Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Parlamentarii, nemultumiti de functionarii publici

• deputatii Ioan Munteanu, Vasile Pruteanu, Ioan Bivolaru si senatorul Serban Strãtilã s-au întîlnit cu reprezentanti ai Cartel Alfa

Functionarii publici vor sã fie europeni, dar numai din punct de vedere al salariului. Concluzia a reiesit din discutiile purtate, ieri, de o serie de parlamentari de Neamt si subprefectul Vasile Sendrea cu reprezentanti ai Cartel Alfa. Sindicalistii au sustinut cauza functionari publici, plîngîndu-le de milã cã sînt discriminati datoritã cazurilor de incompatibilitate, cã au salarii mizere si cã, din cauza dependentei financiare, ajung sã accepte spãgi. Deputatii Ioan Munteanu, Vasile Pruteanu, Ioan Bivolaru si senatorul Serban Strãtilã au tinut sã le aminteascã faptul cã functionarii publici au, în primul rînd, obligatia sã serveascã cetãtenii din banii cãrora sînt plãtiti.
Toatã discutia a pornit de la statutul functionarului public. Presedintele sindicatului de profil, Sebastian Oprescu, aflat în trecere prin Piatra Neamt, a lãudat ideea de dialog materializatã ieri de sindicalisti si parlamentari, dar, dincolo de cuvintele laudative si politicoase, a bãtut monedã pe proasta salarizare a functionarilor. „Legea salarizãrii nu rezolvã problema financiarã, nu rezolvã independenta economicã a functionarului public. Coruptia este influentatã si de salarizarea functionarului, pentru cã toate guvernele care au fost în ultimii 17 ani au pus în curbã salariul functionarului. Administratia publicã este întotdeauna vãzutã rãu de contribuabili, iar functionarii sînt perceputi ca persoane care îsi ridicã nivelul de trai prin activitãti ilicite. Personal, condamn aceste conceptii. Probleme sînt, si foarte mari, dar din cauza sistemului incorect de salarizare“, a spus Sebastian Oprescu. Acesta a adãugat cã functionarii ar trebui sã fie recompensati material pentru incompatibilitãtile la care îi obligã legea. Deputatul Vasile Pruteanu i-a întrerupt discursul de un sfert de orã, rugîndu-l sã spunã concret care sînt problemele si ce solutii are în cap. Pentru cã, pînã la urmã, acesta a fost scopul întîlnirii: ei sã-si spunã pãsurile, iar parlamentarii sã vadã dacã pot încropi într-un proiect de lege solutiile. Oprescu a spus cã functionarii publici au nevoie de protectie si de lefuri mai mari.

Functionarul, un cetãtean care trebuie sã lucreze pentru cetãteni 24 de ore din 24

Senatorul PNL Serban Strãtilã a avut o interventie pe tema protestului selectiv al sindicalistilor. Nici un functionar nu a avut nimic de comentat cînd colegii de la APIA Neamt s-au distrat la locul de muncã, desi salariile la APIA sînt cu 75% mai mari decît leafa unui salariat pîrlit, pentru simplul motiv cã folosesc fonduri europene. „Noi toti ne-am dori sã facem legi, astfel încît toate categoriile sociale sã aibã independentã economicã si nivel crescut de trai, însã asta depinde si de dezvoltarea economicã. sînt de acord ca institutia sã-si protejeze functionarii, dar trebuie sã-i si responsabilizeze“, a spus senatorul Strãtilã. Deputatul Ioan Munteanu a completat, spunînd cã mai important este cum au ajuns functionarii de la APIA pe acele posturi: „Important este ca functionarii care beneficiazã de sporuri salariale sã fie selectati printr-un concurs corect. Referindu-mã strict la situatia de la APIA, sînt convins cã Directia Agricolã si Oficiul de Consiliere ar fi avut destui specialisti care puteau, dupã 15 ani de prãsit cum se spune la tarã, sã se ocupe de fondurile europene pentru agriculturã. Jenant nu a fost dansul, ci faptul cã douã din femeile acestea nu stiau ce e aia caprã sau oaie. Aici este problema! Sînt de acord cã este nevoie de salarii performante, dar se dau ele pe merit?“.
Vasile Pruteanu a adus în discutie si maniera în care functionarii publici îl trateazã pe cetãteanul care vine la ghiseu. Din multele lucruri pe care le mai aude la audiente, deputatul Pruteanu a concluzionat cã: „Foarte multi functionari publici uitã cã sînt plãtiti din banii oamenilor. Aici trebuie canalizatã activitatea noastrã, dar si a dumneavoastrã. Sînt de acord cã trebuie salarii, functionarii sã fie plãtiti pe mãsura dificultãtii muncii lor, dar trebuie sã ne gîndim si cum putem face ca functionarul public sã lucreze în folosul cetãteanului care îi plãteste salariul. Vrem salarizare europeanã, dar stãm pe scaun si ne uitãm de sus la cel care vine sã-i punem o rezolutie pe o hîrtie“.
Dialogul parlamentarilor cu sindicalistii pe tema functionarului public a dus la concluzia cã „functionarul este un cetãtean care trebuie sã lucreze pentru cetãteni 24 de ore din 24“, sindicalistii promitînd cã vor propune alesilor un proiect de act normativ care sã le rezolve problemele. Parlamentarii, la rîndul lor, s-au angajat cã vor tine cont de sugestii.

Articol afisat de 2279 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective