Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 27 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambulanta, „întoarsă de la groapă“

Ambulanta, „întoarsă de la groapă“

• angajatii de la Salvare au scăpat de griji, cel putin pentru moment • pînă la 15 februarie, reprezentantii Ministerului Sănătătii si cei ai Casei Nationale de Asigurări de Sănătate vor regîndi modul în care se va face decontarea serviciilor realizate cu autosanitarele de tip Dacia si Iveco • de asemenea, vor fi elaborate si protocoalele de interventii medicale de urgentă • pînă la sfîrsitul anului, în dotarea serviciilor de ambulantă vor intra 1.500 de ambulante noi • din cele 92 miliarde de lei necesare, Serviciul Judetean de Ambulantă Neamt a primit cu 11 miliarde mai putin •

Distrugerea Serviciului de Ambulantă Neamt, alături de cele din întreaga tară, ca urmare a publicării unor legi controversate, a fost amînată urmare a protestului cadrelor medicale. Astfel, în urma organizării, marti, 23 ianuarie, a unei actiuni revendicative, cu arborare de esarfe si banderole mortuare si utilizarea claxoanelor autosanitarelor în toate substatiile, timp de 10 minute, ministrul sănătătii, Eugen Nicolaescu, a revenit asupra deciziei de „înmormînta“ acest serviciu strategic. Seful ministerului s-a întîlnit, în după-amiaza de miercuri, 24 ianuarie, cu reprezentatii Federatiei Nationale Ambulanta si au pus la punct un protocol de „colaborare“. A fost publicat un comunicat de presă, în care se specifică faptul că s-a convenit la solutionarea a sapte dintre doleantele sindicalistilor si va fi parcurs un calendar de actiune, pentru rezolvarea crizei. Printre punctele cuprinse în documentul ministrului, cele mai importante sînt stabilirea competentelor si atributiilor echipajelor publice de interventie de diferite niveluri în faza prespitalicească. Pînă la 15 februarie, reprezentantii Ministerului Sănătătii si cei ai Casei Nationale de Asigurări de Sănătate vor regîndi modul în care se va face decontarea serviciilor realizate cu autosanitarele de tip Dacia si Iveco, pînă la dotarea sistemului cu masini noi, performante. În comunicat a mai fost precizat că, pînă pe 31 martie, vor fi stabilite competentele personalului medical cu studii superioare si medii din serviciile de Ambulantă. De asemenea, vor fi elaborate si protocoalele de interventii medicale de urgentă. Se pare că vor fi achizitionate, totusi, 1.500 ambulante noi, care vor intra în dotarea statiilor, cel mai probabil pînă la sfîrsitul acestui an. Reamintim că necazurile au pornit după ce la Bucuresti s-a hotărît să nu mai poată fi practicată medicina de urgentă pe masinile care alcătuiesc peste 80% din parcurile auto, iar circa 30 - 40 % dintre asistentii medicali de urgentă să-si facă bagajele. „Au promis totul ca să se întrerupă protestul si nu si-au dat seama că sîntem o fortă. Am dovedit că, atunci cînd am luptat, nu am făcut-o doar pentru avantaje personale, ci pentru acordarea asistentei medicale de urgentă în prespital, care reprezintă o prioritate natională. Sîntem un serviciu strategic, pe care nimeni nu are voie, nici ca legiuitor, să-l lase la urmă si să nu-l dezvolte. Sînt oameni la Ambulantă foarte destepti si foarte muncitori si sper că se va tine cont de acest lucru. Am lucrat 15 ani pe autosanitare si stim ce trebuie să facem. Am fost la pregătiri, cursuri, competente, congrese internationale si trebuie să fim ascultati si nu trebuie aprobată o lege întocmită pe marginea unei mese, tradusă dintr-o limbă străină sau gîndită în altă limbă“, a declarat doctor Letitia Damoc, directorul Serviciului Judetean de Ambulantă Neamt.

Ambulanta a primit bugetul pentru zece luni

Bugetul alocat Serviciului Judetean de Ambulantă (SJA) Neamt pentru anul în curs de către forul plătitor al sistemului sanitar din judet asigură buna desfăsurare a activitătii acestei unităti pentru primele zece luni din an. Asemenea celor sapte spitale din judet, si Serviciul Judetean de Ambulantă a primit de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamt, în urma negocierilor contractului pe anul 2007, un buget mai mic decît cel solicitat. Astfel, fată de 92 de miliarde de lei, cît a considerat ca fiind absolut necesar desfăsurării în conditii optime a activitătii si a solicitat conducerea SJA Neamt, respectivei unităti i-au fost alocate 81 miliarde de lei. În plus, asa cum s-a întîmplat în cazul spitalelor din judet, SJA a primit de la forul plătitor în jur de două miliarde de lei, suma reprezentînd contravaloarea serviciilor efectuate anul trecut, peste numărul celor prevăzute în contractul încheiat.
Pe de altă parte, temerile conducerii si ale angajatilor unitătii referitoare la imposibilitatea efectuării transportului bolnavilor cu autosanitare nedotate cu aparatură performantă, care ar fi atras după sine disponibilizări de personal, au fost spulberate, întrucît CAS Neamt a încheiat contract cu Ambulanta pentru acele autosanitare, dar la un tarif mai mic per kilometru echivalent.
„Asa cum s-a întîmplat în fiecare an, bugetul pe care ni l-a alocat Casa de Asigurări este mai mic decît cel solicitat de noi, dar nu ne facem probleme prea mari din această cauză. Banii primiti, bine drămuiti, ne ajung pînă în noiembrie si, ca în fiecare an, vor fi rectificări de buget sau alte solutii pentru a ne suplimenta fondurile. Din partea conducerii CAS am primit asigurări că există posibilitatea renegocierii trimestriale a tarifului. Rămîne de văzut ce modificări se vor face la normele Contractului Cadru pe 2007 si ce surprize vom mai avea. Sperăm, însă, să fim lăsati să ne facem treaba si să fim sprijiniti în ceea ce priveste dotarea cu autosanitare si aparatură performantă“, a precizat doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulantă Neamt.
FOTO: Ambulantele Dacia vor mai salva, încă, bolnavii

Articol afisat de 1402 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, D. IUSTIUC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective