Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Armaghedonul sutanelor“

„Armaghedonul sutanelor“

• într-o scrisoare remisă redactiei, se pare din partea Protopopiatului Bacău Sud, au fost lansate o serie de acuze la adresa conducerii Episcopiei • „denuntătorii“ au afirmat că unii preoti cu functii din Roman nu ar avea dreptul la asemenea dregătorii • ca dovezi au fost invocate mediile de licentă si o prevedere a Bisericii Ortodoxe Române •


Un „Armaghedon“, o scrisoare nesemnată, dar avînd inscriptionat ca expeditor „Protopopiatul Sud, Bacău, strada M. Eminescu Nr. 5“, prin care au fost „pusi la zid“ episcopul de Roman, PS Eftimie Luca si o parte dintre cei mai cunoscuti consilieri episcopali, a „tulburat apele“ în rîndurile clerului. „Războiul sutanelor“ s-a „reaprins“ cu si mai mare vehementă, presupusii preoti din Bacău acuzîndu-l pe PS Eftimie că ar încălca hotărîrile Sfîntului Sinod si ale Adunării Nationale Bisericesti, în privinta promovării în functie a preotilor. Autorii „biletelului“ au pus toate inconsecventele decizionale ale înaltului prelat pe seama vîrstei înaintate. În acelasi „Armaghedon“ trimis pe adresa redactiei „Monitorului de Roman“, au fost aduse acuzatii privitoare la modul în care au fost promovati pe functii, la Episcopia Roman, preotii Eugen Gorbănescu, Florin Tuscanu, Mihăită Popovici, care, pe diplomele de licentă în Teologie, nu ar avea notele cerute de Adunarea Natională Bisericească pentru asemenea functii, ci unele mult mai mici. Astfel, s-a sugerat că încadrarea acestora pe functii s-ar fi făcut „pe alte criterii“, încălcîndu-se cele stabilite de forurile superioare bisericesti.
„Datorită vîrstei înaintate (nu credem că din rea vointă), Episcopul Eftimie sfidează hotărîrile Adunării Nationale Bisericesti în ce priveste numirea persoanelor din Administratia Eparhială, astfel: a numit în postul de Inspector Eparhial pe Pr. Gorbănescu Eugen, care are Diploma de Licentiat în Teologie cu media 7.00; a numit în postul de Protopop la Roman pe Pr. Tuscanu Aurel-Florin care are Diploma de Licentiat în Teologie cu media 8.00; a numit în postul de Consilier cu probleme Social-Filantropice pe Pr. Popovici Mihăită, care are Diploma de Licentiat în Teologie cu media 8.46 (datorită acestei medii nu a putut să se înscrie la doctorat în B.O.R. ci s-a înscris la Biserica Catolică). Prin aceste numiri, Episcopul Eftimie a încălcat «Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Române», revizuit si amendat de către forurile centrale în perioada 1990-2006. În conformitate cu Art. 150 (Sectia a IV-a E. Administratie Eparhială): «Vicarul Administrativ Eparhial, Consilierii Administrativi Eparhiali permanenti, Inspectorii Eparhiali si Secretarul Eparhial se numesc sau ce reconfirmă de Chiriarh (Episcop) pe o perioadă de 4 ani, într-o sedintă de lucru a Consiliului Eparhial, tinîndu-se seama de următoarele criterii: media generală de Licentă în Teologie minim 8.50, cel putin gradul II... si Cap. Al II-lea Sectia a II-a B- Protopopul - Art. 72 - Protopopul se numeste sau se reconfirmă de Chiriarh (Episcop) pe o perioadă de 4 ani..., tinîndu-se seama de următoarele criterii: media generală de Licentă în Teologie minim 8.50, cel putin gradul II...». La numirea celor enumerati mai sus nu a fost respectat nici un criteriu din cele stabilite de forurile superioare ale Bisericii; au fost alte criterii“, se precizează în răvasul remis redactiei.

Acuze peste acuze

Reprezentantul Protopopiatului Bacău, Constantin Tomozei, a declarat că, în opinia sa, PS Eftimie Luca este un om extrem de cumsecade, de bun si întelegător, dar, din cauza vîrstei, ar fi foarte influentabil. „Eu, personal, nu am avut nici un conflict cu Episcopia Roman, ci doar cu preotul Mihăită Popovici, consilier, care a «orchestrat» întreaga poveste. Conduc Protopopiatul Bacău Sud de peste 17 ani si am avut cele mai bune relatii cu Episcopia si PS Eftimie Luca, pe care toată preotimea îl respectă. Ceea ce m-a deranjat au fost acuzatiile pe care preotul Mihăită Popovici si-a permis să mi le aducă si faptul că, după cum se pare, el avea pregătit la Bacău si un înlocuitor al meu, pe preotul Dinu, pe care l-a lăudat că ar avea «har». Este cea mai mare ineptie pe care am putut-o auzi. Toti cei care slujesc au har, că altfel nu ar fi putut îmbrăca haina preotească“, a declarat preotul Constantin Tomozei. Acesta a mai declarat că, din respect pentru PS Eftimie Luca, a refuzat să meargă în audienta cerută, de curînd, de preotii din Bacău la PS Eftimie, lăsîndu-l pe acesta cu dreapta-i judecată, să ia cea mai bună decizie. Reamintim că, în prima zi de după Crăciun, un grup de 30 de preoti din Protopopiatul Bacău au solicitat audientă la PS Eftimie Luca, solicitîndu-i să revină asupra deciziei pe care o luase, în urma rapoartelor întocmite de consilierul Mihăită Popovici, de a-l elibera din functia de protopop pe preotul Constantin Tomozei. Acest lucru s-a întîmplat, preotul fiind repus pe functie si lucrurile păreau a fi intrat pe un făgas normal.
Preotul protopop de Roman, Florin Tuscanu, a considerat că toate aceste neîntelegeri aduse în atentia credinciosilor, prin intermediul presei, nu fac altceva decît să creeze grave prejudicii imaginii Bisericii. „Problema care s-a ivit la Bacău survine nemultumirilor unor persoane dornice de promovare. Acestea afectează imaginea Bisericii si o destabilizează. Cu PS Eftimie la Adunarea Eparhială nu s-a realizat decît o analiză a activitătii financiare din 2006 si s-a discutat despre bugetul anului în curs, destinat activitătilor administrative, culturale si economice. Problema care s-a ivit la Bacău este una de ordin intern, izvorîtă din nemultumirile unor persoane care si-au dorit promovarea“, a precizat preotul Florin Tuscanu. Acesta a mai mentionat că, într-adevăr, are la licentă nota mentionată si că prevederile la care s-a făcut referire în scrisoare, veridice, sînt de dată recentă. Părintele protopop a mai afirmat că ierarhul locului a luat decizia pentru numirile în functie pe baza analizei activitătii celor mentionati si pe baza unor acte normative datînd din 1948. Restul celor indicati de „denuntătorii anonimi“ fie nu au putut fi contactati, fie au refuzat să ofere declaratii.
FOTO: Nici Sfînta Biserică nu este ocolită de orgoliile omenesti

Articol afisat de 4074 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de traktorist la data 28.01.2007 16:20
O lupta aiurea
Dupa cum este organizata Biserica, cu functii si ranguri, seamna prea mult a imtaratie Paminteasca , a lege de Caesar.
Insusi Saul ( pavel ) parintele bisericii crestine nu a avut scoala si medii .... bune. Ce note a avut Isus sau fratele lui de trup , Iacov, care a condus secta nazarenienilor ?
Ce medii a avut Ioan Botezatorul, care si-a dat capul pt credinta ( la propriu ).
Lupata cu mediile e pornita din lacomia popeasca. Nu are nimic comun cu cele ceresti si nici cu cuvintul.
Cei din Roman s-au dus sa " sfinteasca " si circiuma din parkul din Roman. Un paharel mic de aghiaza de prune, o jerfa de animal, cintat " si-alta data, si-alta data, o vom face , si mai, si mai lata ! "

" la popa la poarta
este-o mitza moarta ! "
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective