensificãm activitatea în Prefecturã. Intentionãm sã elaborãm si sã popularizãm un „Ghid al cetãteanului european“, ce va reuni teme de interes pentru cetãteni. Acest ghid este destinat autoritãtilor locale si va fi sarcina acestora sã îl aducã la cunostinta oamenilor. Dorim, de asemenea, sã continuãm demersurile si asistenta pentru încheierea cît mai multor parteneriate locale, în vederea accesãrii Fondului Social European. Vom continua si actiunile de informare a cetãtenilor si a autoritãtilor. Avem, deja, stabilite în agendã campaniile „Fondurile structurale si de coeziune - modele de bunã practicã în statele Uniunii Europene“ - actiune realizatã în colaborare cu Ministerul Integrãrii Europene, „Accesul cetãtenilor români pe piata muncii din statele membre, dupã aderare“, „Agricultura româneascã în contextul Uniunii Europene“ si „Taxe si impozite în limbaj european“. Acestea sînt doar cîteva. Sperãm sã fie mult mai multe si sã reusim sã le transpunem în practicã, astfel încît, la finalul lui 2007, sã putem spune din nou cã încheiem încã un an bun.

Articol afisat de 1700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective