Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cãutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Paginã Optiuni paginã
Adaugã in Favorites Adaugã in Favorites
Seteazã Paginã de start Seteazã Paginã de start
Tipãreste pagina Tipãreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2007
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Armaghedonul sutanelor“

„Armaghedonul sutanelor“

• ntr-o scrisoare remis redactiei, se pare din partea Protopopiatului Bacu Sud, au fost lansate o serie de acuze la adresa conducerii Episcopiei • „denunttorii“ au afirmat c unii preoti cu functii din Roman nu ar avea dreptul la asemenea dregtorii • ca dovezi au fost invocate mediile de licent si o prevedere a Bisericii Ortodoxe Romne •


Un „Armaghedon“, o scrisoare nesemnat, dar avnd inscriptionat ca expeditor „Protopopiatul Sud, Bacu, strada M. Eminescu Nr. 5“, prin care au fost „pusi la zid“ episcopul de Roman, PS Eftimie Luca si o parte dintre cei mai cunoscuti consilieri episcopali, a „tulburat apele“ n rndurile clerului. „Rzboiul sutanelor“ s-a „reaprins“ cu si mai mare vehement, presupusii preoti din Bacu acuzndu-l pe PS Eftimie c ar nclca hotrrile Sfntului Sinod si ale Adunrii Nationale Bisericesti, n privinta promovrii n functie a preotilor. Autorii „biletelului“ au pus toate inconsecventele decizionale ale naltului prelat pe seama vrstei naintate. n acelasi „Armaghedon“ trimis pe adresa redactiei „Monitorului de Roman“, au fost aduse acuzatii privitoare la modul n care au fost promovati pe functii, la Episcopia Roman, preotii Eugen Gorbnescu, Florin Tuscanu, Mihit Popovici, care, pe diplomele de licent n Teologie, nu ar avea notele cerute de Adunarea National Bisericeasc pentru asemenea functii, ci unele mult mai mici. Astfel, s-a sugerat c ncadrarea acestora pe functii s-ar fi fcut „pe alte criterii“, nclcndu-se cele stabilite de forurile superioare bisericesti.
„Datorit vrstei naintate (nu credem c din rea voint), Episcopul Eftimie sfideaz hotrrile Adunrii Nationale Bisericesti n ce priveste numirea persoanelor din Administratia Eparhial, astfel: a numit n postul de Inspector Eparhial pe Pr. Gorbnescu Eugen, care are Diploma de Licentiat n Teologie cu media 7.00; a numit n postul de Protopop la Roman pe Pr. Tuscanu Aurel-Florin care are Diploma de Licentiat n Teologie cu media 8.00; a numit n postul de Consilier cu probleme Social-Filantropice pe Pr. Popovici Mihit, care are Diploma de Licentiat n Teologie cu media 8.46 (datorit acestei medii nu a putut s se nscrie la doctorat n B.O.R. ci s-a nscris la Biserica Catolic). Prin aceste numiri, Episcopul Eftimie a nclcat «Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romne», revizuit si amendat de ctre forurile centrale n perioada 1990-2006. n conformitate cu Art. 150 (Sectia a IV-a E. Administratie Eparhial): «Vicarul Administrativ Eparhial, Consilierii Administrativi Eparhiali permanenti, Inspectorii Eparhiali si Secretarul Eparhial se numesc sau ce reconfirm de Chiriarh (Episcop) pe o perioad de 4 ani, ntr-o sedint de lucru a Consiliului Eparhial, tinndu-se seama de urmtoarele criterii: media general de Licent n Teologie minim 8.50, cel putin gradul II... si Cap. Al II-lea Sectia a II-a B- Protopopul - Art. 72 - Protopopul se numeste sau se reconfirm de Chiriarh (Episcop) pe o perioad de 4 ani..., tinndu-se seama de urmtoarele criterii: media general de Licent n Teologie minim 8.50, cel putin gradul II...». La numirea celor enumerati mai sus nu a fost respectat nici un criteriu din cele stabilite de forurile superioare ale Bisericii; au fost alte criterii“, se precizeaz n rvasul remis redactiei.

Acuze peste acuze

Reprezentantul Protopopiatului Bacu, Constantin Tomozei, a declarat c, n opinia sa, PS Eftimie Luca este un om extrem de cumsecade, de bun si ntelegtor, dar, din cauza vrstei, ar fi foarte influentabil. „Eu, personal, nu am avut nici un conflict cu Episcopia Roman, ci doar cu preotul Mihit Popovici, consilier, care a «orchestrat» ntreaga poveste. Conduc Protopopiatul Bacu Sud de peste 17 ani si am avut cele mai bune relatii cu Episcopia si PS Eftimie Luca, pe care toat preotimea l respect. Ceea ce m-a deranjat au fost acuzatiile pe care preotul Mihit Popovici si-a permis s mi le aduc si faptul c, dup cum se pare, el avea pregtit la Bacu si un nlocuitor al meu, pe preotul Dinu, pe care l-a ludat c ar avea «har». Este cea mai mare ineptie pe care am putut-o auzi. Toti cei care slujesc au har, c altfel nu ar fi putut mbrca haina preoteasc“, a declarat preotul Constantin Tomozei. Acesta a mai declarat c, din respect pentru PS Eftimie Luca, a refuzat s mearg n audienta cerut, de curnd, de preotii din Bacu la PS Eftimie, lsndu-l pe acesta cu dreapta-i judecat, s ia cea mai bun decizie. Reamintim c, n prima zi de dup Crciun, un grup de 30 de preoti din Protopopiatul Bacu au solicitat audient la PS Eftimie Luca, solicitndu-i s revin asupra deciziei pe care o luase, n urma rapoartelor ntocmite de consilierul Mihit Popovici, de a-l elibera din functia de protopop pe preotul Constantin Tomozei. Acest lucru s-a ntmplat, preotul fiind repus pe functie si lucrurile preau a fi intrat pe un fgas normal.
Preotul protopop de Roman, Florin Tuscanu, a considerat c toate aceste nentelegeri aduse n atentia credinciosilor, prin intermediul presei, nu fac altceva dect s creeze grave prejudicii imaginii Bisericii. „Problema care s-a ivit la Bacu survine nemultumirilor unor persoane dornice de promovare. Acestea afecteaz imaginea Bisericii si o destabilizeaz. Cu PS Eftimie la Adunarea Eparhial nu s-a realizat dect o analiz a activittii financiare din 2006 si s-a discutat despre bugetul anului n curs, destinat activittilor administrative, culturale si economice. Problema care s-a ivit la Bacu este una de ordin intern, izvort din nemultumirile unor persoane care si-au dorit promovarea“, a precizat preotul Florin Tuscanu. Acesta a mai mentionat c, ntr-adevr, are la licent nota mentionat si c prevederile la care s-a fcut referire n scrisoare, veridice, snt de dat recent. Printele protopop a mai afirmat c ierarhul locului a luat decizia pentru numirile n functie pe baza analizei activittii celor mentionati si pe baza unor acte normative datnd din 1948. Restul celor indicati de „denunttorii anonimi“ fie nu au putut fi contactati, fie au refuzat s ofere declaratii.
FOTO: Nici Sfnta Biseric nu este ocolit de orgoliile omenesti

Articol afisat de 3970 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Adugat de traktorist la data 28.01.2007 16:20
O lupta aiurea
Dupa cum este organizata Biserica, cu functii si ranguri, seamna prea mult a imtaratie Paminteasca , a lege de Caesar.
Insusi Saul ( pavel ) parintele bisericii crestine nu a avut scoala si medii .... bune. Ce note a avut Isus sau fratele lui de trup , Iacov, care a condus secta nazarenienilor ?
Ce medii a avut Ioan Botezatorul, care si-a dat capul pt credinta ( la propriu ).
Lupata cu mediile e pornita din lacomia popeasca. Nu are nimic comun cu cele ceresti si nici cu cuvintul.
Cei din Roman s-au dus sa " sfinteasca " si circiuma din parkul din Roman. Un paharel mic de aghiaza de prune, o jerfa de animal, cintat " si-alta data, si-alta data, o vom face , si mai, si mai lata ! "

" la popa la poarta
este-o mitza moarta ! "
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sntate Stiri Sntate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalã sau partialã a materialelor este permisã numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective