Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Armaghedonul sutanelor“

„Armaghedonul sutanelor“

• într-o scrisoare remisã redactiei, se pare din partea Protopopiatului Bacãu Sud, au fost lansate o serie de acuze la adresa conducerii Episcopiei • „denuntãtorii“ au afirmat cã unii preoti cu functii din Roman nu ar avea dreptul la asemenea dregãtorii • ca dovezi au fost invocate mediile de licentã si o prevedere a Bisericii Ortodoxe Române •


Un „Armaghedon“, o scrisoare nesemnatã, dar avînd inscriptionat ca expeditor „Protopopiatul Sud, Bacãu, strada M. Eminescu Nr. 5“, prin care au fost „pusi la zid“ episcopul de Roman, PS Eftimie Luca si o parte dintre cei mai cunoscuti consilieri episcopali, a „tulburat apele“ în rîndurile clerului. „Rãzboiul sutanelor“ s-a „reaprins“ cu si mai mare vehementã, presupusii preoti din Bacãu acuzîndu-l pe PS Eftimie cã ar încãlca hotãrîrile Sfîntului Sinod si ale Adunãrii Nationale Bisericesti, în privinta promovãrii în functie a preotilor. Autorii „biletelului“ au pus toate inconsecventele decizionale ale înaltului prelat pe seama vîrstei înaintate. ÃŽn acelasi „Armaghedon“ trimis pe adresa redactiei „Monitorului de Roman“, au fost aduse acuzatii privitoare la modul în care au fost promovati pe functii, la Episcopia Roman, preotii Eugen Gorbãnescu, Florin Tuscanu, Mihãitã Popovici, care, pe diplomele de licentã în Teologie, nu ar avea notele cerute de Adunarea Nationalã Bisericeascã pentru asemenea functii, ci unele mult mai mici. Astfel, s-a sugerat cã încadrarea acestora pe functii s-ar fi fãcut „pe alte criterii“, încãlcîndu-se cele stabilite de forurile superioare bisericesti.
„Datoritã vîrstei înaintate (nu credem cã din rea vointã), Episcopul Eftimie sfideazã hotãrîrile Adunãrii Nationale Bisericesti în ce priveste numirea persoanelor din Administratia Eparhialã, astfel: a numit în postul de Inspector Eparhial pe Pr. Gorbãnescu Eugen, care are Diploma de Licentiat în Teologie cu media 7.00; a numit în postul de Protopop la Roman pe Pr. Tuscanu Aurel-Florin care are Diploma de Licentiat în Teologie cu media 8.00; a numit în postul de Consilier cu probleme Social-Filantropice pe Pr. Popovici Mihãitã, care are Diploma de Licentiat în Teologie cu media 8.46 (datoritã acestei medii nu a putut sã se înscrie la doctorat în B.O.R. ci s-a înscris la Biserica Catolicã). Prin aceste numiri, Episcopul Eftimie a încãlcat «Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Române», revizuit si amendat de cãtre forurile centrale în perioada 1990-2006. ÃŽn conformitate cu Art. 150 (Sectia a IV-a E. Administratie Eparhialã): «Vicarul Administrativ Eparhial, Consilierii Administrativi Eparhiali permanenti, Inspectorii Eparhiali si Secretarul Eparhial se numesc sau ce reconfirmã de Chiriarh (Episcop) pe o perioadã de 4 ani, într-o sedintã de lucru a Consiliului Eparhial, tinîndu-se seama de urmãtoarele criterii: media generalã de Licentã în Teologie minim 8.50, cel putin gradul II... si Cap. Al II-lea Sectia a II-a B- Protopopul - Art. 72 - Protopopul se numeste sau se reconfirmã de Chiriarh (Episcop) pe o perioadã de 4 ani..., tinîndu-se seama de urmãtoarele criterii: media generalã de Licentã în Teologie minim 8.50, cel putin gradul II...». La numirea celor enumerati mai sus nu a fost respectat nici un criteriu din cele stabilite de forurile superioare ale Bisericii; au fost alte criterii“, se precizeazã în rãvasul remis redactiei.

Acuze peste acuze

Reprezentantul Protopopiatului Bacãu, Constantin Tomozei, a declarat cã, în opinia sa, PS Eftimie Luca este un om extrem de cumsecade, de bun si întelegãtor, dar, din cauza vîrstei, ar fi foarte influentabil. „Eu, personal, nu am avut nici un conflict cu Episcopia Roman, ci doar cu preotul Mihãitã Popovici, consilier, care a «orchestrat» întreaga poveste. Conduc Protopopiatul Bacãu Sud de peste 17 ani si am avut cele mai bune relatii cu Episcopia si PS Eftimie Luca, pe care toatã preotimea îl respectã. Ceea ce m-a deranjat au fost acuzatiile pe care preotul Mihãitã Popovici si-a permis sã mi le aducã si faptul cã, dupã cum se pare, el avea pregãtit la Bacãu si un înlocuitor al meu, pe preotul Dinu, pe care l-a lãudat cã ar avea «har». Este cea mai mare ineptie pe care am putut-o auzi. Toti cei care slujesc au har, cã altfel nu ar fi putut îmbrãca haina preoteascã“, a declarat preotul Constantin Tomozei. Acesta a mai declarat cã, din respect pentru PS Eftimie Luca, a refuzat sã meargã în audienta cerutã, de curînd, de preotii din Bacãu la PS Eftimie, lãsîndu-l pe acesta cu dreapta-i judecatã, sã ia cea mai bunã decizie. Reamintim cã, în prima zi de dupã Crãciun, un grup de 30 de preoti din Protopopiatul Bacãu au solicitat audientã la PS Eftimie Luca, solicitîndu-i sã revinã asupra deciziei pe care o luase, în urma rapoartelor întocmite de consilierul Mihãitã Popovici, de a-l elibera din functia de protopop pe preotul Constantin Tomozei. Acest lucru s-a întîmplat, preotul fiind repus pe functie si lucrurile pãreau a fi intrat pe un fãgas normal.
Preotul protopop de Roman, Florin Tuscanu, a considerat cã toate aceste neîntelegeri aduse în atentia credinciosilor, prin intermediul presei, nu fac altceva decît sã creeze grave prejudicii imaginii Bisericii. „Problema care s-a ivit la Bacãu survine nemultumirilor unor persoane dornice de promovare. Acestea afecteazã imaginea Bisericii si o destabilizeazã. Cu PS Eftimie la Adunarea Eparhialã nu s-a realizat decît o analizã a activitãtii financiare din 2006 si s-a discutat despre bugetul anului în curs, destinat activitãtilor administrative, culturale si economice. Problema care s-a ivit la Bacãu este una de ordin intern, izvorîtã din nemultumirile unor persoane care si-au dorit promovarea“, a precizat preotul Florin Tuscanu. Acesta a mai mentionat cã, într-adevãr, are la licentã nota mentionatã si cã prevederile la care s-a fãcut referire în scrisoare, veridice, sînt de datã recentã. Pãrintele protopop a mai afirmat cã ierarhul locului a luat decizia pentru numirile în functie pe baza analizei activitãtii celor mentionati si pe baza unor acte normative datînd din 1948. Restul celor indicati de „denuntãtorii anonimi“ fie nu au putut fi contactati, fie au refuzat sã ofere declaratii.
FOTO: Nici Sfînta Bisericã nu este ocolitã de orgoliile omenesti

Articol afisat de 4660 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 28.01.2007 16:20
O lupta aiurea
Dupa cum este organizata Biserica, cu functii si ranguri, seamna prea mult a imtaratie Paminteasca , a lege de Caesar.
Insusi Saul ( pavel ) parintele bisericii crestine nu a avut scoala si medii .... bune. Ce note a avut Isus sau fratele lui de trup , Iacov, care a condus secta nazarenienilor ?
Ce medii a avut Ioan Botezatorul, care si-a dat capul pt credinta ( la propriu ).
Lupata cu mediile e pornita din lacomia popeasca. Nu are nimic comun cu cele ceresti si nici cu cuvintul.
Cei din Roman s-au dus sa " sfinteasca " si circiuma din parkul din Roman. Un paharel mic de aghiaza de prune, o jerfa de animal, cintat " si-alta data, si-alta data, o vom face , si mai, si mai lata ! "

" la popa la poarta
este-o mitza moarta ! "
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective