Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Parlamentarii, nemultumiti de functionarii publici

• deputatii Ioan Munteanu, Vasile Pruteanu, Ioan Bivolaru si senatorul Serban Strătilă s-au întîlnit cu reprezentanti ai Cartel Alfa

Functionarii publici vor să fie europeni, dar numai din punct de vedere al salariului. Concluzia a reiesit din discutiile purtate, ieri, de o serie de parlamentari de Neamt si subprefectul Vasile Sendrea cu reprezentanti ai Cartel Alfa. Sindicalistii au sustinut cauza functionari publici, plîngîndu-le de milă că sînt discriminati datorită cazurilor de incompatibilitate, că au salarii mizere si că, din cauza dependentei financiare, ajung să accepte spăgi. Deputatii Ioan Munteanu, Vasile Pruteanu, Ioan Bivolaru si senatorul Serban Strătilă au tinut să le amintească faptul că functionarii publici au, în primul rînd, obligatia să servească cetătenii din banii cărora sînt plătiti.
Toată discutia a pornit de la statutul functionarului public. Presedintele sindicatului de profil, Sebastian Oprescu, aflat în trecere prin Piatra Neamt, a lăudat ideea de dialog materializată ieri de sindicalisti si parlamentari, dar, dincolo de cuvintele laudative si politicoase, a bătut monedă pe proasta salarizare a functionarilor. „Legea salarizării nu rezolvă problema financiară, nu rezolvă independenta economică a functionarului public. Coruptia este influentată si de salarizarea functionarului, pentru că toate guvernele care au fost în ultimii 17 ani au pus în curbă salariul functionarului. Administratia publică este întotdeauna văzută rău de contribuabili, iar functionarii sînt perceputi ca persoane care îsi ridică nivelul de trai prin activităti ilicite. Personal, condamn aceste conceptii. Probleme sînt, si foarte mari, dar din cauza sistemului incorect de salarizare“, a spus Sebastian Oprescu. Acesta a adăugat că functionarii ar trebui să fie recompensati material pentru incompatibilitătile la care îi obligă legea. Deputatul Vasile Pruteanu i-a întrerupt discursul de un sfert de oră, rugîndu-l să spună concret care sînt problemele si ce solutii are în cap. Pentru că, pînă la urmă, acesta a fost scopul întîlnirii: ei să-si spună păsurile, iar parlamentarii să vadă dacă pot încropi într-un proiect de lege solutiile. Oprescu a spus că functionarii publici au nevoie de protectie si de lefuri mai mari.

Functionarul, un cetătean care trebuie să lucreze pentru cetăteni 24 de ore din 24

Senatorul PNL Serban Strătilă a avut o interventie pe tema protestului selectiv al sindicalistilor. Nici un functionar nu a avut nimic de comentat cînd colegii de la APIA Neamt s-au distrat la locul de muncă, desi salariile la APIA sînt cu 75% mai mari decît leafa unui salariat pîrlit, pentru simplul motiv că folosesc fonduri europene. „Noi toti ne-am dori să facem legi, astfel încît toate categoriile sociale să aibă independentă economică si nivel crescut de trai, însă asta depinde si de dezvoltarea economică. sînt de acord ca institutia să-si protejeze functionarii, dar trebuie să-i si responsabilizeze“, a spus senatorul Strătilă. Deputatul Ioan Munteanu a completat, spunînd că mai important este cum au ajuns functionarii de la APIA pe acele posturi: „Important este ca functionarii care beneficiază de sporuri salariale să fie selectati printr-un concurs corect. Referindu-mă strict la situatia de la APIA, sînt convins că Directia Agricolă si Oficiul de Consiliere ar fi avut destui specialisti care puteau, după 15 ani de prăsit cum se spune la tară, să se ocupe de fondurile europene pentru agricultură. Jenant nu a fost dansul, ci faptul că două din femeile acestea nu stiau ce e aia capră sau oaie. Aici este problema! Sînt de acord că este nevoie de salarii performante, dar se dau ele pe merit?“.
Vasile Pruteanu a adus în discutie si maniera în care functionarii publici îl tratează pe cetăteanul care vine la ghiseu. Din multele lucruri pe care le mai aude la audiente, deputatul Pruteanu a concluzionat că: „Foarte multi functionari publici uită că sînt plătiti din banii oamenilor. Aici trebuie canalizată activitatea noastră, dar si a dumneavoastră. Sînt de acord că trebuie salarii, functionarii să fie plătiti pe măsura dificultătii muncii lor, dar trebuie să ne gîndim si cum putem face ca functionarul public să lucreze în folosul cetăteanului care îi plăteste salariul. Vrem salarizare europeană, dar stăm pe scaun si ne uităm de sus la cel care vine să-i punem o rezolutie pe o hîrtie“.
Dialogul parlamentarilor cu sindicalistii pe tema functionarului public a dus la concluzia că „functionarul este un cetătean care trebuie să lucreze pentru cetăteni 24 de ore din 24“, sindicalistii promitînd că vor propune alesilor un proiect de act normativ care să le rezolve problemele. Parlamentarii, la rîndul lor, s-au angajat că vor tine cont de sugestii.

Articol afisat de 1852 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective