Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 9 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Integrarea în UE, viziune diferitã privind reducerea somajului

Integrarea în UE, viziune diferitã privind reducerea somajului

• Agentia de Ocupare a Fortei de Muncã va avea competente sporite • functionarii trebuie sã fie pregãtiti sã consilieze si sã medieze forta de muncã din alte tãri • principalul obiectiv este orientarea cãtre clienti • se preconizeazã o crestere a facilitãtilor tip self-service •

Odatã cu intrarea României în Uniunea Europeanã, una dintre institutiile nemtene în activitatea cãrora vor interveni schimbãri radicale va fi Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt. Asta deoarece migratia fortei de muncã va avea dublu sens: nemtenii vor continua sã plece în strãinãtate în cãutarea unui trai mai bun, dar, pe de altã parte, în judet ar putea avea loc infuzii masive de fortã de muncã, în special din spatiul extracomunitar. Pe de altã parte, la nivelul institutiei trebuie implementate nenumãrate norme si regulamente ale Uniunii Europene. „ÃŽntr-un mediu în continuã schimbare, serviciile publice de ocupare vor trebui sã-si modernizeze structurile si furnizarea serviciilor cãtre clienti. Nevoile celor în cãutarea unui loc de muncã, someri sau persoane care îsi schimbã locul de muncã, reprezintã punctul de început al acestui proces. Vor trebui consolidate analizele la nivelul pietei muncii, prin anticiparea schimbãrilor si dezvoltarea unor relatii cît mai strînse cu angajatorii. Partea de lucru cu clientii este o componentã sistematicã a dezvoltãrii serviciilor. Agentia va trebui sã se asigure de faptul cã asistenta pe care o furnizeazã este disponibilã rapid si gratuit tuturor clientilor si cã necesitãtile sînt identificate si rezolvate foarte repede. Acest lucru va permite scãderea duratei somajului si ocuparea eficientã a locurilor de muncã vacante. Mãsurile de activare, inclusiv orientare, ar trebui relationate cu primirea indemnizatiei de somaj, pentru a încuraja cãutarea unui loc de muncã în mod activ. Acest lucru va facilita accesul la orientare, formare si alte mãsuri adecvate de sprijin, într-un cadru de angajament între serviciile publice de ocupare si persoana aflatã în cãutarea unui loc de muncã“, a declarat Rodica Popescu, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt. Aceasta a mai mentionat cã, pe viitor, este nevoie de modernizarea livrãrii serviciilor, iar pentru satisfacerea necesitãtilor clientilor ar trebui sã se lucreze mai eficient si cu alti furnizori de servicii, cum ar fi organizatii din domeniul educatiei, asistentei sociale sau agentii private de ocupare. „Prevederile europene asigurã protectie socialã lucrãtorilor migranti aflati în somaj, mai exact totalizarea perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei a douã sau mai multe state membre, în vederea deschiderii dreptului si stabilirii duratei de acordare a indemnizatiei de somaj, precum si exportul prestatiei de somaj, pentru o anumitã perioadã destinatã cãutãrii unui unui loc de muncã într-un alt stat decît cel responsabil de acordarea prestatiei“, a mai afirmat Rodica Popescu.

Descentralizarea, o solutie de sprijin pentru somerii din mediul rural

Firmele nemtene se confruntã cu o acutã lipsã de fortã de muncã, mai ales în domenii cum ar fi constructiile, alimentatia publicã sau sectorul mecanic, iar forta de muncã necalificatã este aproape de negãsit. Pentru acoperirea acestui deficit pe piata muncii din Neamt, trebuie cãutate resurse noi, iar acestea ar putea fi dincolo de granitele tãrii. La o întînire a directorilor de la Somaj din toate judetele tãrii, ministrul de resort le-a explicat cã trebuie sã fie pregãtiti pentru a acoperi necesarul cu fortã de muncã din afarã, în special din China si India. Meserii pentru care nu se mai gãseste mînã de lucru româneascã vor fi practicate de muncitori „importati“. AJOFM Neamt si-a desemnat, deja, un functionar care se va ocupa de medierea, consilierea si integrarea în muncã a strãinilor. Pe viitor, se intentioneazã sporirea numãrului angajatilor cu asemenea atributii, ei trebuind sã vorbeascã fluent cel putin o limbã de circulatie internationalã. Se intentioneazã amenajarea, în cadrul Agentiei Judetene, ori chiar a celor locale, spatii tip autoservire, cum ar fi call-centre sau autoservirea prin Internet. ÃŽn acest mod, AJOFM va putea oferi servicii profesionale, de înaltã calitate si adaptate la cerintele angajatorilor, persoanelor în cãutarea unui loc de muncã si acelor clienti care au nevoie de mai mult sprijin, cum ar fi persoanele dezavantajate.
De asemenea, se încearcã descentralizarea în domeniul ocupãrii, ceea ce va însemna cã o parte din atributiile Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã ar putea fi preluate de primãriile din mediul rural. La sediile acestora ar putea fi afisate locurile de muncã vacante de pe plan local, venindu-se, astfel, în sprijinul somerilor care nu ar mai fi nevoiti sã meargã pînã la prima agentie localã, ori chiar la Agentia Judeteanã, pentru a afla ce oportunitãti au în localitãtile de domiciliu. Pe de altã parte, primarii, care cunosc bine situatia oamenilor din zonã, ar putea avea un rol important în îndrumarea somerilor. Însã, pentru consiliere si mediere este nevoie de sprijinul specialistilor.

Articol afisat de 1765 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective