Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Am dorit să întărim încrederea cetăteanului în institutia Prefecturii“

• interviu cu Toader Mocanu, reprezentantul Guvernului în judetul Neamt

Reporter: Ne aflăm la un nou sfîrsit de an. Cum apreciati că a fost 2006 pentru prefect si pentru Prefectură?
Toader Mocanu: Finalul fiecărui an reprezintă un moment de bilant. Asadar, privind în urmă si făcînd o sinteză a activitătii profesionale, pot spune că 2006 a fost un an bun, atît pentru mine, cît si pentru institutie.
Rep: Care au fost prioritătile pentru 2006 si cîte ati realizat din ele?
T.M.: Ne-am propus să sustinem în continuare reforma în administratie, să perfectionăm si să dotăm aparatul administrativ, să finalizăm restituirea proprietătilor atît la legile fondului funciar, cît si la Legea nr. 10/ 2001, să sprijinim dezvoltarea economică a judetului, să urmărim realizarea măsurilor prevăzute în Planul de implementare a legislatiei si de consolidare institutională la nivel local si, în general, a tuturor actiunilor privind integrarea în Uniunea Europeană.
Au fost obiective care nu au rămas doar la faza de propunere, ci au fost realizate aproape în totalitate, pentru că nu putem vorbi de perfectiune. Este important, însă, să tindem spre ea.
Rep: Ati putea trece în revistă activitatea Prefecturii Neamt?
T.M.: Am sprijinit dezvoltarea economică a judetului, prin apropierea de mediul de afaceri, prin organizarea de întîlniri repetate a reprezentantilor Guvernului cu oamenii de afaceri din Neamt. Pentru atragerea de investitori străini, am făcut cunoscută oferta judetului oamenilor de afaceri americani, precum si ambasadorilor care ne-au vizitat. Datele statistice în economie scot în evidentă evolutii favorabile. Am monitorizat derularea programelor guvernamentale si sectoriale în toate serviciile publice deconcentrate. S-au luat măsuri pentru a încerca să combatem sărăcia si somajul, prin implementarea Planului de măsuri active. S-a avut în vedere îmbunătătirea conditiilor de învătămînt prin Programul guvernamental de reabilitare a unitătilor scolare si de dotare cu mijloace pentru transportul elevilor. Am combătut prin campanii guvernamentale munca la negru. Am acordat asistentă autoritătilor locale pentru a aplica si a obtine finantare prin Programul de dezvoltare rurală.
Nu mai putină atentie am acordat refacerii stării de sănătate a populatiei si aplicării reformei din sistemul sanitar în Neamt. Au fost intensificate actiunile de combatere a abuzurilor de orice natură, care aduc atingere stării de sănătate a populatiei, prin actiuni specifice sau în colaborare cu alte organe sau organisme de specialitate. Au fost supravegheate toate sursele poluante (mediu, apă, aer, radiatii). Am răspuns cu promptitudine numeroaselor solicitări venite de la ministere pentru analizele din sedintele de Guvern, ori pentru fundamentarea unor proiecte de acte administrative. Si ne-am încadrat în termenele stabilite.
Rep: Ce a făcut prefectul pentru oamenii simpli?
T.M.: Am încercat, prin toată activitatea noastră, să întărim încrederea cetăteanului în institutia Prefecturii. Am încercat să le cunoastem problemele si să le rezolvăm. Am putea spune că am reusit lucrul acesta, avînd în vedere că, în barometrul de opinie realizat de Primăria Piatra Neamt, Prefectura se bucură de încrederea majoritătii repondentilor. Pentru noi este un semn că sîntem pe directia cea bună si, totodată, o încurajare să continuăm această linie. Am avut în vedere să contribuim la refacerea autoritătii statului, redarea încrederii cetătenilor în institutiile menite să-i apere. Am continuat procesul de împroprietărire a celor nedreptătiti si ne apropiem de final. Am monitorizat aplicarea pachetului de legi, hotărîri, date pentru realizarea Programului de guvernare, precum subventiile în agricultură, restructurarea învătămîntului, reforma în sănătate, combaterea sărăciei si a somajului, întărirea disciplinei financiare, protectia mediului si a consumatorilor, combaterea coruptiei, întărirea ordinii publice. Am coordonat dialogul cu diferite categorii sociale si am mediat conflicte de muncă.
Nici în acest an nu am fost ocoliti de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, alunecări de teren sau poluări accidentale. Valoarea pagubelor produse de inundatii a fost de 27.147 de mii de lei noi. Am propus 23 de proiecte de Hotărîri de Guvern, din care nouă au fost pentru obtinerea fondurilor necesare pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităti. Totodată, ne putem mîndri cu o bună colaborare cu mass media, ceea ce ne ajută ca oamenii să cunoască activitatea noastră. Ar mai fi multe de adăugat, dar as vrea să mă opresc la poate cel mai sensibil obiectiv, si anume urmărirea realizării măsurilor de integrare în Uniunea Europeană.
„2006 a fost un an bun pentru noi“
Rep: Categoric, 2006 a fost anul decisiv pentru integrare. Care au fost obiectivele la nivelul judetului Neamt?
T.M.: Ne-am concentrat atentia mai ales pe continuarea actiunilor de aducere a informatiei europene în mediul rural, pe formarea de specialisti în domeniul politicilor europene si gestionării fondurilor structurale, pe informarea publicului larg asupra principalelor aspecte ale aderării României la Uniunea Europeană.
Rep: Mai concret, cum ati făcut aceste lucruri?
T.M.: Am avut activităti dedicate comunicării, printre care as dori să le mentionez pe cele mai însemnate. Am înfiintat, în luna februarie, Reteaua de Informare Rurală RURAL NET, destinată unei bune informări si pregătiri a angajatilor din cadrul primăriilor rurale, în special pe problematica Uniunii Europene. Din retea fac parte, alături de noi, alte sapte institutii: Consiliul Judetean, Agentia de Dezvoltare Regională Nord-Est, Directia Agricolă, Directia Sanitar-Veterinară, Camera de Comert si Industrie a judetului, Asociatia Ecoforest si BCR. Prin activitatea retelei, primăriile din mediul rural pot oferi informatii reale cetătenilor, oportunităti de finantare, facilităti, reglementări legislative si multe alte date de interes.
Totodată, am organizat, în parteneriat cu servicii publice deconcentrate, campanii de informare care au avut drept tintă cetăteni, elevi, studenti sau oameni de afaceri. A avut loc Caravana SAPARD, al cărei scop a fost să prezinte oportunitătile de finantare a investitiilor din mediul rural. La fel, campania „Fermier în Europa“ a fost destinată investitorilor din mediul rural. Ne-am implicat în campania „Eu nu dau si nu iau spagă“, o actiune de constientizare si informare asupra fenomenului coruptiei, care a avut rezonante pozitive în rîndul cetătenilor. Nu în ultimul rînd, campania „Informare pentru integrare“, care a fost destinată tot mediului rural, a abordat teme precum istoricul si institutiile Uniunii Europene, euro-miturile, costurile si beneficiile integrării.
Rep: Mai sînt putine zile pînă cînd 2006 se încheie, iar noi intrăm în comunitatea europeană pe usa din fată. Ce repere aveti pentru 2007?
T.M. Cu sigurantă, si spun asta cu toată convingerea, 2006 a fost un an bun pentru noi. Toată lumea, toti colaboratorii si-au făcut datoria si le multumesc pentru asta. 2007 va fi un an care ne va solicita si mai mult implicarea si va trebui să ne intensificăm activitatea în Prefectură. Intentionăm să elaborăm si să popularizăm un „Ghid al cetăteanului european“, ce va reuni teme de interes pentru cetăteni. Acest ghid este destinat autoritătilor locale si va fi sarcina acestora să îl aducă la cunostinta oamenilor. Dorim, de asemenea, să continuăm demersurile si asistenta pentru încheierea cît mai multor parteneriate locale, în vederea accesării Fondului Social European. Vom continua si actiunile de informare a cetătenilor si a autoritătilor. Avem, deja, stabilite în agendă campaniile „Fondurile structurale si de coeziune - modele de bună practică în statele Uniunii Europene“ - actiune realizată în colaborare cu Ministerul Integrării Europene, „Accesul cetătenilor români pe piata muncii din statele membre, după aderare“, „Agricultura românească în contextul Uniunii Europene“ si „Taxe si impozite în limbaj european“. Acestea sînt doar cîteva. Sperăm să fie mult mai multe si să reusim să le transpunem în practică, astfel încît, la finalul lui 2007, să putem spune din nou că încheiem încă un an bun.

Articol afisat de 1161 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BĂLĂNESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective