Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 27 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambulanta, „întoarsã de la groapã“

Ambulanta, „întoarsã de la groapã“

• angajatii de la Salvare au scãpat de griji, cel putin pentru moment • pînã la 15 februarie, reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii si cei ai Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate vor regîndi modul în care se va face decontarea serviciilor realizate cu autosanitarele de tip Dacia si Iveco • de asemenea, vor fi elaborate si protocoalele de interventii medicale de urgentã • pînã la sfîrsitul anului, în dotarea serviciilor de ambulantã vor intra 1.500 de ambulante noi • din cele 92 miliarde de lei necesare, Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt a primit cu 11 miliarde mai putin •

Distrugerea Serviciului de Ambulantã Neamt, alãturi de cele din întreaga tarã, ca urmare a publicãrii unor legi controversate, a fost amînatã urmare a protestului cadrelor medicale. Astfel, în urma organizãrii, marti, 23 ianuarie, a unei actiuni revendicative, cu arborare de esarfe si banderole mortuare si utilizarea claxoanelor autosanitarelor în toate substatiile, timp de 10 minute, ministrul sãnãtãtii, Eugen Nicolaescu, a revenit asupra deciziei de „înmormînta“ acest serviciu strategic. Seful ministerului s-a întîlnit, în dupã-amiaza de miercuri, 24 ianuarie, cu reprezentatii Federatiei Nationale Ambulanta si au pus la punct un protocol de „colaborare“. A fost publicat un comunicat de presã, în care se specificã faptul cã s-a convenit la solutionarea a sapte dintre doleantele sindicalistilor si va fi parcurs un calendar de actiune, pentru rezolvarea crizei. Printre punctele cuprinse în documentul ministrului, cele mai importante sînt stabilirea competentelor si atributiilor echipajelor publice de interventie de diferite niveluri în faza prespitaliceascã. Pînã la 15 februarie, reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii si cei ai Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate vor regîndi modul în care se va face decontarea serviciilor realizate cu autosanitarele de tip Dacia si Iveco, pînã la dotarea sistemului cu masini noi, performante. ÃŽn comunicat a mai fost precizat cã, pînã pe 31 martie, vor fi stabilite competentele personalului medical cu studii superioare si medii din serviciile de Ambulantã. De asemenea, vor fi elaborate si protocoalele de interventii medicale de urgentã. Se pare cã vor fi achizitionate, totusi, 1.500 ambulante noi, care vor intra în dotarea statiilor, cel mai probabil pînã la sfîrsitul acestui an. Reamintim cã necazurile au pornit dupã ce la Bucuresti s-a hotãrît sã nu mai poatã fi practicatã medicina de urgentã pe masinile care alcãtuiesc peste 80% din parcurile auto, iar circa 30 - 40 % dintre asistentii medicali de urgentã sã-si facã bagajele. „Au promis totul ca sã se întrerupã protestul si nu si-au dat seama cã sîntem o fortã. Am dovedit cã, atunci cînd am luptat, nu am fãcut-o doar pentru avantaje personale, ci pentru acordarea asistentei medicale de urgentã în prespital, care reprezintã o prioritate nationalã. Sîntem un serviciu strategic, pe care nimeni nu are voie, nici ca legiuitor, sã-l lase la urmã si sã nu-l dezvolte. Sînt oameni la Ambulantã foarte destepti si foarte muncitori si sper cã se va tine cont de acest lucru. Am lucrat 15 ani pe autosanitare si stim ce trebuie sã facem. Am fost la pregãtiri, cursuri, competente, congrese internationale si trebuie sã fim ascultati si nu trebuie aprobatã o lege întocmitã pe marginea unei mese, tradusã dintr-o limbã strãinã sau gînditã în altã limbã“, a declarat doctor Letitia Damoc, directorul Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.

Ambulanta a primit bugetul pentru zece luni

Bugetul alocat Serviciului Judetean de Ambulantã (SJA) Neamt pentru anul în curs de cãtre forul plãtitor al sistemului sanitar din judet asigurã buna desfãsurare a activitãtii acestei unitãti pentru primele zece luni din an. Asemenea celor sapte spitale din judet, si Serviciul Judetean de Ambulantã a primit de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, în urma negocierilor contractului pe anul 2007, un buget mai mic decît cel solicitat. Astfel, fatã de 92 de miliarde de lei, cît a considerat ca fiind absolut necesar desfãsurãrii în conditii optime a activitãtii si a solicitat conducerea SJA Neamt, respectivei unitãti i-au fost alocate 81 miliarde de lei. În plus, asa cum s-a întîmplat în cazul spitalelor din judet, SJA a primit de la forul plãtitor în jur de douã miliarde de lei, suma reprezentînd contravaloarea serviciilor efectuate anul trecut, peste numãrul celor prevãzute în contractul încheiat.
Pe de altã parte, temerile conducerii si ale angajatilor unitãtii referitoare la imposibilitatea efectuãrii transportului bolnavilor cu autosanitare nedotate cu aparaturã performantã, care ar fi atras dupã sine disponibilizãri de personal, au fost spulberate, întrucît CAS Neamt a încheiat contract cu Ambulanta pentru acele autosanitare, dar la un tarif mai mic per kilometru echivalent.
„Asa cum s-a întîmplat în fiecare an, bugetul pe care ni l-a alocat Casa de Asigurãri este mai mic decît cel solicitat de noi, dar nu ne facem probleme prea mari din aceastã cauzã. Banii primiti, bine drãmuiti, ne ajung pînã în noiembrie si, ca în fiecare an, vor fi rectificãri de buget sau alte solutii pentru a ne suplimenta fondurile. Din partea conducerii CAS am primit asigurãri cã existã posibilitatea renegocierii trimestriale a tarifului. Rãmîne de vãzut ce modificãri se vor face la normele Contractului Cadru pe 2007 si ce surprize vom mai avea. Sperãm, însã, sã fim lãsati sã ne facem treaba si sã fim sprijiniti în ceea ce priveste dotarea cu autosanitare si aparaturã performantã“, a precizat doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.
FOTO: Ambulantele Dacia vor mai salva, încã, bolnavii

Articol afisat de 1846 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, D. IUSTIUC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective